Kulttuuri

Yhteistyö Tornion kanssa voi pelastaa Kemin kau­pun­gi­nor­kes­te­rin lo­pet­ta­mi­sel­ta, josta kau­pun­gin­val­tuus­to tekee päätöksen maaliskuussa

Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva nähtiin Kemissä maaliskuussa 2018. Sen tavallista tasokkaampaan solistikaartiin kuuluivat muun muasssa Annastiina Tahkola, Jaakko Kortekangas ja Virpi Räisänen. KUVA: Anu Jormalainen
Kulttuuri 19.2.2020 16:24
Esko Aho

Ajatuksissa siintää Meri-Lapin yhteinen sinfoniaorkesteri.

Maaliskuun lopulla 2018 nähtiin Kemin Tervahallissa Länsi-Pohjan musiikintekijöiden suurproduktio, Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva. Siitä aiheutui kaupungille tappiota, minkä vuoksi konsertteja piti Kemissä syksyllä 2018 karsia talouden tasapainottamiseksi.

Tapauksen henkistä jälkipyykkiä on pesty näihin päiviin saakka; varsinkin kun kulttuuripalveluille on nyt asetettu suuret säästötavoitteet, jotka uhkaavat lopettaa orkesteritoiminnan kokonaan. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta maaliskuussa.

Kemin orkesterin pelastukseksi voi kuitenkin tulla Tornion kaupunki, joka jo osallistuu Meri-Lapin musiikkiopiston ja jousikvartetin rahoitukseen. Ajatuksissa siintää Meri-Lapin yhteinen sinfoniaorkesteri.

Kaupunginorkesterin intendentti Ville Mankkinen on tällä hetkellä opintovapaalla ja Kemin hallinnossa lasketaan eri ratkaisuvaihtoehtojen kustannusvaikutuksia.

Kemissä ei haluttaisi menettää kaupunginorkesterin ja Meri-Lapin jousikvartetin saamaa valtionosuuttakaan, joka kuluvalle vuodelle on 192 000 euroa. Ei ole varmaa, saisiko Meri-Lapin jousikvartetti yksinään valtionosuuksia, mikäli orkesteritoiminta nykymuodossaan loppuisi. Tukia pitäisi ainakin anoa huhtikuussa ensi vuodeksi uudelleen.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoo, että Kemin ja Tornion edustajat neuvottelevat paraikaa yhteistyökuvioista. Hän uskoo, että ainakin Tornion valtuustoryhmistä löytyy tarpeeksi poliittista tahtoa orkesteriongelman ratkaisemiseen ja muidenkin yhteistyömallien luomiseen.

– Alueellamme on useampia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluja, joita meidän olisi mahdollista hoitaa yhdessä. Toinen mahdollinen avaus on teollisuuden kiertotalous. Alamme tällä viikolla pohtia kemiläisten kanssa, mitä asioita ottaisimme yhteistyökeskusteluihin, ja mukaan tulevat myös Ylitornio, Simo, Keminmaa ja Tervola.

Tornio käyttää vuodessa Meri-Lapin musiikkiopiston ja jousikvartetin kustannuksiin yhteensä 337 000 euroa.

– Pidämme tärkeänä, että toiminta jatkuu. Musiikkiopistomme on Suomessa omaa luokkaansa ja Kemin kaupunginorkesterissa soittaa torniolaisia.

– Valtionosuuksien turvin mennään, mutta pitää laskea, millaiseksi eri kuntien osuudet yhteistoimintamallissa muodostuisivat. Malli pitäisi pystyä rakentamaan niin, ettei joka vuosi oltaisi kuntien taskuilla pyytämässä lisää rahaa. Olemme jo tehneet vastaavanlaista selvitystä Tornion ja Kivalon kansalaisopistojen yhdistämisestä.

MAINOS

Kommentoi

Erittäin kannatettava ajatus. Saman voisitte tehdä myös teatterin kanssa. Kemin kaupunginteatteri toimii tällä hetkellä(kin) todella ala-arvoisissa tiloissa. Oikeastaan taitaa olla vain ajan kysymys, että milloin koko teatteri ajetaan alas. Jo vuosia sitten olisivat Meri-Lapin kunnat voineet perustaa yhteisen teatterin,ja turvata näin ammattimaisen teatterin jatkuvuuden alueella. Mutta epäilen, ettei yhteistä tahtotilaa löydy koskaan, sillä siitähän syntyisi sitten taistelu, että mihin mahdollisesti ks. teatteri sijoitettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image