Kulttuuri

Unelma toteutuu päi­vän­ta­saa­jal­la

Kulttuuri 22.11.2003 0:00
Kaisu Mikkola
Suomalainen sisu, jota voitaisiin juuri tässä yhteydessä kutsua äärimmäiseksi päättäväisyydeksi ja määrätietoisuudeksi, kampeaa suurta erävoittoa tänään Benininlahden hiostavalla rannalla pienessä Grand-Popon kylässä.

Kulttuurin monitoimimies Juha Vakkuri, joka tunnetaan myös Kalevan kolumneistaan, näkee vihdoinkin tänään lauantaina suuren unelmansa valmiina.

Hänen kuolleen poikansa muistoksi vuonna 2000 Beniniin perustama Villa Karo, suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus, on tänään viimeistä rakennusta myöten valmis. Uudisrakennuksen vihkii Beninin kulttuuriministeri Frederic Dohou.

Harmittava takaisku tavoitteelle, että Suomen afrikkalainenkin kulttuurikeskus saisi virallisen aseman Suomen 15 ulkomaisen kulttuuri- ja tiedekeskuksen joukkoon, saatiin tietona, ettei kulttuuriministeri Tanja Karpela, jonka piti tänään vihkiä käyttöön vasta valmistunut monitoimikeskus, matkustakaan Beniniin.

"Ei uskalla matkustamisestaan saamansa kritiikin vuoksi!" esitettiin jo viime sunnuntaina ääneen epäily Keravalla, jonka taidemuseossa pidettiin tuolloin Villa Karon suomalaisten taiteilijoiden matinea. Matinea oli osa museossa parhaillaan esillä olevaa näyttelyä Sama meri sama intohimo, jossa Villa Karon suomalaiset ja afrikkalaiset taiteilijat esittävät tuotantoaan.

Ei se siitä johdu, toppuutteli opetusministeriön neuvotteleva virkamies Risto Kivelä, joka kertoi, että kulttuuriministeriä edustaa Afrikassa ainakin hallitusneuvos Riitta Kaivosoja. Ministerin matkan keskeisimmäksi peruuntumissyyksi Kivelä selitti ensi viikon Brysselin ministerineuvoston kokouksen, johon Karpela valmistautui perjantaina, koska asiat pitää käsitellä hallituksessa ennen Brysselin matkaa.Tämä kaikki on jo tehty!


Keravan taidemuseon molemmat kerrokset vuoden loppuun saakka täyttävä suomalaisten ja afrikkalaisten taiteilijoiden näyttely on ajoitettu taktisen viisaasti. Se on samanaikainen voimannäyttö opetusministeriön Beninin vierailun ja Villa Karon alueen ripeän valmistumisen kanssa.

Harva virallisista kulttuuri-instituuteistamme on pystynyt vajaan neljän vuoden toiminnan jälkeen vyöryttämään vastaavanlaisia näyttöjä, mikä on luonnollisesti sopinut mainiosti Juha Vakkurin strategiaan.

Onhan Afrikkaan ehtinyt tähän mennessä Villa Karon stipendeillä jo 120 eri alojen taiteilijaa ja tutkijaa.

Keravan näyttely esittelee paitsi eri taiteilijoiden yltiöyksilöllisiä näkemyksiä teemasta 'Minun ikioma Afrikkani' myös kollektiivisen riemukasta yhteiselämystä, jossa julistetaan ilmassa viuhuvien huutomerkkien kera, että katsokaa, tämä kaikki on ehditty jo tehdä ja paljon muuta.

Näyttelyluettelo, joka samalla on Villa Karon ystävien jäsenlehti (4/2003), korostaa mukana olevien taiteilijoiden yhteisöllisyyttä. Suurin osa heistä on kuvattu luetteloon Afrikassa: kenelle solmitaan rastakampausta, kuka istuu jokiveneessä, kuka poseeraa valtion kuvataidepalkinnolla palkitulla Villa Karon mosaiikkiterassilla, kuka vaeltaa kauneudessaankin pelottavan meren rantaa, kuka piirtää päivänvarjon alla tai tepastelee pitkin punahiekkaista kylätietä hymyilevien koululaisten ympäröimänä tai esittelee sikäläisten parturien kylttiä, joka jo sinänsä on huomattava taideteos.

Oulun Art Halvaressa ovat Afrikka -vaikutteisia teoksiaan ehtineet jo esitellä inarilaissyntyiset Ranttilan sisarukset, Merja-Aletta ja Seija, jotka ovat mukana Keravan näyttelyssäkin.

Mustaa kuin yö tarjoaa keraamikko Teemu Luoto kauniilla januskasvoisilla afrikkalaisillaan ja valkeaa kuin päivä Tiina Lotila, jonka lehmusveistoksessa piilee juju: se saattaa olla pieni krokotiili tuolin näköisen esineen pohjalla.

22-vuotias sarjakuvataiteilija Hanna Arvela on yksi niistä näyttelyyn osallistujista, joiden omaan ilmaisuun päiväntasaajan Afrikan todellisuus yhdistyy saumattomasti. Hän osti viime syyskuussa Beniniin tullessaan markkinoilta värikkäitä kankaita, joihin maan asukkaat pukeutuvat. Näille hän maalasi kannanottojaan. Kiinnostavin syyskuussa syntyneistä teoksista ei ole valitettavasti Keravalla mukana. Siinä hän ottaa kantaa Beninin lakkoilevien opettajien palkkatasoon.

Lakostaan huolimatta - tai siksi että aikaa riitti lakon vuoksi yltäkyllin - opettajat kuitenkin harrastivat läheistä yhteistyötä Villa Karon väen kanssa, mistä Arvelakin pääsi katsojana osalliseksi: opettajat olivat mukana, kun heidän oppilaansa tekivät lapsiteatteria MTV3:lle vedenjumalatar Mami Wataa esittävien voodoo-rumpujensa myötä.Kaikki vaiheet tutuiksi


Arkkitehti Johanna Hyrkäs on suunnitellut uudisrakennuksen, jonka työpiirrokset ovat esillä Keravan näyttelyssä. Työ on kuljettanut häntä Afrikkaan tiheästi. Muut asiasta kiinnostuneet ovat voineet seurata rakennustyön edistymistä Villa Karon omasta lehdestä, jossa juuri tämän rakennuksen eri vaiheita on tunnollisesti raportoitu.

Ennen monitoimitilaa kulttuurikeskukseen on valmistunut kaksi muuta rakennusta, joista kumpikin korjattiin vahoista raunioista.

Ensin valmistui päärakennus, joka vihittiin toukokuussa 2000. Sen pohjana oli siirtomaakauden sairaalarakennuksen raunio. Linjakas talo on nyt uudessa kukoistuksessaan, vaikka sen entisestä elämästä saattaa löytää rannalta vielä merkkejä, jotka eivät ole ihan miellyttäviä: vanhoja ampullipulloja tai neuloja.

Siirtomaa-ajalta on peräisin toinenkin rakennus, vanha holvi, joka kunnostettiin marraskuuhun 2001 mennessä ulkoministeriön tukemana pienoismuseoksi. Määritelmä museon tehtävästä kuuluu: "Se keskittyy taideteoksiin ja esineisiin, joissa heijastuu samanaikaisesti sekä eurooppalainen että afrikkalainen kulttuuriperintö."

Tuossa pienoismuseossa on oma hieman huvittava nurkkauksensa, joka keskittyy suomalaisten Afrikka-käsityksiin. Siellä ovat esillä niin Afrikan tähti -peli, Musta-Pekka -kortit kuin Musta Saara -laulun sanat. Uusimmat esineet tässä kokoelmassa kertovat Oulun tiernapojista, aivan erityisesti Murijaanien kuninkaasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
45
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image