Kulttuuri

Yleisölle alaston esitys toteutettiin naturistien pyynnöstä

Riisuttuna-teoksen kantaesitys on 14. maaliskuuta. KUVA: Pirjo Lempeä
Kulttuuri 13.2.2014 20:47
Silja Aitoaho

Oulun Tanssin Keskus JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist sanoo, että Riisuttuna-tanssiesityksen yleisölle alaston esitys on toteutettu Oulun alueen naturistien pyynnöstä.

Naturistit ottivat yhteyttä JoJoon vuodenvaihteessa, kun tieto maaliskuussa ensi-iltansa Oulussa saavasta koreografi Satu Tuomiston nykytanssiesityksestä oli tullut heidän tietoonsa.

"Ajatus ei ole tullut taiteelliselta työryhmältä tai teoksen tuottajilta”, Lindqvist korostaa.

Lindqvistin mukaan naturistien pyyntöön päätettiin vastata. "Toimiessamme julkisilla rahoilla tehtävämme on palvella erilaisia ihmisiä ja yleisöjä", hän perustelee.

Toivotun esityksen järjestämisen juridiset taustat selvitettiin Suomen teatterit ry:n lakimiehen Leevi Mentulan avustuksella. Teokselle päädyttiin laittamaan 16 vuoden ikäsuositus siitä huolimatta, että lainsäädäntö ei sitä edellytä.

Lain mukaan teos, joka sisältää alastomuutta ja esitys, johon katsojat voivat osallistua alastomana, ovat täysin laillisia, kunhan esityksen järjestäjä huolehtii ennakkotiedotuksesta ja -markkinoinnista niin, että kukaan ei voi joutua katsojaksi esitykseen tietämättä alastomuudesta.

JoJo kuitenkin katsoi, että esitykselle olisi sopivaa asettaa 16 vuoden ikäsuositus ”tässä oululaisessa arvoilmastossa”.

”Ikärajaa sen sijaan emme olleet valmiita laittamaan ilman lakiperustetta, sillä se asettaisi ihmiset eriarvoiseen asemaan julkisin varoin tuotetun palvelun suhteen”, Lindqvist sanoo.

Helsingissä Zodiak – uuden tanssin keskus tuotti vuonna 2011 teoksen Ihmisen asussa, josta järjestettiin yleisölle alaston esitys. Julkisuuden ja innostuneen vastaanoton johdosta Zodiak järjesti teoksesta vielä toisen loppuunmyydyn esityksen. 

”Yksi taiteen tehtävistä on tuoda näkyväksi erilaisia asioita yhteisöstämme. Osasta nyt käydyn keskustelun sisällöistä ja kulttuuripoliittisista kannanotoista voi todeta, että meidän pohjoinen arvoilmastomme ei ole joiltain osin yhtä suvaitsevainen kuin esimerkiksi Helsingissä”, Lindqvist sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Oulun naturistit...

Mitä ja missä ne ovat? Yritin löytää yhteystietoja netistä, vaan ei löytynyt. Mistä heitä löytää? Onko kyseessä joku salaseura vapamurahtelijoiden tapaan? Jos haluaisi liittyä ko. yhditykseen, onko ainoa keino maksaa kallis teatterilippu (inhoan muuten teatteria!) ja kysellä sieltä, miten harastukseen pääsee mukaan? Nallikariin jos menee omin päin harrastamaan, tulee piipaa-auto äkkiä paikalle.

Yyteriin pitänee ensisuvenakin matkustaa, vaikka matka on pitkä. No, turistimatkahan se on naturistimatkakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"keisarin uudet vaatteet". Kyllä kansaa pidetään tyhmänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkiksi lääkärit ja hoitajat näkevät alastomia kehoja ja heille ei ole suotavaa kiihottua niistä.

Kaipa myös teatteriyleisö voi suhtautua esityksen katsomiseen yhtä ammattimaisesti. Vaikka lavalla olevat esiintyjät ovat alastomia, voivat katsojat silti suhtautua niihin seksuaalisuuden osalta neutraalisti, nyt se olisi jopa suotavaa.

Kaikki eivät toki tuollaiseen alastomuuden kohtaamiseen ilman seksuaalista merkitystä pysty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kysymys ole siitä, vaan seksuaalisten tuntemusten torjumisesta ja sallimisesta itse kunkin katsojan kohdalla. Ihmiselle suotujen "avujen" parasta ennen päivämäärä kun on pornoteollisuuden mukaan n. 30 ja meistä yli puolet on sen päälle ja kaikki vaatteiden alla alastomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naturistit voivat tepastella alasti missä haluavat mitä ei ole verovaroin .kustannettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla aika vaikutusvaltaisia henkilöitä näissä "naturisteissa,"kun voivat valita mitä Kaupunginteatterissa esitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekoitatko nyt tahallaan asioita? Riisuttuna-produktio julkistettiin (ihan normaalina esityksenä yleisön osalta, ilman alastomuutta) ja sitten naturisteista otettiin yhteyttä ja kysyttiin olisiko produktion YKSI esitys kuudesta mahdollista toteuttaa tällä tavalla. Ei heillä ollut yhtään mitään tekemistä teosvalinnan tai aihepiirin kanssa. Kertaukseksi vielä, varmuuden vuoksi: Riisuttuna esitetään monta kertaa, ja vain kerran niin että yleisö on alasti. Jos haluaa nähdä teoksen vaatteet päällä, niin sitten mihin tahansa niistä muista esityksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aki Louhelan "Housut pois" sai niin hyvän vastaanoton että eiköhän Kaupunginteatterissa jatketa tästälähdin alastonlinjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää kummasti nuo kaikki sairaat kommentit. Ollaanko me todella noin perverssi kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos meikäpoika menis esityksessä katsomoon saattas roolit vaihtua. olisin nimittäin varmasti sielä näyttelijäpuolella vaikkakin katsomossa. sen verranverran on nimittäin isosti tuota luojanluomaa tuola alakerrassa. enkä oo ees ammatti-
lainenkaan - "luonnonlahjat". äiten kanssa pysymmä kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katohan natumunakin herännyt kehumaan,ei vaan vielä oo kehdannut alasti käydä itse edes julkisessa saunassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen oulainen, en ahdasmielinen. Helena Lindqvist voisi hieman miettiä miten kärjistetyt mielipiteensä esittää. Julksuuteen pääsee yleensä ne äänekkäimmät kommentit joiden esittäjillä on tarvettakin olla julkisuudessa (=poliitikot). Yleistäminen loukkaa "ei-niin-äänekästä-enemmistöä" ... ja Lindqvist voisi myös tutustua kyseisen "Helsingin esityksen" palautteeseen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla aivan mahdoton ajatus joillekin sellainen, että vaikka näyttämöllä olisi alastomia ihmisiä ja katsomossa olisi alastomia ihmisiä, niin tuolla alastomuudella ei ole seksuaalista merkitystä kummallekaan osapuolelle esityksen aikana.

Eli sekö on pervoa, ettei heti kiihotu alastomuudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota ku sinne pittää ostaa pääsylippu ja jospa vaikka väliajalla vielä joku paukku, niin huolettaa, mihin se lompsa pannaan, jos ei ole taskuja, no jospa se emännältä löytyy joku "kotelo".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleenkään ei mulle oo auennut, että jos joku haluaa esiintyä alasti ja joku toinen sitä haluaa alasti katsoa neljän seinän sisällä niin mitä se muiden napaa kaivelee? Mitään pahaa ei tuossa tapahdu, ilmeisesti jotkut ammattivalittajat vaan tykkää loukkaantua kaikesta. Mahtaa olla hankalaa, ei tää näemmä turhaan oo pohjolan vaikea kaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleenkään en ymmärrä mitä pahaa on laittaa ikäraja tuollaiseen hölmöyteen. Aikuiset tehkööt mitä haluaa mutta ei lapsia tuollaiseen tilaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskassa ja muuallakin meidän mielestä sivistyneissä maissa nakurannoilla viihtyvät kokonaiset perheet. Eikä kukaan ihmettele tai paheksu sitä.

Oululle uusi brändi: "Oulu Skandinavian ahdistuspääkaupunki"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image