Kulttuuri

Yli­luon­nol­li­sik­si tulkittuja so­ta­ko­ke­muk­sia kerätään – "Haltija pelasti hengen viidesti Tali-Ihantalan taisteluissa"

Sota-aikana selittämättömät kokemukset olivat yleisiä, ja moni ihminen on kokenut oudon kokemuksen tai kuullut uskomustarinan juuri sotarintamilla, kotirintamalla tai evakkotiellä, kertoo Satumaarit Myllyniemi. KUVA:
Kulttuuri 4.4.2017 14:13
Kaleva

Kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi kerää uskomustarinoita ja yliluonnollisiksi tulkittuja sotakokemuksia talvi-, jatko- ja Lapin sodasta.

Myllyniemi on kerännyt uskomustarinaperinnettä ja paikallistarinoita Kainuussa yli kymmenen vuoden ajan. Tutkimusaihe sotien uskomustarinoistakin on noussut kansan syvistä riveistä. Haastatellut ihmiset ovat halunneet kertoa sota-ajan tapahtumia, joita he eivät ole kyenneet järjellä ymmärtämään. Asiat ovat vaivanneet heitä vuosikymmeniä.

Vanhoilla päivillä ihmiset ovat muistelleet halukkaasti: ihmetelleet selittämättömiä tapauksia, vaikkapa vihollista, johon eivät luodit pystyneet tai kuinka unen haltija pelasti hengen viidesti Tali-Ihantalan taisteluissa.

Myllyniemi kerää väitöskirjaansa varten suomalaista uskomustarinaperinnettä ja ihmisten yliluonnollisiksi tulkitsemia sotakokemuksia koko Suomen laajuisen aineiston. Hän kartoittaa sotien tarinapaikat ja kehittää tarinallisia luonto- ja kulttuurimatkailutuotteita hyisille sotatantereille.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestää Myllyniemen tutkimusaiheesta kansallisen kilpakeruun syksyllä 2017. Haastattelut hän aloittaa jo keväällä 2017, koska sodat omakohtaisesti kokeneet ovat hyvin iäkkäitä.

MAINOS

Kommentoi

Entisaikaan ei olisi ollutluonnollista, ettäkuva ja ääni kulkee jopa liveajassa ruudultatoiselle, taiapikannin näyttää tarkan sijainnin. Nyt sen pystyy tekniikalla selittämään. Vai pystyykö? Miksi ns. yliluonnollisen kokemukste olisivat sen enempää muka-kokemuksia tai jopa hulluutta? Kohta kai keksimme, miten muuttua näkymättömäksi ja siirtyä paikasta toiseen. Kuten kuvakin. Tai enkelit..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä näiden sotaa kokemattomien kannattaisi pitää päänsä kiinni noista sota-ajan asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mikä on nk yliluonnollista on muka tarua. Ne ovat asioita joita ei haluta vaan tunnustaa koska herättää pelkoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle ainakin yliluonnollisuus tarkoittaa piilossa olevaa luonnollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image