Kulttuuri

Varjo ottaa vallan näyttämöllä

Kajaanissa nähdään musikaali H.C. Andersenin saduista, kuvassa Kalle Pakkala. KUVA: Sallmén Eljas
Kulttuuri 31.8.2006 0:00
Eeva Kauppinen
Andersenin saduissa ei ole hempeitä loppuja. Ne ovat syviä, ja niissä on kova ydin.

Kajaanin teatterissa tehdään musikaalia, jossa riipaisevan tarinansa kertovat esimerkiksi Tinasotamies, Tulitikkutyttö ja Pieni merenneito.

Musikaalin nimi on Tanssityttö Joutsen Sotilas.

Tutut henkilöt laulavat siinä elämän kohtaloista ihan niin kuin illan istujat karaokebaareissa: Öiset varjot täyttävät pöydät, Karin kiitää punakengin ja pieni merenneito maksaa säärtensä vuoksi kovan hinnan.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Vesa Tapio Valo on riimitellyt H.C. Andersenin saduista lauluja. Suurella kunnioituksella, mutta ei rypyt otsalla. Musikaalin on säveltänyt Iiro Ollila.

"Lähdin liikkeelle uudesta suomalaisesta riimiperinteestä, Eino Leinosta ja Juice Leskisestä. Kerron lauluissa Andersenin sadut uudelleen omasta näkökulmastani. Olen tavallaan yksi sadunkertoja tässä linjassa", Valo määrittelee.Andersen oli moderni


Vesa Tapio Valo ihailee Andersenin kykyä siirtää kipeät, suuret, ratkaisemattomat asiat ja ihmissielun selittämättömyys satuihin.

"Andersen teki viisaasti. En tiedä, olisiko hän ollut niin hyvä realisti", Valo toteaa.

Lapsena Andersen vietiin muiden oppilaiden kanssa katsomaan kolmen nuoren miehen teloitusta Odensessa. Se oli sen ajan pedagogiikkaa. Aikuisena hänen paperileiketöissään esiintyy joutsenien ja ballerinojen joukossa tiheästi myös pääkalloja ja pelottavia naamioita.

Musikaalin nimilogoon on otettu Andersenin paperileiketyöstä sydämeen hirttäytynyt mies.

"Kun Andersen lähti sukulaistensa luo Kööpenhaminaan, kannattaa muistaa, että hän muutti ilokadulle. Vuokraemäntä, täti ja sisarpuoli olivat kaikki tekemisissä prostituution kanssa", Valo muistuttaa.

Andersen ei ollut mikään elämälle vieras satusetä. Hän eli etunojassa ja oli kiinnostunut uusimmista teknisistä innovaatioista: junasta, lennättimestä ja lentolaitteista. Sama etukeno on Andersen-musikaalin tekijöillä.

"Meillä on siihen Andersenilta valtuutus ja lupa", Valo sanoo.

"Andersen kirjoitti poliittisesti aika rankkoja satiireja, jotka käsittelivät sen ajan yhteiskuntaa, niin kuin Keisari ilman vaatteita. Hän enteili kaikkea modernia mitä sittemmin tuli: syvyyspsykologian suunnalta freudilaisuutta ja Kafkaan asti, jos ajattelee satua Varjo, joka on absurdin kirjallisuuden helmi."

Musikaali palauttaa Andersenin sadut aikuisille.Laaja äänimaisema


Musikaalin tähti on Kalle Pakkala, esityksen kertoja ja näkökulmahenkilö. Hänen kasvoilleen on maalattu Afrikka.

"Tinasotilaan hahmosta tultiin sotilaaseen, palkkasotilaaseen ja Afrikkaan", Pakkala selittää.

"Musikaalin laulut ovat kauniita ja haastavia. Siellä on tosi tarkkoja rytmisiä juttuja ja sitten vapaampia osia. Suomessa harvoin pääsee kuuntelemaan tällaista", Pakkala kehuu.

Vesa Tapio Valolla ei ollut säveltäjä Iiro Ollilalle muuta toivetta kuin että laulujen pitää olla tarttuvia, melodisia.

"Kun tekee musiikkia jonkun toisen kirjoittamaan tekstiin, pääsee puolitiehen ihan ilmaiseksi", Iiro Ollila väittää. "Muistan luvanneeni, että aion yrittää tehdä eräänlaista surrealismia. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että laitetaan tuttuja asioita outoihin ympäristöihin."

Musikaalin läpi kulkee Ollilan säveltämä elektroninen äänimaisema. Osa äänistä on soittimilla tuotettuja, osa ihan konkreettisia ääniä: ihmisen kävelyä, linnun lehahduksia.

"Kumpuaako tämä kaikki nyt Andersenin saduista, en tiedä. Tarkoituksena on pureutua ikiaikaisiin inhimillisiin juttuihin, jopa myyttisiin, ajattomin asioihin."

Tanssityttö Joutsen Sotilas
-musikaalin kantaesitys Kajaanin kaupunginteatterissa 9.9.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image