Kulttuuri

TV-arvio: Jihadisti-isä valmistaa Syyriassa pommeja ja uskoo asiaansa – do­ku­men­ta­ris­ti huijasi päästääkseen kuvaamaan perhettä

Ääri-islamistiperheessä Syyrian Idlibissä lapsia hoivataan ja rakastetaan. Toisaalta lapsille ei ole muita vaihtoehtoja kuin seurata isäänsä.
Kulttuuri 26.11.2018 7:00
Päivi Ojanperä

Dokumenttiprojekti: Of fathers and sons

**** Abu Osama on mies, joka sylittelee mielellään poikiaan. Hän on myös mies, joka kuuluu jihadistijärjestö Al-Nusraan Syyriassa. Perhe asuu Syyrian pohjoisosissa Idlibissä.

Vanhin poika Osama on saanut nimensä sen vuoksi, että perheen isä "rakastaa bin Ladenia". Toinen poika taas on syntynyt WTC:n iskujen vuosipäivänä, 11. syyskuuta, mistä perheen isä kiittää jumalaa.

Syyrialaissyntyinen Talal Derki kuvaa dokumentissaan perheen arkea läheltä. Hän pääsi kuvaamaan perhettä kahden vuoden ajaksi teeskentelemällä sotakuvaajaa, joka ihailee jihadia. Se oli ainut keino, jottei joutuisi tapetuksi.

Derki kuvaa, kun perheenisä ampuu piilossa vihollistaan ja osuessaan ihmiseen kiittää jumalaa. Samalla mies kertoo, miten kovasti ikävöi poikaansa, kun istui vankilassa.

Dokumentti keskittyy isän lisäksi kahden vanhimman pojan kuvaamiseen. Of fathers and sons saa hämmentyneeksi ja äärettömän surulliseksi. Perhe puuhaa pihapiirissään kuin mikä tahansa perhe maailmassa. Poikien leikkeihin kuuluu paukkupommien teko. Isä valmistaa pommeja jihadisteille ja uskoo vakaasti asiaansa.

Pojilla ei ole juuri vaihtoehtoja. Osama seuraa isänsä jalanjäljissä. Hän menee muiden nuorten poikien kanssa sotilaskoulutusleirille, jossa opitaan myös sharian lakeja.

Dokumentaristi lähtee lopulta perheensä luo kotiin Berliiniin. Hän sanoo, ettei tunnista enää kotimaataan omakseen.

TV1 maanantai 26.11. klo 21.30

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:06
Kuusamon Petäjäkankaan kentällä päästään pelaamaan golfia myös tänä kesänä: "Tavoitteena on kasvattaa ulkopaikkakuntalaisten pelaajien määrää"
9:47
Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia
9:08
Vanhat kuvat: Uutta teatteritaloa vasta rakennettiin Oulussa - muistatko kohun Jumalan Teatterista?
8:22
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
8:06
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
8:04
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
8:00
Valtameret täyttyvät muovista, mutta uudet biotuotteet eivät ole lyöneet läpi – Mistä asia kiikastaa ja onko suomalaisilla start up -yrityksillä ratkaisu ongelmaan?
79
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
17
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
14
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
13
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
9
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
6
Kohti reilumpaa maanhankintaa – "Oulun taudin” on mahdollistanut lunastuslaki ja sen arvonleikkaussääntely Lukijalta
6
HS: Junes Lokalle sakkotuomio Helsingin mielenosoituksessa niskoittelusta – hovioikeus ei myöntänyt valituslupaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image