Kulttuuri

Voiko muusikko tienata te­ki­jä­noi­keuk­sil­la? Teosto-johtaja ja eturivin am­mat­ti­rum­pa­li vastaavat

KUVA: Teosto
Kulttuuri 18.6.2019 21:00
Laura Kangas

Teosto maksoi kesäkuussa lähes 21 miljoonaa tekijänoikeuskorvauksia musiikintekijöille. Muusikon vuokrarahat tulevat kuitenkin usein aivan muualta.

Musiikin tekijänoikeusjärjestö Teosto maksoi kesäkuussa 20,7 miljoonaa euroa esityskorvauksia säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille. Korvausten määrä on ollut lievässä noususuhteessa koko 2010-luvun ajan.

Miltä Teoston kesäkuussa maksamien korvausten määrä vaikuttaa, Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen?

– Luvuissa näkyy eniten nettipuolen kasvu: Netflix, HBO, Viaplay ja muut suoratoistopalvelut kasvavat edelleen. Vuosi oli hyvä myös perinteisen median ja konserttien osalta.

Mistä lähteistä tulee eniten Teosto-korvauksia?

– Radiolla ja televisiolla on edelleen suurin merkitys. Ne tuottavat edelleen hieman yli puolet Teosto-korvauksista. Vaikka musiikin kulutus siirtyy digitaaliselle puolelle, perinteinen media on se, missä musiikkia käytetään eniten – musiikki on siellä keskeinen sisällön ja tunnelmien luoja.

Miten elävällä musiikilla menee Teosto-korvausten suhteen?

– Sinne menee myös merkittävä summa. Konserttien ja elävän musiikin kehitys on positiivista – ehkä siitä on luettavissa, että suomalaiset ovat festarikansaa. Se on merkittävä osa-alue musiikin tekijöille myös siksi, että siellä soitettava musiikki on aika isolta osalta kotimaista.

Spotifysta ja muista netin musiikkipalveluista saatavat Teosto-korvaukset laskivat hieman edellisvuodesta. Mistä se johtuu?

– Nettipalveluiden laskutuskäytännöt ovat muuttuneet. Aikaisemmin Teosto laskutti Spotifylta ja muilta vastaavilta musiikkipalveluilta tekijänoikeuskorvaukset myös niistä teoksista, joiden tiedoissa vaikkapa teoksen nimi tai tekijän nimi oli virheellinen tai puuttui. Sitten Teosto selvitti puuttuvat tiedot. Nykyään puuttuvia tietoja selvitetään Euroopan laajuisessa järjestelmässä, ja Teosto laskuttaa vain ne teokset, joiden tiedot on siellä jo selvitetty.

Miten merkittäviä Teosto-korvaukset ovat muusikon näkökulmasta, ammattirumpali ja Muusikkojen liiton hallituksen jäsen Sami Kuoppamäki?

– On hyvin henkilökohtaista, miten se muusikon toimeentulon kakku rakentuu. Suomessa on tuhansia ja tuhansia soittajia, jotka saavat tekijänoikeuskorvauksia joitakin kymppejä ja satasia vuodessa. Sitten on se tietty ammattilaisten hardcore-porukka, joilla suuri osa toimeentulosta perustuu enimmäkseen tekijänoikeustuloihin.

Millaisista puroista muusikon toimeentulo rakentuu?

– Live-esiintymiset ovat ehkä se selkein ja isoin osa-alue. Esimerkiksi festivaali maksaa bändille palkkion, ja bändi jakaa keskenään sen, kuka saa palkkaa ja minkä verran. Tekijänoikeuteen perustuvia korvauksia kertyy myös muiden tekijänoikeusjärjestöjen kuin Teoston kautta. Myös apurahat ovat monille merkittävä toimeentulon lähde.

Mikä musiikintekijän tekijänoikeuksien tila on Suomessa?

– Suomessa asiat hoidetaan hyvin, täällä digiosaaminen on pitkällä ja kaikki menee oikeellisesti. Jos vertaa vaikkapa Välimeren maihin, niin siellä on aikamoista sekoilua verrattuna Skandinaviaan. Ala on tietysti muuttunut hirveästi viime vuosina, ja korvausten määrä vaihtelee ihan hirveästi, se on ihan siitä kiinni, paljonko musiikkia esitetään. On sinne tullut heikennyksiäkin. Mutta ainakin minä koen, että Suomen etujärjestöt ovat hyvässä hapessa.

Teosto-korvaukset

Teosto on säveltäjien, sanoittajien ja muiden musiikintekijöiden edunvalvontajärjestö.

Teosto maksoi vuoden 2018 musiikinkäytöstä korvauksia noin 19 000:lle musiikintekijälle.

Vuonna 2018 Teosto tilitti musiikintekijöille ja -kustantajille edellisen vuoden musiikinkäytöstä yhteensä 56,3 miljoonaa euroa.

Noin puolet Teosto-korvauksista tulee radiossa ja tv:ssä soitetusta musiikista. Viidesosa tulee keikoista ja konserteista.

Noin 15 prosenttia korvauksista tulee taustamusiikin soitosta esimerkiksi ravintoloissa ja noin 15 prosenttia online-soitosta.

Online-soittoon kuuluvat muun muassa Spotifyn ja Youtuben kuuntelut sekä Netflix-ohjelmien taustamusiikit. Niiden Teosto-korvaussummat ovat nousseet pikkuhiljaa koko 2010-luvun. Korvauksia kertyi vuonna 2018 yhteensä 8,9 miljoonaa euroa.

Teoston lisäksi muusikoille hyödyllisiä tekijänoikeusjärjestöjä ovat muun muassa Gramex ja Kopiosto.

MAINOS

Kommentoi

Toivon, että seuraava ketomus antaa lukijalle luvan ajatella kaiken suhteellisuudesta...koskien lain suomia suojia ja pykäliä yhtä lailla:
Minut on istutettu 90-luvulla Teosto ison kokouspöydän ääreen, Teoston juristin ja kahden pankkialan businesmiehen kanssa.
Mainosalalla on starttimaksu.
Ajatellaan, että olet tehnyt Z-Kaupalle musiikkia pitkäaikaiskäyttöön.
Kun mainoksen sisältö muuttuu, esim "makkarat vain euron kilo" saat aina säveltäjän "starttimaksun", kun uusi tarjouskamppania radiossa alkaa, Näin ainakin silloin 90-luvulla.
Ilman konttoreita pyörivän data-pankin idea on seurata kursseja realiajassa ja tehdä tarjouksia pitkin päivää, eli mainoksen sisältö muuttuu pitkin päivää.
Ne, Teosto ja Pankki, tuli siihen tulokseen, että tekisin pienen omaisuuden, jos toimitaan kuten laki ja säännökset määrää.
Sain luvan rikkoa lakia itseäni ja omia etujani vastaan, tai poistua.
Allekirjoitin Tekijänoikeudellisesti täysin laittoman paperin, jotta sain pitää "keikan".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin tunnettu suomalainen hevipändi kutsui minut mukaansa studioon, kaveriksi, työstämään biisejä.
Studio oli maailman kuulu ja sijaitsi läntisen naapurin pääkaupungissa, jonka nimeä en tietosuojan vuoksi mainitse.
Lauloin taustoja, soitin demo basso osuuksia, soitin percussio raitoja ja myöhemmin kävin Suomen parhaassa studiossa soittamassa Hammond B-3 osuudet erääseen Hectorin biisiin, jonka nimeä en tietosuojan vuoksi tässä mainitse.
Kun levy ilmestyi olin "special thänkseissä" Aarnion diilereitten jälkeen !!
Muusikkona en siis levyllä muka ollut, vaikka kuuluin selvästi ja kuulun yhä tuolla levyllä, jonka nimeä, saati bandin nimeä, en tietosuojan vuoksi mainitse.
Tein monta vierailua Gramex:n toimistoon, jotta saatiin edes studiomuusikkolistaukset oikein...liekö ovat vieläkään.
"Ei kannata luottaa vanhoihin kavereihin musabusineksessä ..."
... on tarinan valitettava opetus, vaikka kuinka olisi "Deep Purple" -meininki, jossa kaikki jaetaan.
Bändeissä lahjattomin käy aina eniten sosialista sotaa, businestä ja yleensä kavaltaa yhteisiä rahoja ensimmäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa ettei teosto ole mikään hurskas hyväntekeväisyysjärjestö vaan vetää välistä osuutensa rahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teostolle maksetaan valtion kassasta yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua noin 11 miljoonaa euroa, koko maksu perustuu valheisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja jengi haluu striimata ja tubettaa musaa, kunhan ei tarvi mitään maksaa.
Kaikki haluu sellasen suoratoistopalvelun, jossa on päivän hitit = 0 euroa.
Ei ihme , että menee Kummelin Sakun jaSpeedin hokemaksi:
Artisti maksaa.
Musantekijä on köyhä piruparka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tee muutama kunnon levy, myy niitä kutakin 10milj kpl, niin eiköhän ala hiukan valoisammalta näyttää. Mutta miten menestyä taloudellisesti, kun myy jokaista levyään vaikkapa 70000kpl?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos levyä myy 70 000 kappaletta, niin se on tämän kokoisessa maassa aivan loistava suoritus. Sillä pääsisi sijalle 146 kaikkien aikojen myydyimpien levyjen listalla. Jos miettii, kuinka älytön määrä levyjä on aikojen saatossa tehty, tuossa ollaan jo ihan kärkikahinoissa.

Olemme pieni maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teosto on nostanut vain omia palkkojaan ja hallintokulujaan. En ymmärrä mihin teostoa enää nykyään tarvitaan kun netissä pystyy myymään musiikkia suoraan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On totta, että musiikin kuuntelukerrat kattavat nykyään erittäin pienen osan artistin palkasta. Niin kuin uutisessa mainitaan, suurin osa teostorahoista tulee vieläkin radio- ja tv- soitannasta. Kasvavissa määrin tuloja tulee myös muista digitaalisista striimauspalveluista, kuten Netflixistä, HBO:sta ja Viaplaysta. Teostoa tarvitaan myös korvaamaan live- esiintymisten esityskorvaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image