Kulttuuri

Viisuklubin tärpit: Trendinä balladit, Suomi jatkaa finaaliin

Norma John edustaa Suomea Euroviisuissa tänä vuonna. Kappaleena Blackbird-balladi. KUVA: Eurovision 2017
Kulttuuri 6.5.2017 17:05
Anne Helaakoski

Suomen Euroviisuklubin Pohjois-Suomen aluekoordinaattori Erkki Ahonen poimi Kalevan pyynnöstä esille asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota tämän vuoden Euroviisuissa.

Suurin ennakkokohu saatiin jo, kun Ukraina kielsi maahanpääsyn Venäjän edustaja Julia Samoilovalta, kun hän oli esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. EBU ehdotti kisaedustajan vaihtamista tai osallistumista satelliitin välityksellä. Venäjä ei tätä hyväksynyt ja jää pois kisoista.

Aina voi tulla yllättäviä kahnauksia, mikä on harmi, koska musiikin pitäisi yhdistää kansoja.

1. Ei suuria persoonia

Suuren huomion vienee Jamala, joka toi viime vuonna Ukrainalle voiton tataarien kohtelusta kertovalla sävelmällä 1944. Monen maan edustaja on osallistunut omassa maassaan kykykilpailuun ja on sieltä valikoitunut kisaan. Suuret persoonallisuudet puuttuvat.

2. Huumoria niukasti

Pelleilyt on jätetty onneksi tänä vuonna vähiin. Varsinaisia esityksiä ei ole vielä nähty, joten mitä sieltä sitten tulee, voi olla estradilla arvoitus.

3. Seuraa näitäkin

Kroatia on erikoinen. Jacques Houdek laulaa englanniksi ja ita­liaksi, vuorotellen kuuluu korkea tenori ja matala baritoni.

Romanian esityksessä Yodel it jodlataan, joten se ei ainakaan edusta perinteistä romanialaista kulttuuria.

San Marinon Valentina Monetta on jo neljättä kertaa lavalla ja hän on esiintynyt monella laulutyylillä. Tuskin pärjää.

Sitkeä yrittäjä Claudia Faniello pääsi lopulta yhdeksännen osallistumiskerran jälkeen edustamaan Maltaa.

Moldovan sävelmässä Hey Mamma kuullaan tärkeässä roolissa viulua ja saksofonia. Muuten kiva, mutta esikatseluvideo on jokseenkin mauton.

Rockyhtye O. Torvald edustaa isäntämaa Ukrainaa. Suurilla areenoilla esiintynyt bändi on noussut lavalle muun muassa suomalaisen The Rasmuksen kanssa.

Trendinä balladit

Vahvasti balladisävytteisesti mennään tämän vuoden viisuissa.

Veikkauksia kärjestä

Huhtikuussa kokoontuneet Pohjois-Suomen viisufanit äänestivät Italian, Ranskan ja Portugalin kärkisijoille.

Italia villitsee. Francesco Gabbani on karismaattinen ja loistava tulkitsija ja hyväntuulinen italiankielinen sävelmä Occidentali’s Karma vie mennessään. Saa nähdä tuleeko gorillaksi pukeutunut ”tanssija” lavalle? Pärjää hyvin!

Portugali on vienyt tulkinnallaan monen sydämen. Sävelmä Amar pelos dois esitetään omalla kielellä. Esittäjä Salvador Sobral kärsii sydänvaivoista, ja hän menee vasta lähipäivinä Kiovaan. Hän ei halua, että sympatiapisteitä tulee terveyshuolien johdosta.

Ruotsin esitys on varma, monet tykkäävät ja liputtavat ”pukumies” Robin Bengtssonin I can’t go on -sävelmää. Itse antaisin pojoja enemmän Viron sävelmälle Verona.

Belgian tummanpuhuvan äänen omaava 17-vuotias neito Blanche saattaa yllättää laululla City lights.

On laulettu sydämestä ja päästä ja tällä kertaa Azerbaidzan laulaa luurangoista (Skeletons). Kappale on myös onnistunut ennakkoveikkailuissa. Ääniä taitaa ropista myös Armenialle. Tuskin voimme äänestyksissä välttyä poliittisilta äänenpainoilta tänäkään vuonna.

Suomi finaaliin!

Suomen sävelmä on sielukas Blackbird esittäjinään Norma John. Lavalla se on uskoakseni jopa taianomainen ja tyylikäs kokonaisuus. Monet viisujen ystävät ulkomailla luottavat Suomen menestykseen.

Arvelen, että tällä ollaan lauantaina 13.5. finaalissa ja voidaan odottaa hyvää sijoitusta. Esikatseluvideo on synkkä ja ei niin mieleeni. Leena Tirronen laulaa kuitenkin hyvin.

Norma John edustaa Suomea Euroviisuissa kappaleella Blackbird.

Katso kuvia viime vuosien Euroviisuista.

Viisulähetykset Ylen kanavilla:

Esikatselumaraton 6.5. TV2 kello 19.10. Maratonissa käydään läpi kaikki 42 kilpailukappaletta videoineen. Ohjelman juontaa Mikko Silvennoinen.

Ensimmäinen Semifinaali 9.5. TV1 kello 22. Osallistuu 18 maata, 10 finaaliin. Esiintymisjärjestys on Ruotsi, Georgia, Australia, Albania, Belgia, Montenegro, Suomi, Azerbaidžan, Portugali, Kreikka, Puola, Moldova, Islanti, Tšekki, Kypros, Armenia, Slovenia ja Latvia.

Toinen Semifinaali 11.5. TV2 kello 22. Osallistuu 19 maata, 10 finaaliin. Esiintyjät ovat Serbia, Itävalta, Venäjä, Makedonia, Malta, Romania, Alankomaat, Unkari, Tanska, Irlanti, San Marino, Kroatia, Norja, Sveitsi, Valko-Venäjä, Bulgaria, Liettua, Viro ja Israel.

Finaali 13.5. TV2 kello 22. Viisi suurta Euroviisujen rahoittajamaata Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa sekä isäntämaa Ukraina etenevät suoraan finaaliin. Kilpailijoita on yhteensä 26.

Eurovisionworld.com vedonlyöntisivuston mukaan Suomi on sijalla 13.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Esittäjä laulaa kyllä hyvin ja ääni on kaunis. Mutta kappale on kokonaisuutena vähän liian tavallinen, vivahteeton ja tylsä.
Kappaleen pliisiutta voi hieman parantaa visuaalisella valoshowlla. Mutta silti ei pääse millään eroon siitä, että kappale on tylsä. Eikä sovi keski-eurooppalaiseen makuun. Jos pääsee jatkoon, niin sekin on hyvä saavutus. Mutta mitään voittoa tällä kappaleella on ihan turha odottaa. Esittelyvideo oli minustakin liian synkkä, kuolemansävyinen ja koko ajatus jäi hämärksi, että mitä tällä oikein tarkoitettiin. Varsinkin videon alku oli outo. Italia on ennakkosuosikki. Ja on koko kisassa todenäköisesti joko voittaja, tai kakkonen. K: S.M Siilinjärvi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä ole ihme, kun Venäjä pahoitti mielensä poisjättämisen seurauksena. Mieleiset bileet meni sivu suun.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkästä aikaa meillä hyvä euroviisuedustaja. Kaunis, tunnelatauksen siältävä viisu ja ei tarvitse jännittää sitä, että osaako edustaja laulaa livenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei jatka finaaliin. Meidän ehdokkaamme edustaa järkyttävän huonoa tasoa, jonka olisi pitänyt jäädä kotimaahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti esiintymisasu on jokin muu kuin tuollainen raskas noita-akan kaapu, joka hukkuu taustaan. Tässäkin olisi sähkönsininen kepeä ja liikkuva asu ollut näyttävä. Hiuksiin pidennykset ja tekstuuria roimasti, esiintyjä ei saa näyttää nuppipäältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image