Kulttuuri

Tv-arvio: Onko Saksa taas jakautunut kahtia, nyt liberaaleihin ja na­tio­na­lis­tei­hin?

BBC:n dokumentti kertoo, miten ja miksi natsimenneisyys nostaa rumaa päätään Saksassa. Uusnatseja kannatetaan ja vastustetaan varsinkin maan itäosissa. Sama pätee maahanmuuttajien sijoittumiseen alueen kaupunkeihin. KUVA: Jeanny Gering
Kulttuuri 8.2.2018 7:00
Ilari Tapio

Ulkolinja: Saksan uusnatsit

*** Oma kokemus itäisen Saksan sydänmailta syksyltä 2016 todistaa toista kuin BBC:n dokumentti.

Pikkukaupungeissa vallitsi rauha. Ei kuulunut natsihenkisiä palopuheita eikä yöllisiä räjähdyksiä. Ei näkynyt hakaristejä eikä mielenosoituksia – eikä juuri maahanmuuttajiakaan.

Alue on kuitenkin rasistisen äärioikeiston ydinaluetta. Ulkolinjan rajauksessa se näyttäytyy myös väkivaltaisten uusnatsien kriisipesäkkeenä.

Dokumentin keskiössä on Dresdenin lähellä sijaitseva 40 000 asukkaan Freitalin kaupunki.

Päähenkilö on terrorismista ja murhan yrityksestä syytteen saanut 26-vuotias Patrick Festing. Hän kuului ryhmään, joka teki Freitalissa iskuja maahanmuuttajia ja heidän tukijoitaan vastaan.

Ryhmän liikehdintä herätti pelkoa ja kauhua, mutta toisella laidalla myös välinpitämättömyyttä ja ymmärrystä. Samanmieliset pitivät iskuja "poikien hölmöilynä".

Näistä lähtökohdista syntyy BBC-laatua. Saksan väkivaltaisen äärioikeiston nousu saa selityksensä, mikä ei ole synkän natsihistorian omaavassa maassa yksinkertainen syiden ja seurausten kytkös. Erilaisia johtolankoja riittää.

Liikaa yleistämistä

Ohjelmaa voi moittia vain yleistämisestä.

Laput silmillä katsottuna se saattaa antaa kuvan, jonka mukaan Saksa on jakautunut uudestaan kahtia, tällä kertaa suvaitsevaisiin liberaaleihin ja kireäpipoisiin nationalisteihin, joista osa lietsoo väkivaltaa.

Ei se ole. Enemmistö on "tolkun saksalaisia", mutta tulevaisuudesta kannattaa kantaa ja täytyy pitää huolta.

Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) sai syyskuisissa valtiopäivävaaleissa 13 prosenttia äänistä ja nousi liittopäiville.

Se on Euroopan johtavan valtion kolmanneksi suurin puolue.

TV1 torstai 8.2. klo 22.00

MAINOS

Kommentoi

Ääri ilmiö synnyttää yleensä vastareaktion. Periaatteessa ääri-suvaitsevaiset ovat osaltaan syyllisiä ääri oikeiston syntyyn. Jospa te ääri suvaitsevaiset alkaisitte ihan vaan "tolkun suomalaisiksi", niin kui me muutkin, valtaosa vielä ollaan. Lopetettaisiin semmoinen ääri suvaitsevaisuus. Hetken päästä saisimme huomat että samalla kuivuisi myös äärioikeisto pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image