Kulttuuri

Valion vasikat rohkaisivat pat­sas­ti­lauk­seen

Miina Äkkijyrkkä kyyttökarjansa keskellä. Helsingin kaupunki on irtisanonut Äkkijyrkän vuokrasopimuksen. Taiteilija lehmineen joutuu lähtemään kaupungin omistamalta tilalta Helsingin Vuosaaresta tammikuun puoliväliin mennessä.
Kulttuuri 30.12.2009 0:00
Liisa Lehto-Peippo
Taiteilija Miina Äkkijyrkkä on ollut loppuvuodesta ajankohtainen sekä tuoreen kirjan että Helsingin kaupungilta saamansa häädön takia.

Äkkijyrkän ja hänen 20 naudan karjansa kohtaloa seurataan mielenkiinnolla myös Nivalassa, joka työllisti värikästä taiteilijapersoonaa lähes 30 vuotta sitten.

Nivala-Seuran johtokunta oli 1979 päättänyt ryhtyä viemään eteenpäin työn muistomerkin saamista Nivalaan. Lukiolaiset esittivät patsasaiheeksi tillari- eli lypsäjätyttöä.

"Lukiolaiset olivat lehtori Eero Elovaaran johdolla miettineet, että nivalalaiset emännät ovat tehneet näkymätöntä työtä lypsäessään lehmiä seitsemän päivää viikossa, ja äijät ovat nostaneet rahat. Siksi lehmäaihe nousi esille", muistelee Tillaripatsastoimikunnan jäsen Pekka Kangas, 78.Iloisesti kirmaavia Nivalaankin?


Työn muistomerkin aikaansaaminen Nivalaan oli ollut vireillä kotiseutuyhdistyksen alkuajoilta lähtien. Alunperin patsaan toteuttajaksi suunniteltiin Kalervo Kalliota.

Toimikunnan jäsenet - Kangas, Kalle Kivioja, Osmo Ylikotila ja Jaakko Salmela - olivat nähneet Valion patsaan, jossa juoksee Äkkijyrkän iloisesti kirmaavia vasikoita.

"Siitä tuli ajatus, että Äkkijyrkkä voisi tehdä hyvän patsaan Nivalaan", Kangas kertoo.

"Ensitapaaminen Äkkijyrkän kanssa oli ravintolassa Iisalmessa. Taiteilija oli väsyneen oloinen. Hän oli tullut juuri Lontoosta. Kalle, joka oli taitava puhuja, osasi hyvin maalata, minkä vuoksi olimme tulleet. Äkkijyrkkä oli hyvin otettu ja innostunut."

Taiteilijan kanssa tehtiin sopimus patsaan veistämisestä. Teoksen materiaaliksi sovittiin pronssi ja graniitti.Pienoismalleja
pitkin hampain


"Patsaan rahoitukseen oli tarkoitus saada pienoismalleja, joita myytäisiin yrityksille ja laitoksille. Miina teki ne pitkin hampain. Oli epätavallista tehdä pienoispatsaita etukäteen ja sitten vasta pääpatsas."

Pienoismallit myytiin. Niiden tuotto muodosti huomattavan osan patsasrahastoa.

Kun patsastoimikunta meni ensimmäisen kerran katsomaan näköispatsasta ateljeehen Iisalmen lähelle, se koki yllätyksen.

"Se oli aivan erinäköinen kuin pienoispatsaat. Pienoispatsaiden lehmät olivat mahdottoman siroja ja kivan näköisiä. Lehmä varsinaisessa veistoksessa on valtava monumentti. Ajattelimme, että veistos taisi mennä pilalle", Kangas tunnustaa.

Nyt, kun Tillaripatsas on seissyt Tuulimyllynaukiolla 26 vuotta, Kangas myöntää päänsä kääntyneen.

"Ilmapiiri patsaan äärellä on rauhoittava. Eihän lypsytoimituskaan ole hätäisen hommaa. Lehmä on hyvin autuaan näköinen ja lypsäjä lypsää tomerasti. Pienoispatsaat näyttävät nyt teennäisiltä", hän toteaa.Suostuttelu ja
neuvottelu tarpeen


Toimikunta kävi katsomassa veistoksen edistymistä.

"Reissut olivat värikkäitäkin. Taiteilija ei ollut aina parhaimmillaan. Piukahtava Äkkijyrkkä uhkasi lyödä kinttaat tiskiin, jos asia ei passannut. Maksujen aikataulustakin oli kysymys. Kunnallisneuvos Kalle Kivioja oli taitava suostuttelija. Myös päätoimittaja Jaakko Salmela osasi neuvotella."

Pekka Kangas mainitsee myös kolmannen vaikuttajan, jonka ansiosta lopputulos on onnistunut.

"Nivalalainen maanviljelijä Jaakko Häkkilä oli Äkkijyrkän kaverina ojentamassa talttaa ja vasaraa. Saattoipa vähän naputtaakin. Hänellä oli taito vaikuttaa taiteilija Äkkijyrkkään niin, että siellä alkoi tapahtua, ja patsas valmistui ajallaan."

"Äkkijyrkästä jäi hyvin myönteinen kuva. Kaiken huippu oli se, kun patsaan paljastustilaisuudessa taiteilija huudettiin esiin. Hänet oli kutsuttu, mutta hän ei ollut ilmoittanut tulevansa. Yleisön seasta purjehti näkyviin Miina Äkkijyrkkä, joka odotti viimeisillään lasta. Hän tuli tilaisuuteen, vaikka oma tilanteensa oli kriittinen, ja esiintyi hienosti ja korrektisti."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

minä pidän miinasta, koska miinan jutut ovat minulle samankaltaisia, kuin omani

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkijyrkkä on tehnyt pitkään arvokasta työtä yhdistämällä taiteen, luonnonsuojelun, maatiaisten vaalimisen ja oikean monipuolisen työnteon. Omat tsemppini menevät vilpittömästi hänelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen ja hauskasti kirjoitettu juttu. On sitä joskus Nivalassa tehty hyviäkin päätöksiä. Nyt nivalalaiset uudelleen liikkeelle pelastamaan Miina Äkkijyrkkä kyyttö-lehtimeen häädöltä! Onhan Nivalassa ollut konikapinakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vain toimittajalla ammattitaito riittää niin enemmän juttuja tällaisista todella erillaisista ja ajattelevista taiteilijoista ja ihmisisistä.Harva on ymmätänyt Minna Äkkijyrkkää.Kiitoksia paljon kiva,kivasta jutust.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän hän on aikansa taiteilija,hieno persoona, ,,harmi et hesalaiset haluaa eroon lehmistä, mut se onki heidän häpeä. Minusta Äkkijyrkälle pitäs hommata joku isompi palkinto et siinä olis rahaa reilusti,ja hommata hänellle maatila, uusi,, korvaukseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image