Kulttuuri

Uusi näyttely avaa sisällissodan tapahtumia Oulussa – katso kuvia

Tyrnävän suojeluskunnan käsivarsinauha. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 2.2.2018 17:51
Pia Kaitasuo

Pohjois-Pohjanmaan museon ensimmäisen kerroksen infotilassa avautuu lauantaina näyttely Emme unohda – Oulu vuonna 1918.

Sisällissota nostattaa tunteita suomalaisissa vielä sadan vuoden jälkeen. Pienoisnäyttely pyrkii antamaan perustiedon siitä, mikä oli tapahtumien kulku Oulussa, museolehtori Arja Keskitalo kertoo.

– Tämän näyttelyn perusteella esimerkiksi oppilasryhmät voivat syventää edelleen heitä kiinnostavia yksityiskohtia. Tietoahan Oulun tapahtumista on valtavasti!

– Meillä oli kymmenen vuotta sitten vastaava näyttely, mutta olemme halunneet tuoda siihen myös olennaisesti uutta. 

Esillä ovat muun muassa harvinaisuudet: helmikuun 3. päivän aamuna ammuttujen ensimmäisten kranaattien hylsyt.

– Kyseessä olivat myös itsenäisen Suomen armeijan ensimmäiset tykinlaukaukaset, Keskitalo tähdentää.

Avajaispäivänä Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys järjestää museon luentosalissa kaksi yleisöluentoa kello 13 alkaen. FM Risto Kenttä puhuu Yrjö Kallisesta ja TtT Päivi Huhtela Arvi Huhtelasta.

Emme unohda – Oulu vuonna 1918 -pienoisnäyttely on nähtävillä 8. huhtikuuta saakka.

Arvokkaan tiedollisen lisän aihepiiriin tuo nykyoululaisille Studia generalia -luentosarja ”Vuoden 1918 muisto”, jonka Oulun yliopiston historian ja kirjallisuuden oppiaineet, Oulun historiaseura, Oulun kaupunginkirjasto ja Oulu-opisto järjestävät yhdessä.

Luennot kuullaan joko kaupunginkirjaston Pakkalan salissa tai Oulu-opiston luentosalissa ja niihin kaikkiin on vapaa pääsy.

Yleisöluentoja laaja kirjo

Oulun yliopiston historian ja kirjallisuuden oppiaineet, Oulun historiaseura, Oulun kaupunginkirjasto ja Oulu-opisto järjestävät Studia Generalia -luentosarjan ”Vuoden 1918 muisto”.

Luennot kuullaan joko kaupunginkirjaston Pakkalan salissa tai Oulu-opiston luentosalissa ja niihin on vapaa pääsy.

ma 5.2. klo 18 dos. Matti Enbuske (Oulun yo): Peräpohjola ja Lappi sisällissodassa (Kaupunginkirjasto)

ke 7.2.2018 klo 18 dos. Marko Tikka (Tampereen yo): Sisällissodan punainen ja valkoinen terrori ja sen tulkinnat (Oulu-opiston luentosali)​

ma 12.2. klo 18 dos. Timo Ylimaunu (Oulun yo): 1918 – tapahtumien materiaalisista muistoista (Kaupunginkirjasto)

ma 19.2. dos. Aapo Roselius (Oulun yo): 1918 – muistamisen traditioista (Kaupunginkirjasto)

ma 26.2. prof. Kuisma Korhonen & dos. Jussi Ojajärvi: Kanonisoidut klassikot – Sillanpää, Lehtonen, Linna (Kaupunginkirjasto)

ma 12.3. FT Marita Hietasaari: Vuosi 1918 Kjell Westön tuotannossa (Kaupunginkirjasto)

ke 14.3.2018 klo 18 VTT Tiina Lintunen (Turun yo): Alman ja Idan kapina – punaiset naiset sisällissodassa (Oulu-opisto​)

ma 19.3. dos. Kimmo Laine (Oulun yo): Teuvo Pakkalan Sotapolulla (1922) ja muita elokuvallisia muistoja vuoden 1918 tapahtumista (Kaupunginkirjasto)

ma 26.3. FT Nina Työlahti (Oulun yo): Marginaalimpaa muistamista (Ellinor Mend ja Marja Salmela) (Kaupunginkirjasto​)

ke 18.4.2018 klo 18 dosentti Marianne Junila (Oulun yo): ”Vailla sääliä – koululaisten kokemukset Suomen sisällissodassa 1918” (Oulu-opisto​)

Lue lisää 03.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Oululaisten pitäisi olla ylpeitä vapaussodan ensimmäisestä voitosta. Venäläiset ajettiin pois ja näitä tukeneet suomalaiset isänmaanpetturit nujerrettiin. Vapaussodassa kyse oli pääasiassa Suomen itsenäisyydestä, ei köyhien oloista. Tämä köyhien olojen kapina on selitys, jolla aikoinaan ihmiset saatiin höynäytettyä punakaarteihin ja jälkikäteen peiteltyä sodan todelliset syyt ja luonne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autonomian loppuvaiheessa, sortovuosina, Suomessa oli kurjaa, mitä pahensi vielä käynnissä ollut maailmansota.

Tämä ei kuitenkaan ole ollut enää vuosiin uskottava selitys sisällissodalle. Sotasurmat-projekti, missä kerättiin tiedot kaikista sisällissodassa kuolleista, osoitti vakuuttavasti, että torpparit eivät myöskään osallistuneet laajassa mitassa sotaan. Heitä kuoli vain muutama kymmen molemmilla puolilla rintamaa. "Torpparikapina" selitys kumottiin myös vakuuttavalla tavalla.

Sisällisota käynnistyi Venäjän vallankumouksellisten (bolsevikkien) yllytyksestä ja SDP:n johdon suorittamasta punakaartien ja ammattiyhdistysten harhaanjohtamisesta. Tätä kehitystä valaisee erinomaisella tavalla vasta ilmestynyt Lasse Lehtisen (sdp) ja Risto Volasen (kesk) kirja "1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen".

SDP:n jyrkän linjan sosialistit julistivat tammikuussa 1918 tekevänsä vallankumouksen, joka olisi "ankara röyhkeille kansan vihollisille, mutta avulias turva kaikille sorretuille ja puutteenalaisille". Sisällissota oli oppineiden kansanjohtajien ylhäältä käsin kyynisen tietoisesti käynnistämä verihuuruinen näytelmä. Tämän historiallisen totuuden laaja hyväksyminen vienee vielä useita vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu, että vieläkin 100 vuotta Oulun taistelujen jälkeen voittajien toteuttamasta vainosta ja terrorismista halutaan vaieta. Jo vuosikymmeniä sitten useampaankin otteeseen aihetta yritettiin aukaista, mutta aloitukset tukahdutettiin nopeasti. Jostakin syystä koko pöytää sisällissotaan liittyvistä asioista ei ole haluttu eikä oikein haluta vieläkään puhdistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kansakunta ollut kovasti sairas, vasta nyt näistä asioista uskalletaan paljastaa, ne on ollut visusti salassa näihinpäiviin. Jo pikkupoikana kuulin aikuisten tarinoita kuinka ihmisiä oli pidätetty ja viety kuulusteltavaksi ja jopa pahoinpidelty. Tässä yhteydessä täytyy todeta että tavallisen Suomalaisen työläismiehen ja naisen elämä on ollut tuolloin kujanjuoksua elämän ja kuoleman välillä kun ovat oikeuksiaan vaatineet. Kun seuraa tämänpäivän yhteiskunnan tilaa, näyttää että eikö historiasta ole mitään opittu? Suuntaus on huolestuttava, näyttää että ollaan menossa samansuuntaiseen kaaokseen kuin tuolloin 100v sitten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiat tapahtuvat monesti ihmeellisten mutkien kautta. Nuo sadanvuoden takaiset tapahtumathan käynnistyivät lähinnä nälän ja vallanpitäjäin mielivallan vuoksi. Kävi niin, että hävinneiden tavoitteet kuitenkin toteutuivat, niiden ja myöhempien tapahtumien myötä, viime sodat mukaanlukien. Niihinhän hävinneeltäkin puolen eloonjääneet kävivät, sitä paremmin ja tasavertaisemmin, mitä lähemmäs eturintamaa mentiin. Yhdessä hävittyjen sotien jälkeen voittaja, tuo naapurin iso karhu piti pahimmat uhoajat vaisumpina ja niinpä, kun se tuli vahingossa pakottaneeksi suomen rakentamaan teollisen pohjansa ja osti (sotakorvousten jälkeen) meiltä lähes kaiken, pääsivät vuoden -18 tavoitteet, jokseenkin taloudellisesti turvattu elämä ja koulutusmahdollisuus koko kansalle toteutumaan. Eiliset mielenilmaisuthan ovat suoraan johdettavissa siitä, että ihmiset ovat huomanneet, kuinka tuota sadanvuoden takaista tilannetta ihannoivat voimat ovat alkaneet ohjjailla kehityksen pyörää taaksepäin kiihtyvään tahtiin. Pahoin pelkään, että suomella on huonoja aikoja edessä, jos ei historiasta ole mitään opittu. Toivottavasti toisin käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava vapaussota on rikkaiden ja alistettu köyhiksi näköjään 100 vuoden sykleillä ihmisiä alistetaan orjatyöhön ja riistetään se vähäki pois hurjakaibon mennyt nyky demokratia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon virren sinä osaat unissaankin. Sen verran ahkerasti trollaat tuota vallankumouksen sanomaa tällä sivustolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka omisti ja mitä? Vain Venäläiset olivat omistava taho!!
Tämä on totta,jota kaikkien hermot eivät kestä!
N. 300-vuotta kului,kun Venäläiset pääsivät Tornionjoelle asti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän vuonna 1809 alkanut autonominen kausi oli Suomen kulta-aikaa sanovat historioitsijat. Ja sopii huomata että silloisessa Suomessa suomalaiset omistivat kaiken minkä omistivat. Mitä ihmettä tarkoitat kirjoittamalla ""vai venäläinen oli omistava taho""""?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojeluskuntia tarvittiin suojelemaan maata anarkialta. Sen tehtävän ne myös täytti. Suomi pääsi kehittymään pohjoismaisena demokratiana, ja nyt olemme maailman vakain maa ja muutenkin parhaimpia maita maailmassa. Enää ei suojeluskunnille ole tarvetta.

Hyvä Suomi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojeluskunnalle on tarvetta jo ulkoisen hivuttautuvan uhan vuoksi Alkuperäisyys ensin! Hihamerkki jo käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi fantasiasi fasistisesta järjestöstä ei tule ikinä toteutumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet historiasta pihalla , suojeluskunnalla ei mitään tekemistä fasistien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image