Kulttuuri

Uudessa musiik­ki­museos­sa on Juice Leskisen kitaroita ja Jean Sibeliuksen pellavapuku – avajaisissa vieraillut Remu Aaltonen pitää museota tervetulleena

Museossa on näytillä muun muassa Juice Leskisen kitaroita.
Kulttuuri 16.10.2019 20:42
Hannu Toivonen

Musiikkimuseo Famessa pääsee kokemaan virtuaalisesti, minkälaista on laulaa Olavinlinnan tai Hartwall Arenan lavalla. Museossa olevassa Suomen musiikin kunniagalleriassa on myös Nighwish-yhtyettä ja säveltäjä Kaija Saariahoa kunnioittavat taideteokset.

Musiikkimuseo Fame avaa torstaina ovensa Helsingin uuden kauppakeskus Mall of Triplan yhteydessä.

Museo esittelee suomalaista musiikkia ja sen historiaa sinfonioista suomirapiin ja kansanmusiikista heavy rockiin.

– Täällä kaikki musiikin lajit ovat tasavertaisesti rinta rinnan läsnä 1890-luvulta lähtien, Famen sisältöjohtaja Jere Jäppinen sanoo.

Hän toivoo, että vieraat tutustuisivat museossa uusiin musiikkityyleihin ja löytäisivät itselleen uusia vaikutteita.

Museon hyödyntää paljon digitaaliteknologian ja virtuaalisuuden mahdollisuuksia.

Museovieras voi muun muassa kokeilla virtuaalikaraokessa, miltä tuntuu laulaa suuren yleisön edessä Hartwall Arenalla tai Olavinlinnassa. Virtuaalilaseilla pääsee myös katselemaan ikään kuin kärpäsenä katossa, miltä bändin keikkabussissa näyttää ja mistä siellä puhutaan.

Toivo Kärjen työpöytä ja Dallapén bassorumpu

Famen yhteydessä on Suomen musiikin kunniagalleria. Siinä on tällä hetkellä 14 suomalaisen musiikin legendaa, kuten oopperatähti Aino Ackté, iskelmäkuningas Georg Malmstén sekä kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen.

– Kunniagalleria poikkeaa kaikista maailman musiikin kunniagallerioista siinä, että tämä on kaikkien musiikkilajien yhteinen kunniagalleria, Jäppinen kertoo.

Musiikkimuseon sisältöjohtaja Jere Jäppinen esittelee huonetta, jossa voi kokea orkesterin soiton kapellimestarin silmin ja korvin. KUVA: Joel Maisalmi

Kunniagalleriassa on näytillä on muun muassa Katri Helenan Euroviisujen esiintymisasut vuosilta 1979 ja 1993, Jean Sibeliuksen valkoinen pellavapuku ja yllättäen kirpputorilta löytynyt tanssiorkesteri Dallapén bassorumpu yhtyeen perustamisvuosikymmeneltä 1920. Näyttelyssä voi tutustua myös säveltäjä Toivo Kärjen työpöytään ja Juice Leskisen sähkökitaroihin.

– Meillä ei ollut omia kokoelmia, joten olemme metsästäneet ympäri Suomea kaikkea, mitä täällä on nähtävillä.

"Naiset otetaan tänä päivänä vakavasti"

Musiikkimuseossa on tila vaihtuville näyttelyille. Ensimmäisenä vuorossa on Kovaa työtä! Naiset populaarimusiikissa, jossa kuusi suomalaista naisartistia kertoo omasta urastaan ja siitä, minkälaista on olla nainen musiikkibisneksessä.

Yksi näyttely varten haastatelluista artisteista on Mira Luoti. Hänen mukaan naisten asema musiikkimaailmassa on parantunut hänen uransa aikana.

– Kyllä se on ollut aika tytöttelyä aikaisemmin, mutta me olemme raivanneet hienosti tilaa naisartisteille. Naiset otetaan tänä päivänä vakavasti, Luoti sanoo.

Mira Luoti on yksi kuudesta suomalaisesta artistista, joita on haastateltu Famen ensimmäiseen vaihtuvaan näyttelyyn

Vielä on kuitenkin pitkä matka miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon.

– Kun nainen ottaa kantaa johonkin asiaan, meitä aletaan tytötellä ja huoritella ja sanotaan, että keskity sinä vaan musiikin tekemiseen.

Luoti pitää tärkeänä, että asiasta puhutaan, ja hän on tyytyväinen, että uuden musiikkimuseon ensimmäisessä näyttelyssä käsitellään juuri tasa-arvokysymystä.

Hänen mielestään on myös hyvä, että ihmiset pääsevät museossa tutustumaan syvemmin musiikin ja artistien maailmaan.

Keskiviikkona museon kutsuvierastilaisuuteen oli saapunut suomalaisen musiikin suuruuksia, kuten Remu Aaltonen, Tommi Läntinen ja Pertti Neumann.

– Menneisyys on ihan sama kuin nykyisyys. Ihmisen pitää tietää, mihin mennään, ja nämä ovat hyviä vinkkejä nämä museot, Aaltonen toteaa.

Kuvataiteilijat kunnioittavat teoksillaan yhtyettä ja säveltäjää

Famessa suomalaisen musiikin kunniagalleriaa täydentää ulkomailla asuvien kuvataiteilijoiden Anni Kruusin ja Raija Malkan teokset.

Kruusin videoinstallaatio Once I had a dream koostuu 80:sta Nightwish-fanin palautteesta ja yhtyeen keulahahmon Tuomas Holopaisen Kiteen mökkisaaressa tehdystä haastattelusta.

Kruus, 28, on fanittanut Nightwishiä 13-vuotiaasta lähtien.

– Koen olevani etuoikeutettu, kun sain mahdollisuuden tuottaa kunniagalleriaan valitusta suosikkiyhtyeestäni videoinstallaation, Kruus kertoo tiedotteessa.

Taiteilija Malka ja valosuunnittelija Jarkko Forsman kunnioittavat Prisma-installaatiolla kunniagalleriaan valittua säveltäjää Kaija Saariahoa. Teoksen lähtökohtana on valkoinen valo, joka hajotessaan useiksi väreiksi kuvastaa Saariahon musiikillista ajattelua.

Malkan on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Saariahon kanssa, ja hän tietää kertoa, että säveltäjän työpöydällä oleva kristallinen prisma on innoittanut Saariahon sävellyksiä.

– Kun valo kulkee prisman läpi, syntyy sateenkaari, spektri. Valkoinen valo hajoaa sadoiksi väreiksi. Samoin Kaijan musiikissa yksi ääni muuttuu ääniavaruudeksi, kuvailevat Malka ja Forsman tiedotteessa.

Musiikkimuseo Fame

Esittelee suomalaista musiikkia laaja-alaisesti 1890-luvulta nykypäivään asti.

Avoinna joka päivä aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Museon yhteydessä oleva Ravintola Fame on auki torstai-, perjantai- ja launtai-iltoina.

Museossa on tila vaihtuville sisällöille, jotka voivat olla näyttelyitä, tapahtumia tai teknologisia esityksiä. Ne vaihtuvat 3–4 kertaa vuodessa.

Ensimmäinen vaihtuva näyttely

Kovaa työtä! Naiset populaarimusiikissa

on esillä 17.10.2019–2.2.2020.

Famessa on vuosi sitten perustettu Suomen musiikin kunniagalleria, jossa on 14 suomalaisen musiikin legendaa, kuten Jean Sibelius, Reino Helismaa ja Nightwish.

Syyskuussa kunniagalleriaan valittiin rockyhtye Hurriganes.

Kunniagalleriaan valitaan vuosittain uusia suomalaisia musiikin saralla ansioituneita. Valinnat tekee komitea, jossa on mukana Suomen keskeisimpiä musiikkialan organisaatioita.

MAINOS

Kommentoi

Mää luppaan että museosta tullee pyhhiinvaelluskohe jos sinne saahaan matin ja tepon essiintymispuvut tai ainaki niitten korvikkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image