Kulttuuri

Turku 2011 -säätiön Cay Sévon Oulusporan kierroksella: "Luottakaa omaan alkuperään ja tarinaan, niille on moni komea kult­tuu­ri­kau­pun­ki hävinnyt"

Turku 2011- säätiön toimitusjohtaja Cay Sévon hyppäsi perjantaina Oulu-ratikan kyytiin. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen
Kulttuuri 23.2.2018 19:23
Liisa Laine

Oulun kaupunki kyyditti perjantai-iltana etelän ihmisiä ympäri Helsinkiä Abraham Ojanperän jäljissä.

Ihan ilman taka-ajatusta tempausta ei järjestetty. Mikonkadulta alkaneella ratikkakierroksella markkinoitiin Oulua ja ennen kaikkea sen hakemista Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Kutsuvieraiden toivottiin vievän omissa verkostoissaan sanaa eteenpäin. 

Erikoinen markkinointitempaus riemastutti kyytiläisiä, joille tarjottiin matkan aikana myös pohjoista purtavaa – lohi- ja pororieskaa. Kierros päättyi Musiikkitalolle, jossa kyytiläiset saivat nauttia liminkalaisten viimekesäisestä Abrahamin pidot -oopperasta.

Vaaleansinisen "Oulusporan" kyytiin oli kutsuttu myös Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sévon. Turku valittiin Suomen kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2011 ja se pesi tuolloin kilpailussa muun muassa Oulun.  

– En kovin hyvin enää muista Oulun vuonna 2006 valmistunutta hakemusta. Joitain mainioita asioita jäi mieleen: Vauvasanataide, loistava asia! Yleensä lasten ja nuorten kulttuuri oli hyvin esillä, kuten lasten elokuvafestivaali. Toinen asia oli ennakkoluulottomuus. Siinä olivat Huutajat mukana, ja Ilmakitarafestivaali.  Myös lyhyt- ja dokumenttielokuvien tukeminen ja tanssin keskus ovat jääneet mieleen. Hienoja asioita kaikki.

Sevonin mielestä ainakin näin jälkeenpäin ajatellen eurooppalainen ulottuvuus näytti hieman heikolta.

– Mutta aikaa on kulunut, ja vaatimuksetkin ovat sen jälkeen muuttuneet.

Hanke muutakin kuin matkailun edistämistä

Nyt Oululla on Sévonin mielestä kaikki mahdollisuudet olla suomalainen Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026.

– Se edellyttää yhteistä tahtoa ja valtavasti työtä koko kaupunkiyhteisöltä. Mitään siinä ei hävitä.

Seuraavat kaksi vuotta ovat tärkeimmät, sillä silloin hanke resursoidaan.

– Ratkaistaan, paljonko hankkeeseen voidaan käyttää rahaa ja keitä ovat ydinhenkilöt, jotka tähän työhön irrotetaan.

Oulusporan kutsuvieraskierros oli suunniteltu seurailemaan Abraham Ojanperään liittyviä paikkoja Helsingissä. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Suomessa tämän kertaiselle kierrokselle ovat jo ilmoittautuneet Mänttä-Vilppula ja Tampere. Sévon kehottaa luottamaan omaan alkuperään ja tarinaan.

– Monet kilpailussa hävinneet ovat olleet komeita kulttuurikaupunkeja. Hyvä esimerkki on ensi vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki Matera Italiasta. Se voitti muun muassa Pisan, Venetsian, Palermon, Ravennan ja Syracusan.

Matera painotti ekologisesta elämäntapaa ja yhteistyöhön perustuvaa taloutta muun Euroopan kanssa.

Vältettävinä sudenkuoppina on esimerkiksi se, että hanke nähdään matkailun edistämisenä. Jos kulttuuripääkaupunkivuosi onnistuu, sen seurauksena toki sitäkin tapahtuu, toteaa Sévon.

Perjantaina kyyditettiin kutsuvieraita

Sévonin lisäksi vaaleansinisen "Oulusporan" matkaan oli kutsuttu noin 60 hengen otos pääkaupunkiseudun vaikuttajia. Normaalisti kanta-Helsingin reiteillä liikkuva ratikka oli nyt täynnä väkeä valtioneuvoston kansliasta, Visit Finlandista, liikennevirastosta, ulkoministeriöstä, kansainvälisestä audiovisionaalista instituutista, opiskelijajärjestöistä ja edellisestä Suomen kulttuuripääkaupungista Turusta.

Ja tietenkin mukana oli vankka edustus Oulusta. 

Kutsuvieraskierros oli suunniteltu seurailemaan Abraham Ojanperään liittyviä paikkoja Helsingissä: ensimmäisen konserttinsa hän piti Helsingin yliopiston juhlasalissa ja Helsingin musiikkiopistossa hän opiskeli laulua ja myöhemmin toimi soololaulun opettajana.

Matkan aikana liikkuvassa ratikassa kuultiin laulaja-lauluntekijä Ylva Harun musiikkia. Kotimaista folkia esittävä Haru on syntynyt Raahessa ja opiskellut Oulussa.

Oulu-Spåra on liikennöinyt kanta-Helsingin reiteillä joulukuusta alkaen. Se on somistettu oululaisin aihein ja kirkkain värein. Noin kerran kuussa tai joskus useamminkin siellä on ohjelmaa. Ratikka liikkuu Oulun väreissä juhannukseen saakka. 

MAINOS

Kommentoi

Oulu on systemaattisesti pyrkinyt tuhoamaan perinteensä sekä kulttuurinsa. Vuonna 1605 perustettu Oulu on vuosisatojen saatossa muuttunut täysin toisenlaiseksi, ja perinteensä hukanneeksi paikaksi. Eihän Oulussa ole enään mitään alkuperäistä ja kulttuuriin liittyvää jäljellä. Muutama patsas puistoissa ja jokunen nimilaatta rakennusten seinissä, joita kukaan ei enään tiedosta tai muista. Eilisen kulttuurimaisemia voi katsella Kalevan kuvakollaasisivuilla silloin tällöin. Viime vuosien törkeimpiä kulttuurikaupungin tuhoja ovat olleet Kaupunginrannan sterilisointi, ja Toppilansalmen sataman muuttaminen asuntorakentamiseen soveltuvaksi. Pitemmällä aikavälillä koko Oulujoen suiston valjastaminen suurteollisuuden ja sähkövoiman rakentamiseen oli lopun alkua kulttuurikaupungille. Pohjois Pohjanmaan ja Oulun historiat ovat toistaiseksi Maakuntakirjaston ja Museon hylyillä selailtavissa ja katseltavissa, mutta kulttuurikaupunki Oulu suunnittelee noittenkin puristamista minimalliin. Keitä varten tätä kulttuurihömppää (oululainen guggenheim) ollaan suunnittelemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tämä lysti maksaakaan meille oululaiislle: raitsikoineen, oopperavuokrineen, hotelleineen, henkilökuntineen, edustuksineen. Ne rahat tarvittaisiin Oulun museoiden ja oululaisen kulttuurin tukemiseen tänne , jonne uusia kerrostaloja nousee kuin sieniä sateella. Pohjustetaanko tällä "Helsingissä esittäytymisellä" kenties sitä ajatusta, että Helsinkiin pitäisi ("täytyy") perustaa Oulu-toimisto, jonne voitaisiin siirtää kaupungin henkilökuntaa, vaikkapa Business Oulusta. Ihan turhaa touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa rahan tuhlausta. Oululla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia.
Suorastaan naurettavaa haaveillakaan moisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käy.
Oulussa kaikki paikallinen ja oma tuhotaan muualtatuodun sekundan roskan tieltä. Siirrellään aittoja torilla edestakaisin useamman kerran ja kun ei muuta typeränpää keksitä niin rakennetaan torille matkustajakoti. Kun ei tiedetä että ''tori'' tarkoittaa avaraa aukeaa paikkaa, jollaiseksi Oulunkin kauppatori on rakennettu - se siis ei ole rakennuspaikka mille tahansa tuuballe. Seuraavaksi halutaan purkaa toimimattomaksi surkastettu perinteikäs, käytännöllinen ja erittäin tarpeellinen Kauppahalli. Se matkustajakoti kun tarvitsee parkkipaikan peltilaatikoille.

Täälä menolla loppu Tori varmaan rakennetaan umpeen panssarilasiseinäisellä suurella vankilalla siinä kun on tyhjää tilaa vielä jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikaa väkeä kaupungilla töissä kun joutavat tämmöisiin hömpötyksiin, pistäkää ne rahat jo olemassa olevien kulttuurikohteiden ylläpitoon ja parantamiseen. Museo ois kiva ylläri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaahan mainita hakemuksesa eläinmuseon lopettaminen ja suunnitelmat maakuntamuseon siirrosta Vantaalle.... Että semmosta kulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat tarvitaan tärkeämpään kuin muutaman kaupungin pampun ja kulttuuri-ihmisen päähänpinttymän toteuttamiseksi. Millä eväillä tosiaan aiotaan hakea? Polar bear pitching ja ilmakitara? Älkää viitsikö. Käyttäkää rahat vaikka nuorten harrasteiden tukemiseen kuin johonkin hakemushöpinään ja rieskatarjoiluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun verrataan Turkuun, niin olisihan se Oulu siihen verraten ihan ok kulttuuripääkaupunki.
Mutta kun ikävä tosiasia on se, ettei Oulu, eikä Turkukaan täytä oikein millään mittapuulla hyvän kulttuuripääkaupungin kriteereitä.
Itämeren altaan ympäristössä sympaattisin on mielestäni ollut Vilna, sillä se on todella kaunis ja monipuolinen kulttuurikaupunki.
Tästäkin huolimatta Vilnan kausi kulttuuripääkaupunkina oli fiasko, mutta mainitun Itämeren altaan alueen hankkeista onnistunein.
Oulun on vaikea kisata esimerkiksi Narva-Joesuun kanssa kulttuuripääkaupungin tittelistä, sillä mielestäni nykyisin tuohon statukseen pitäisi liittää jotakin kulttuurin liikkuvuutta ja Oulu on erittäin pysähtynyt pikkukaupunki keskellä ei mitään.
Eräs kommentoija olisi halunnut Kainuussa tehdyn raitiovaunun veturiksi hankkeelle. Olisihan se jo ollut jotakin, sillä monenkin oululaisen juuret juontavat Kainuuseen.
Saattehan te rahojanne haaskata vaikka mihin, mutta tuskin Oulu saa kannatusta muilta, kuin Turulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilimankos mullakin verot nousi ku pittää ilimanaikusta höpöhöpöä järjestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ojanperä oli Limingasta (Helsinkiläisittäin: Limingalta). No...Hkin sporassa sillä lienee tuskin merkitystä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset tarjoilivat Savukosken poroa, Tornion lohta, sekä Limingan oopperaa. Hmm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisitte valinneet ko. markkinointiratikaksi Oulussa suunnitellun ja kainuussa valmistetun ratikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan haaskausta. Jotkut tietenkin ajavat tätä asiaa palkkansa eteen. Miltähän tuntuu tehdä täysin turhaa työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa, aivan turhaa. Tätä vartenko kouluja lakkautetaan ja kuraojia valaistaan. Rotuaarikin pitää kattaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peli poikki kun vielä ehtii; nyt menee hermot oikeesti. Rahat on etenkin lapsilta ja heidän laadukkaasta koulun käynnistä ja kaikkien kaupunkilaisten ajanmukaisista harrastepaikoista pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image