Kulttuuri

Vuosikymmenet kadoksissa ollut Jääkärin morsian -elokuva juh­lae­si­te­tään Vaasassa

Kulttuuri 26.4.2001 11:38
STT
Vaasassa juhlistetaan pitkään kadoksissa olleen Kalle Kaarnan ohjaaman Jääkärin morsian -elokuvan 70-vuotisjuhlaa. Elokuvan ”juhlauusintaensi-ilta” on elokuvateatteri Adamsissa tulevana lauantaina.

Sam Sihvon laulunäytelmä Jääkärin morsian sai kantaesityksensä Suomen kansallisteatterissa helmikuussa 1921. Ensimmäisen filmatisoinnin siitä teki Kalle Kaarna. Vuonna 1931 ilmestynyt elokuva oli yleisömenestys, sitä esitettiin sekä teattereissa että kiertueilla.

Kaarnan Jääkärin morsianta ei ole nähty vuosikymmeniin, sillä elokuvan luultiin tuhoutuneen tulipalossa. Elokuvaväen yllätykseksi muutama elokuvan esityskela löytyi helsinkiläisestä kellarista vuonna 1990, mutta osa puuttui edelleen.

Vuonna 1997 Suomeen palautui yli 50 vuoden jälkeen joukko Yhdysvalloissa esitettyjä suomalaisia elokuvia. Niiden joukossa oli täydellinen esityskopio Jääkärin morsiamesta. Suomen Elokuva-arkisto teki pelastekopion elokuvasta kellarista löytyneen materiaalin ja Amerikan kopion pohjalta. Kaarnan ohjaama Jääkärin morsian kulttuurihistoriallisesti arvokas elokuva. Siinä näyttelevät tuolloin 23-vuotias Tauno Palo sekä Ella Eronen ja Hanna Taini. Palo esiintyi tässä ensimmäisessä elokuvaroolissaan nimellä Tauno Brännäs.

Jääkärin morsiamen juhlauusintaensi-illan järjestävät Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys, Vaasan kaupunki ja Suomen Elokuva-arkisto. Tilaisuuteen on kutsuttu myös eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image