Kulttuuri

Uusi taidehanke toisi taiteen luonnon keskelle Rokua Geoparkiin – ins­pi­raa­tio­ta ammennetaan pe­rin­ne­ta­ri­nois­ta ja geologiasta

Rokua Geoparkin vaelluspolut ovat monelle suomalaiselle tuttuja. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 10.6.2019 17:45
Maiju Ylipiessa

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat suunnittelevat Rokua Geopark -alueelle vuosittaista taidehanketta. Löytöretki taiteeseen -hankkeessa toteutettaisiin paikkasidonnaisten taideteosten kokonaisuus kolmen kunnan alueella sijaitsevaan Rokua Geoparkiin.

– Tavoitteena on, että ensi vuonna saataisiin jo ensimmäiset taideteokset luontoon, kertoo Muhoksen kunnan kulttuurituottaja Taija Jyrkäs.

Rokua Geopark on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut alue. Teosten kautta on tarkoitus tuoda esille sekä alueen uniikkia geologiaa että Pohjois-Pohjanmaan perinnetarinoita esimerkiksi Keisarintiestä ja Tervareitistöstä.

Hankkeen tavoitteena on tuoda taide entistä saavutettavammaksi sekä saada alueelle kansainvälistä näkyvyyttä.

Hanke toteutettaisiin pääosin apurahojen turvin. Ensimmäinen apurahahakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle on jo lähetetty, ja päätös siitä saadaan syksyllä.

Jos hanke toteutuu suunnitelmien mukaan, teoksia syntyisi joka vuosi kolme, yksi jokaisen kunnan alueelle. Teosten toteuttamismuotojen suhteen halutaan antaa vapaat kädet.

– Siellä voisi olla esimerkiksi esityksiä, valotaidetta ja performansseja, mutta myös pysyviä veistoksia, Jyrkäs kuvailee.

Mikäli ulkopuolista rahoitusta ei saada, taideteoksia aiotaan joka tapauksessa toteuttaa puiston alueelle pienemmässä mittakaavassa kuntien omilla kulttuurimäärärahoilla.

– Esimerkiksi Muhoksen musiikkipäivien ja Koivu ja tähti -päivien ohjelmistosta osa voisi tapahtua luonnossa, Jyrkäs visioi.

Hanke on mukana myös Oulu2026 -hankkeen ideahaussa.

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin. Keskittyisivät kunnissa kesä- ja talvireittien kunnostukseen ja ylläpitoon. Siinä olisi taidetta kerrakseen. Siellä taas on lähtenyt innovattoreilla mopo käsistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
49
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image