Kulttuuri

Tuleeko Oulusta 2026 kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki, jos talous kriisiytyy?

Johtaja Piia Rantala-Korhonen (vas.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen uskovat Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen kaupungin synkistä talousennusteista huolimatta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 18.5.2017 6:05
Esko Aho

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, mutta sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi Oulusta tulee talousmielessä kulttuurikaupunki jo 2019. Sivistys- ja kulttuuritoimi haukkaa siitä lähtien kaupungin tulo- ja menoarviosta suurimman siivun.

Kuntatalouden ja hallinnon konsulttiyrityksen Perlacon Oy:n tuoreiden laskelmien mukaan Oulun talous täyttää nykyisen kuntalain mukaiset kriisikunnan määritelmät viimeistään 2025, ellei suunta muutu.

Kaupungin verotulot laskevat 2019 muutosten takia heti 57 prosenttia. Talouden alijäämä nousee 2024 tämänvuotisesta noin 70 miljoonasta yli 109 miljoonaan euroon. Nettolaina per asukas lisääntyy samana ajanjaksona 2 197:stä ja 5 577 euroon.

Kunnallisveronkin ennustetaan laskevan samalla 20:stä noin 7,5:een, mutta erotuksen ottaa valtio soten rahoitukseen. Kokonaisveroasteen ei näillä näkymin pitäisi nousta.


Maalaisjärjellä
tarkastellen Oulun talousennusteet sopivat huonosti yhteen mittavan kulttuuripääkaupunkihankkeen kanssa, mutta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) ja johtaja Piia Rantala-Korhonen ovat vakuuttuneet hankkeen hyödyistä juuri tällaisina aikoina.

– Uhkailu ei ole fiksua, mutta tosiasioiden ymmärtäminen on. Heikolle talousnäkymälle täytyy tehdä jotakin. Emme voi ajatella, että nythän se helppo elämä alkaa, kun sote-menot siirtyvät maakunnalle. Ellei mihinkään toimenpiteisiin ryhdytä, Perlaconin laskelmien mukaan kaupungin tilinpäätöksen alijäämä on soten jälkeen joka vuosi 70–100 miljoonaa. Näin ei saa päästä käymään, Moilanen sanoo.

Rantala-Korhosen mukaan kulttuuripääkaupunkivuosi ei tuo mukanaan pelkästään menoja, vaan päinvastoin mahdollisuuksia kokonaistalouden kannalta.

– On olemassa näyttöä siitä, että investointi todella kannattaa. Jokaisesta kulttuuripääkaupungista on tehty riippumaton vaikutusten arviointi. Esimerkiksi Liverpoolilla oli siihenastisen historian suurin budjetti, noin 130 miljoonaa puntaa, mutta aluetalouden vaikutuksiksi laskettiin 750 miljoonaa, Rantala-Korhonen kertoo.

– Turussa 2011 budjetti oli noin 50 miljoonaa euroa ja taloudelliset vaikutukset noin 250 miljoonaa. Omaa rahaa Turun kaupunki sijoitti 18 miljoonaa. Verotuksen kautta rahaa kiertyi takaisin julkiseen kassaan.


Riikka 
Moilanen haluaa puhua kulttuurista mahdollisimman laajassa merkityksessä. Hän mainitsee tässä yhteydessä jopa Oulun Kärpät.

– Rakennamme koko ajan normaaliakin elämää, rakennamme ja investoimme, mutta siinä on kulttuuripääkaupunki aina jollakin tavalla mukana. Myös yksityisen rahan houkutteleminen on hankkeessa keskeinen juttu.

Kaupungin elinvoimaisuus lähtee Moilasen mukaan työpaikoista, mutta yhtälöön kuuluu hyvin paljon muutakin.

– Kulttuuripääkaupunkihanke on nimenomaan elinvoimaisuuden rakentamista. Se voi jopa olla yksi ratkaisu vähän heikolta näyttävään taloustilanteeseen. Kaupunki muuttuu nykyistä houkuttelevammaksi, mitä kautta syntyy työpaikkoja.

– Kulttuuripääkaupunkihanke ei varsinkaan tarkoita sitä, että Oulun kaupunki vain lätkii miljoonat tiskiin.

Katso arvio siitä, miten Oulun talous kehittyy tulevaisuudessa (pdf).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten voisi tulla kulttuuripääkaupungiksi kun ei edes tajua mitä sillä muualla tarkoitetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun päättäjien on lopultakin aika ymmärtää että kulttuuuria on muuallakin kuin Valveessa. Jos ympäröivien maaseutualueiden yksiköistä kuten kierikistä ei pidetä mitään huolta vaan paino on vain keskusta guggenheimdillä, ollaan väärällä tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Onhan Oulu jo Pohjois-Skandinavian pääkaupunki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei, koska siitä hommasta ei tule kuin turhia kuluja velkaiselle kaupingille. Jos luottamusmiehet tuohon ryhtyvät, otettakoon heidän kokous ynnä muut palkkiot rahastoon,jolla rahoitetaan tuollainen höpötys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mahdollista että keskitytään työn tekemiseen ja jätetääm nämä höpöhommat vähemmälle. Tälle nyt nauraa hevosetkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin hoidetaan perusasiat kuntoon ja jos jää ylimääräistä sitten voi ehkä sijoittaa hömppään. Päättäjät vaihtoon jos ei mene jakeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun tähän pakko kirjoittaa asiaa. Helsinki meinaa lähteä ulos fennosta. No, minähän sanoin, että älkää riemuitko, venäjä on se joka rakentaa sen ydinvoimalan, että älkää riemuitko, se ei tuo se voimalatyömaa yhtään työpaikkaa seutukuntaan, ja näi kävi. Lehdessä siitä oli jo monta vuotta sitten, että se on piristysruiske seutukunnalle. Joo, on varmasti. Kyllä sitä ei saa alkaa hourailemaan liian aikaisin. Minähän paasasin tuosta asiasta, että älkääpä innostuko taas liikaa, että venäjä sen rakentaa, ja työvoima tulee ukrainasta ja venäjältä. Sama kansa. Sama maa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina oppii kun lukee lehtijuttuja eikä vain oppikirjoja ; nyt opin , mitä kulttuuripääkaupungilta edellytetään ja miten siihen voi hakeutua. Selvisi kaikki tämä, että tarvitaan niin heikko talouskehitys että leikkauksilla vetästään menot kuriin mutta kulttuuriin satsataan. Saadaan kulttuuriin sijoitettu budjettivaranto edelle muita tärkeämpiä budjetointialueita. Ei selvinnyt kuitenkaan, mitä Oululle tyypillistä kulttuuria on esittää pääkaupungin verran. Ei sitä ilmeisesti siihen tarvitakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei tule, koska perinteitä ei ole, eikä sitä voi rahallakaan luoda. Mitä jos aletaan kehittämään Oulusta suomen parasta ja turvallisinta asuinpaikkaa asukkaille, tätä ei ole vielä kokeiltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa mukava nähdä millä matematiikalla on laskettu esim. Turun tulos. 50 millin budjetilla saariin 250 millin "talousvaikutukset". Lasketaanko talousvaikutuksiin se, että maan kerma majoitetaan VERONMAKSAJIEN rahoilla Turun parhaimpiin hotelleihin ja kestitään heitä gourmee -ravintoloissa. Sekin meidän kansalaisten piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin se matematiikan menee, otetaan velkaa 500M sijoitetaan tämän homman voiteluun ja saadaan laske nallisesti takaisin pari miljardia - maksetaan uudet ja vanhat velat pois, ja Oulu voi loppurahoilla ostaa itsensä scandinavian rajojen sisäpuolelle niin tulee pääkaupunkitarroillekkin vähän pohjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkiekko tai sääli playoff ei ole kulttuuria vaikka Oululaiset niin kuvittelevatkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö,höpö, ei tule! Arina-kaupunki tämä on, kadut tukittu ja vallattu keskustasta kokonaan. Rannat ollaan rakentamassa "ökyrikkaille! Käykääpä vaikka Kajaanissa, sielä on ranta jätetty kaikkien iloksi ja virkistykseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta on muodostunut kepukaupunki ja lisänä kuntatyöntekijöiden omia asioitaan ajava pyörivä piiri pieni.
Arinan toiminta kaupungin kanssa ei aina ole ollut aivan ,sanoisinko säällistä mutta kaupunkihan tässä on ollut luvat myöntävä "laitos"( äänestäjät)
Toisaalta helähtäähän jokunen veroeurokin Oulun kassaan, Arinalta,tänne. Valkeaa en tohdi arvostella koska en ole siellä käynyt.
Heikoilla ollan jos kulttuurikaupunki täytyy luoda. Käsitykseni on että paikallinen kulttuuri on muotoutunut satojen vuosien kuluessa. Kymmenien vuosien aikana Oulun päättäjät ovat enempi keskittyneet Oulun omaleimaisuuden tuhoamiseen. Tästä kannasta en anna periksi!
Kajaanin tunnen. Totta on Kajjaanin vesielementti mutta,mutta paljon on Kajjjaanin kaunista vanhaa rakennuskantaa tuhottu-valitettavasti.
Olen pannut merkille että Kajjaani on kiitettäväst tuonut esille kulttuurihistoriaansa.Mm. nyt eläkkeelle jäänyt proffesori on kiinnittänyt huomioni tässä asiassa.
Kajaanin tulevaisuus elinvoimaisuuden osalta näyttää valitettavasti synkähköltä joskin onneksi jokunen teollisuuslaitoskin näyttäisi alueelle tulevan.
Nämä nyt ovat vain keuhkotautikoulun melkonoomin(meleko huonoilla papereilla) vaatimattomia ajatuksia mutta Oululaisuutta löytyy jatkumona vuodesta n.1850-lähtien...Eli nähty,koettu,eletty ja kuultu on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
14:05
Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo - tilanteessa ei henkilövahinkoja, liikenne kulkee normaalisti
13:06
Lapin poliisia työllistivät viikonlopun aikana huumekuskit sekä mökkiporukan riitaisa illanvietto
12:43
Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?
195
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
57
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
44
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
36
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
31
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
29
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image