Kulttuuri

TV-arvio: Eri­tyis­herk­kyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee

Sosiaalista Katariina Männikköä on vaikea uskoa erityisherkäksi. Hän itsekin tajusi asian vasta muutama vuosi sitten. KUVA: Seera Rytkölä
Kulttuuri 26.2.2020 7:00
Armi Auvinen

Akuutti: Erityisherkkyyden rajumpi puoli

★★★ Kuvittele olevasi satelliitti, jonka tutka on aivan liian iso. Kun imet ympäriltäsi kaikki ärsykkeet, tiedon ja kaikkien tunteet, aika pian sietokykysi vain kuohuu yli.

Sosiaalista Katariina Männikköä voi monen olla vaikea uskoa erityisherkäksi. Sisäinen erityisherkkyys ei näy ulospäin. Vaikka Katariina nauttii muiden seurasta, se myös kuormittaa häntä nopeasti.

Yli 20 prosenttia on erityisherkkiä

Erityisherkkyydestä puhutaan nykyään paljon, mutta mitä se oikeastaan on? Se ei ole sairaus eikä lääketieteellinen diagnoosi, vaan keskushermoston ominaisuus.

Sitä varten on olemassa 23 kysymyksen testi, jonka avulla itse kukin voi päätellä, kuuluuko hieman herkempään kansan osaan. Yllättävän moni kuuluu. On arvioitu, että reilut 20 prosenttia ihmisistä on erityisherkkiä.

Oivallus erityisherkkyydestä on monelle helpotus. Enkö olekaan ainoa outo lintu, joka kuormittuu tavallisista sosiaalisista tilanteista yli äyräiden? Erityisherkillä aistit kuormittuvat nopeasti, sillä he prosessoivat enemmän tietoa ympäristöstä.

Akuutissa esiintyvät aikuiset, mutta haavoittuvaisimpia ovat varmasti erityisherkät lapset, joiden ominaisuutta ei kaikessa elämän hälyssä ehditä tunnistamaan.

Stressi vaikuttaa oppimiskykyyn

Kun keskushermosto ylikuormittuu, ihminen, lapsi tai aikuinen, saa helposti stressioireita, jotka vaikuttavat edelleen oppimiskykyyn. Vaikka erityisherkkyys ei ole diagnoosi, siihen kannattaa suhtautua vakavasti sillä se vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin.

Erityisherkät eivät tarvitse suojelua, mutta ehkä he voisivat suojella meitä muita näyttämällä mallia, ettei kaiken tarvitse aina olla niin suorituskeskeistä. Herkkä tai ei, lepoa ja omaa aikaa tarvitsevat ihan kaikki.

Yle TV1 klo 20

MAINOS

Kommentoi

Vai onko taustalla sittenkin Aspergerin syndrooman piirteitä? Vanhemmat eivät kestä tätä diagnoosia ja erityisherkkien määrä kasvaa. Nyt ei enää lasketa tuttavapiirin narsisteja, mutta joka puolella pyörii erityisherkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän oireyhtymä on se että kauhistellaan uusia tutkimuksia ja päätelmiä. Antaa niiden tutkia ja jos joku niistä ottaa kopin niin ok! Minä ohitan ne yleensä olankohautuksella, mutta en vedä hernettä nenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image