Kulttuuri

Vii­sueks­pert­ti pohtii: Miksi emme menesty, vaikka on biisintekijät Ruotsista ja koreografi Britanniasta? "Emme ole tarpeeksi kiinnostavia"

Saara Aalto sijoittui Euroviisufinaalissa toiseksi viimeiseksi. KUVA: JOSE SENA GOULAO / EPA
Kulttuuri 13.5.2018 14:57 | Päivitetty 13.5.2018 15:25
STT

Suomen kehno menestys viisufinaalissa ei johtunut ainakaan laulaja Saara Aallosta, sanoo euroviisuasiantuntija Anna Muurinen.

–  Hän oli oikea ihminen oikeassa paikassa. Väitän, että Suomesta ei löydy parempaa artistia tähän tehtävään, mikä nyt oli.

–  Se nyt vain on niin, että me emme ole tarpeeksi kiinnostavia. Mutta pitää ajatella niin, että ei sillä ole mitään väliä. Me olemme yrittäneet parhaamme.

Saara Aalto jäi Monsters-kappaleella 25:nneksi 26 maan loppukilpailussa. Muurisen mielestä Euroviisuihin tulee kuitenkin suhtautua toisin kuin urheilukilpailuihin.

–  On hienoa olla mukana, ja näytetään, mitä osataan – ja sitten on ihan sama, mitä muut siitä ajattelevat. Ainakin tänä päivänä tuntuu siltä, Muurinen sanoo STT:lle puhelimitse Lissabonista.

Ei erityistä suomalaisuutta

Muurinen huomauttaa, että Saara Aallon esitys ei edustanut mitään erityistä suomalaisuutta: edustuskappale oli kansainvälinen uuden ajan euroviisu ja esiintyjä uuden ajan artisti. Vahva panostus esityksen kansainvälisiin taustatekijöihinkään ei auttanut menestymään.

–  Miksi käy niin, vaikka meillä on ruotsalaiset biisintekijät ja brittiläinen koreografi? Kun kappale esitellään Suomen esityksenä Euroopalle, niin se ei vetoa, Muurinen jatkaa ääneen pohtimista.

Hän muistuttaa yhdestä mahdollisesta taustalla vaikuttavasta seikasta: jatkumot ovat Euroviisuissa hyvin tärkeitä.

–  Ja Suomella on ollut hieman kehno jatkumo. Se on ehkä se, mikä kantaa: vanha taakka, joku maine.

Muurinen sanoo, että tämä pulpahtaa hänen mieleensä yleensä silloin, kun hän katsoo Ruotsin saamia tuomaripisteitä.

–  Ruotsi saa kuin automaattisesti tuomariääniä valtavasti – meillä ei ole samaa henkeä tässä hommassa. Se on tietyllä tavalla oikeutettua, koska onhan Ruotsi nykyaikaisen popin kotimaa ja viisuissa on useita ruotsalaisia lauluja mukana. On sitten eri asia, mikä kappale sattuu sinä vuonna edustamaan Ruotsia.

"Vetoapua ei ollut"

Muurinen pitää finaali-illan kiinnostavimpana yksityiskohtana sitä, että Aallon parin vuoden takainen menestys Britannian X Factor -kilpailussa ei tuonut artistille brittiyleisöltä yhtään pistettä.

–  Todella oletin, että tästä olisi ollut vetoapua, mutta ei nyt sitten ollut.

Muurinen huomauttaa, että nyt oli ensimmäinen kerta, kun kansainvälisiä kannuksia saanut suomalainen testaa viisuissa menestystä tällä tavalla.

–  Meillä on Suomessa ylipäänsä niin vähän artisteja, jotka ovat tunnettuja muissa maissa.

–  Ennakkomaine ei siten välttämättä auta. Joko se on niin, että äänestävä euroviisuyleisö on erilaista kuin kykyjenetsintäkilpailujen katsojat. Tai sitten voiko se jopa ärsyttää, että joku on käynyt toisen maan kilpailussa, en tiedä.

–  Ainakaan viisumielessä X Factor -menestyksestä ei ollut hyötyä, mutta varmasti Saara Aallon oman uran kannalta kyllä.

Vaikka brittiyleisöltä kertyi nolla pistettä, Saara Aalto sai Britannian ammattilaisraadilta neljä pistettä.

Näin Suomi äänesti Euroviisuissa

Suomalaisäänestäjien ja Suomen ammattilaisraadin näkemykset parhaasta euroviisusta eivät osuneet yksiin.

Esimerkiksi Ruotsin edustaja ei saanut suomalaisyleisöltä tänä vuonna yhtään pistettä, mutta juryn listalla Ruotsi ylsi top 3:een.

Suomalaisyleisön suosikit ja pisteet:

1) Viro 12

2) Tanska 10

3) Unkari 8

4) Israel 7

5) Italia 6

6) Tshekki 5

7) Ranska 4

8) Itävalta 3

9) Hollanti 2

10) Kypros 1

Suomen ammattilaisraadin näkemys:

1) Israel 12

2) Bulgaria 10

3) Ruotsi 8

4) Itävalta 7

5) Kypros 6

6) Ranska 5

7) Italia 4

8) Tanska 3

9) Irlanti 2

10) Saksa 1

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (113)

Kaksi syytä: Musiikki ei ylipäätään sovi kilpailulajiksi, kuten joku jalkapallo, jääkiekko, hiihto tai juoksu. Musiikki on musiikkia, sitä on monenlaista ja monentasoista ja kaikella on paikkansa. Koko euroviisut pitäisi lopettaa ja kaikki muutkin musiikkikilpailut. Kilpailtaisiin mieluummin siitä, kuka nauttii eniten musiikista.

Toinen syy: Euroviisut eivät tosiasiassa ole musiikkikilpailu. Lähtökohtaisestikin ainakin yhtä tärkeäksi jos ei jopa tärkeämmäksi nousevat erilaiset ulkomusiikilliset tekijät, kuten hetkuttelu ja ketkuttelu, vaatteet kulissit ja muu sensellainen. Musiikkia ajatellen on varsin huono lähtökohta se, että pitäisi pyrkiä miellyttämään mahdollisimman monia. Lopputuloksena on lähes aina mitäänsanomatonta hajutonta ja mautonta soossia. Toki positiivisia poikkeuksiakin on, kuten Portugalin voittokappale edellisissä viisuissa. Kaikki oli yht'äkkiä ällikällä, kun jostain tulikin oikeaa ja aitoa hyvää musiikkia eikä säksätystä, jumputusta, kipinöitä ja vilkkuvaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vain keskityttäisiin tekemään ja esittämään aidosti hyvä ja sisältörikas biisi, eikä tekemään peruseuroviisun näköistä peruseuroviisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuollaisella voiteta , näki heti kun rekvisiitta oli tekemällä tehty. Sisäinen palo ja omatakeisuus puuttui. Ei mikään ihme että Lordi voitti se oli sitä aitoa meininkiä , omatakeisuutta. Israelin voittaja kappaleella oli just sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroviisut lähti vikaraiteelle kun ei Suomessa lauluntekijät saaneet tehdä ja kilpailla ,mikä kappale lähtee euroviisuihin .Syynä ovat juuri ulkomaiset tekijät .Kappaleessa ei ole mitään Suomalaista .Ei mitään Aitoa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saara lauloi upeasti, mutta en ymmärrä taustalaulajien ja tanssioiden asuja. Asuista saappaineen tuli mieleen natsisotilaat ja timanttikuviosta Daavidin tähti. Tälläiselläkin asialla voi olla merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saara Aalto on todella hyvä laulaja mutta hänen Euroviisu biisi ei ollut mitenkään erityisen hyvä joten en ihmettele ettei tullut voittoa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan ei nyt vaan paniikissa kopioida tämän vuoden menestysreseptiä ja lähetetä ensi vuonna kehopositiivista artistia saamelaisasussa laulamaan naisten voimaantumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää paikkansa että tietyillä mailla on jo valmiiksi ei menestyjän maine mutta kun kappale on tarpeeksi hyvä se voidaan ylittää. Vertaa Softengine johon teoriasi ei päde sijoitus 11. puhumattakaan Lordista. Aallon kappale oli liikaa yritystä vanhanaikaisen pompöösi ruotsalaisten tekemä ja englantilaisten koreografioima. Muuten huomasitteko että United Kingdom oli myös siellä häntäpäässä vaikka heillä oli mielestäni hyvä kappale. Muuta tosiasiaa en osaa sanoa kuin että Ruotsi menestyy joka tapauksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saaralla on upea ääni, mikä ei sovi tuollaisen tusinamusiikin huutamiseen. Kappaleen pitäisi olla aidon tuntuinen ja koskettava eikä väkisin väännetty! Suomenkieli ei ole mikään hävettävä, euroviisuissa pitäisi arvostaa omaa äidinkieltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse pohdin sitä, että show olisi sopinut jonnekin erityyppiseen kilpailuun.
Puuttui luonnollisuus ja normaali aito lämpö.
Jopa eräs tavallinen sosiaalityöntekijä Itävallasta oli kiinni voitossa, koska oli
ihan aito ja luonnollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tehdä asiat itse musiikki ja ilo edellä. Ehkä sitten tulee jotain hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tähänkin tarvitaan oikein ekspertti analysoimaan miksei voiteta. Voi hyvää päivää taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saara oli loistava. Kappale/sävellys ei ollut loistava. Lavalla oli liikaa tavaraa ja ihmisiä joka sotki esiintymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vähänkin ajatus kulkee,niin taakkaa oli jo lähtiessä. Suuntautujia on jo niin moneen lähtöön.Joku on jo hoksannut jäädä 'kotiinkin' !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saaran lavashow oli hieno ja kappale hyvä. Ongelma on siinä, että Euroviisut eivät ole enää vuosikausiiin ollut laulu-/sävellyskilpailu.

Se esiintyjä voittaa, jonka ympärille pr-koneisto osaa luoda jo kuukausia ennen ennakkohypetyksen sivujuonteineen. Ennen kaikkea tärkeä saada eurooppalaisten medioiden huomio ja musiikkitoimittajat kirjoittamaan ja hehkuttamaan artistia omissa maissaan. Ilman sitä ei voittoa tule vaikka millainen laululintunen sirkuttaisi.

Yle on nyt näyttänyt, että kunnolla satsaamalla saadaan hyvä laulu ja esitys. Nyt vielä harjoittelemaan pr-taitoja, niin eiköhän se voittokin tule...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saaran esityksestä pohdintoja
Hyvää:
+Saara lauloi erittäin hyvin
+kaunis ja pirteä esiintyminen
+koreografia toimi kuten oli suunniteltu eli täydellisyyttä hipoen
+sanoma, eli pelkojen voittaminen oli ok
+mahtava energia ja vapautuneisuus, ilo

Kehitettävää:
-Saara oppii helposti laulujen sanoja eli jatkossa lauluihin tarinankerrontaa enemmän, jotain ihmisiä koskettavaa, toiveita
-Saara voisi tehdä lauluja, joissa on Euroopan eri kielillä tarinanpätkiä, hän voisi toimia yhtenäisyyttä tuovana enkelinä eri maiden välillä
-Saaralla on niin upea ääni, että hän menestyy myös ilman isoja koreografisia spektaakkaleita, ihan vain yksin laulaen

Euroviisut ovat vain yksi kisa ja ponnahduslauta. Tulemme vielä kuulemaan Saarasta, se on varmaa se. Nimmarit tulevat olemaan jatkossa kovaa valuuttaa. Hän on ilmiömäinen ja loistava laulaja. Kiitos Saara, ja koko mahtava tiimi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biisi oli huono jopa euroviisu asteikolla. Eihän siellä taso mikään kummoinen ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono laulu on varmaan pääasiallinen syy, ehkä sovituskin oli vähän huono. Yritys, taidot yms varmaan riittävät voittoon kunhan sopiva laulu sopivalla sovituksella löytyy. Ei vaan onnistuttu siinä. Se oli yllättävää, että suomalaiset äänesti juuri tämän kappaleen kun ne kaksi muuta sisälsi selvästi enemmän musiikillisia koukkuja joka on kerran - kahden kuuntelun jälkeen tehtävän äänestyspäätöksen kyseessä ollen tärkeää. Suomalaisten musiikkimaku on tietysti jonkin verran poikkeava länsimaista tai itäeuroopasta. Sinänsä euroviisuilla niin väliä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (113)

Uutisvirta

13:38
Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko
13:25
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
13:00
Oulun yliopistolla toteutettiin Kestävästi liikkuva Linnanmaa -opintojakso – opiskelijat hakivat uusia ideoita Linnanmaan kampusalueen ja kestävän liikkumisen olosuhteiden kehittämiseksi
12:10
Oululainen Mari-Leena Talvitie tyrkyllä jatkokaudelle kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Talvitie on osoittanut olevansa aito joukkuepelaaja"
12:01
Brittitähti James Blunt konsertoi Oulussa kesäkuussa osana Euroopan-kiertuettaan
11:50
Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko
11:37
Tukes antoi myyntikieltoja ja markkinoilta poistoja 75 tuotteelle – lisäksi 15 tuotetta vaadittiin pyydettäväksi takaisin loppukäyttäjiltä
40
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
24
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
20
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
17
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
17
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
15
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image