Kulttuuri

Viu­lun­soit­ta­ja tarttui mikrofonin varteen – oululainen Juhani ”Junnu” Sippola hurahti melodiseen popmusiikkiin 1960-luvun alkupuolella

Junnu Sippola laulaa tätä nykyä Expressissä ja The Beatles Bandissä. – Ne riittävät minulle näillä aamuilla. Keikkoja on aina silloin tällöin, että pysyy iskussa, hän sanoo. KUVA: Anssi Juntto
Kulttuuri 9.1.2020 8:06
Anssi Juntto

Useimmat tuntevat oululaisen Juhani ”Junnu” Sippolan nimenomaan popyhtye Expressin laulusolistina, mutta harva tietää hänen tehneen varsinaisen työuransa viulunsoiton opettajana.

Sippolan taival viulun parissa alkoi kansakoulussa, kun opettaja Lea Brunni totesi oppilaansa musikaaliseksi ja halusi auttaa tätä löytämään itselleen instrumentin.

– Opettaja pyysi äitiäni käymään koululla, ja äiti säikähti, että mitä pahaa se Juhani on tehnyt, kun hänet kutsutaan koululle. Opettaja oli sanonut, että oletteko te huomannut, että Juhani on musikaalinen nuori mies, Sippola kertoo.

– Minä pääsin sitten oikein musiikkiopistoon viuluoppilaaksi.

Melodiseen popmusiikkiin Sippola hurahti pian viulunsoiton aloittamisen jälkeen 1960-luvun alkupuolella. Ensimmäisenä jalat veti alta nimenomaan The Beatles hitteineen. The Rolling Stones ja The Hollies tulivat pian perässä.

Sippolan ensimmäinen oma keikkoja tehnyt bändi oli vuonna 1965 perustettu Blackbirds. Parisen vuotta myöhemmin aloittikin jo Express, jonka aktiivisin kausi ylsi 1970-luvun puolivälistä aina 1990-luvun puoliväliin.

– Äiti olisi halunnut minusta lääkärin tai papin. Musiikkiin suuntautumista hän alkoi hyväksyä vasta myöhemmin. Äitikin huomasi, että musiikilla voi tienata rahaa, sillä vein kotiakin rahaa, kun asuin vielä kotona.

Vähitellen keikkailu kuitenkin vaihtui viulunsoiton opetukseen. Sippola oli kiinnostunut Suzuki-opetusmenetelmästä ja kävi tutustumassa siihen Yhdysvalloissa kesällä 1982. Samalla reissulla hän vietti aikaa niin Limingan musiikkiopiston silloisen johtajan Heikki Sarvelan tuttujen Suzuki-koululla Rochesterissa kuin Ithaca Collegessakin.

– Siellä törmäsin 5-vuotiaisiin, jotka soittivat jumalaisen hienosti. Kuuntelin tukka pystyssä ja ihmettelin, voiko tuo olla totta.

Innostus vain syveni, kun Suzuki-koulutus alkoi Suomessa vuonna 1984.

– Reilut 30 vuotta sitten kuuntelin epävireistä viulunsoittoa, Sipola naurahtaa.

– Tuollaisten pienten kanssa touhutessa se on paljon enemmän kiinni tyypistä. Jos opettamiseen suhtautuu hirveän tiukkapipoisesti, ei siitä tule mitään. Minä tykkäsin siitä. Palaute tuli heti. Sen näki oppilaan naamasta, miten meni.

Sippola jäi virallisesti eläkkeelle seitsemän vuotta sitten, mutta opettamista hän jatkoi vielä parin vuoden ajan. Laulamista hän ei ole suunnitellut lopettavansa.

Expressin yli viisi vuosikymmentä jatkuneelle taipaleelle on mahtunut lukemattomia keikkoja. Aktiivisimpaan aikaan mentiin sen verran vauhdikkaasti paikasta toiseen, että mitään erityistä ei ehtinyt jäädä mieleen. Se sen sijaan on vielä hyvässä muistissa, kun Express soitti brittiyhtye The Renegadesin suohon Back to the Sixties-tapahtumassa Katinkullassa vuonna 2000.

– Meidät oli pantu soittamaan Renegadesien jälkeen. He vetivät ihan asiallisen keikan. Kun menimme lavalle, spiikkeri Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen sanoi meille, että nyt on kyllä paha paikka. Minä sanoin, että ei tämä nyt niin paha paikka ole, ja karjaisin ekan biisin alkuun. Jengi ihan jähmettyi ihmettelemään, että mikäs bändi tämä on, Sippola kertaa.

– Soitimme vielä viimeisenä. Se pakkasi aina olemaan vähän sellaista, että jengi lähti nukkumaan, kun viimeinen aloitti, mutta eipä tarvinnut meidän tyhjille seinille soittaa. Saimme vielä illan ainoan oikean encorenkin.

Juhani ”Junnu” Sippola

Poplaulaja ja eläkeläinen. Teki varsinaisen työuransa viulunsoiton opettajana ja Oulun Suzukikoulun omistajana.

Syntynyt 9.1.1950.

Paljasjalkainen oululainen.

Opiskellut Oulun konservatoriossa ja suorittanut Suzuki-opettajakursseja.

Laulaa Expressissä ja The Beatles Bandissä.

Ei juhli merkkipäiväänsä.

MAINOS

Kommentoi

Muhoksen työväentalolla hihkuttiin aikoinaan eka kertaa Expressien keikalla joskus about kuuskyt lopulla. Anna-kulta kun mä annan, aina parastani annan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image