Kulttuuri

Uusi taidehanke toisi taiteen luonnon keskelle Rokua Geoparkiin – ins­pi­raa­tio­ta ammennetaan pe­rin­ne­ta­ri­nois­ta ja geologiasta

Rokua Geoparkin vaelluspolut ovat monelle suomalaiselle tuttuja. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 10.6.2019 17:45
Maiju Ylipiessa

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat suunnittelevat Rokua Geopark -alueelle vuosittaista taidehanketta. Löytöretki taiteeseen -hankkeessa toteutettaisiin paikkasidonnaisten taideteosten kokonaisuus kolmen kunnan alueella sijaitsevaan Rokua Geoparkiin.

– Tavoitteena on, että ensi vuonna saataisiin jo ensimmäiset taideteokset luontoon, kertoo Muhoksen kunnan kulttuurituottaja Taija Jyrkäs.

Rokua Geopark on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut alue. Teosten kautta on tarkoitus tuoda esille sekä alueen uniikkia geologiaa että Pohjois-Pohjanmaan perinnetarinoita esimerkiksi Keisarintiestä ja Tervareitistöstä.

Hankkeen tavoitteena on tuoda taide entistä saavutettavammaksi sekä saada alueelle kansainvälistä näkyvyyttä.

Hanke toteutettaisiin pääosin apurahojen turvin. Ensimmäinen apurahahakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle on jo lähetetty, ja päätös siitä saadaan syksyllä.

Jos hanke toteutuu suunnitelmien mukaan, teoksia syntyisi joka vuosi kolme, yksi jokaisen kunnan alueelle. Teosten toteuttamismuotojen suhteen halutaan antaa vapaat kädet.

– Siellä voisi olla esimerkiksi esityksiä, valotaidetta ja performansseja, mutta myös pysyviä veistoksia, Jyrkäs kuvailee.

Mikäli ulkopuolista rahoitusta ei saada, taideteoksia aiotaan joka tapauksessa toteuttaa puiston alueelle pienemmässä mittakaavassa kuntien omilla kulttuurimäärärahoilla.

– Esimerkiksi Muhoksen musiikkipäivien ja Koivu ja tähti -päivien ohjelmistosta osa voisi tapahtua luonnossa, Jyrkäs visioi.

Hanke on mukana myös Oulu2026 -hankkeen ideahaussa.

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin. Keskittyisivät kunnissa kesä- ja talvireittien kunnostukseen ja ylläpitoon. Siinä olisi taidetta kerrakseen. Siellä taas on lähtenyt innovattoreilla mopo käsistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
1
Korkeasaareen saapui uusi täplikäs peto – margai on pieni ja suurisilmäinen kissa, joka elää elämänsä puussa
1
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image