Kulttuuri

Tuleeko Oulusta 2026 kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki, jos talous kriisiytyy?

Johtaja Piia Rantala-Korhonen (vas.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen uskovat Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen kaupungin synkistä talousennusteista huolimatta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 18.5.2017 6:05
Esko Aho

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, mutta sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi Oulusta tulee talousmielessä kulttuurikaupunki jo 2019. Sivistys- ja kulttuuritoimi haukkaa siitä lähtien kaupungin tulo- ja menoarviosta suurimman siivun.

Kuntatalouden ja hallinnon konsulttiyrityksen Perlacon Oy:n tuoreiden laskelmien mukaan Oulun talous täyttää nykyisen kuntalain mukaiset kriisikunnan määritelmät viimeistään 2025, ellei suunta muutu.

Kaupungin verotulot laskevat 2019 muutosten takia heti 57 prosenttia. Talouden alijäämä nousee 2024 tämänvuotisesta noin 70 miljoonasta yli 109 miljoonaan euroon. Nettolaina per asukas lisääntyy samana ajanjaksona 2 197:stä ja 5 577 euroon.

Kunnallisveronkin ennustetaan laskevan samalla 20:stä noin 7,5:een, mutta erotuksen ottaa valtio soten rahoitukseen. Kokonaisveroasteen ei näillä näkymin pitäisi nousta.


Maalaisjärjellä
tarkastellen Oulun talousennusteet sopivat huonosti yhteen mittavan kulttuuripääkaupunkihankkeen kanssa, mutta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.) ja johtaja Piia Rantala-Korhonen ovat vakuuttuneet hankkeen hyödyistä juuri tällaisina aikoina.

– Uhkailu ei ole fiksua, mutta tosiasioiden ymmärtäminen on. Heikolle talousnäkymälle täytyy tehdä jotakin. Emme voi ajatella, että nythän se helppo elämä alkaa, kun sote-menot siirtyvät maakunnalle. Ellei mihinkään toimenpiteisiin ryhdytä, Perlaconin laskelmien mukaan kaupungin tilinpäätöksen alijäämä on soten jälkeen joka vuosi 70–100 miljoonaa. Näin ei saa päästä käymään, Moilanen sanoo.

Rantala-Korhosen mukaan kulttuuripääkaupunkivuosi ei tuo mukanaan pelkästään menoja, vaan päinvastoin mahdollisuuksia kokonaistalouden kannalta.

– On olemassa näyttöä siitä, että investointi todella kannattaa. Jokaisesta kulttuuripääkaupungista on tehty riippumaton vaikutusten arviointi. Esimerkiksi Liverpoolilla oli siihenastisen historian suurin budjetti, noin 130 miljoonaa puntaa, mutta aluetalouden vaikutuksiksi laskettiin 750 miljoonaa, Rantala-Korhonen kertoo.

– Turussa 2011 budjetti oli noin 50 miljoonaa euroa ja taloudelliset vaikutukset noin 250 miljoonaa. Omaa rahaa Turun kaupunki sijoitti 18 miljoonaa. Verotuksen kautta rahaa kiertyi takaisin julkiseen kassaan.


Riikka 
Moilanen haluaa puhua kulttuurista mahdollisimman laajassa merkityksessä. Hän mainitsee tässä yhteydessä jopa Oulun Kärpät.

– Rakennamme koko ajan normaaliakin elämää, rakennamme ja investoimme, mutta siinä on kulttuuripääkaupunki aina jollakin tavalla mukana. Myös yksityisen rahan houkutteleminen on hankkeessa keskeinen juttu.

Kaupungin elinvoimaisuus lähtee Moilasen mukaan työpaikoista, mutta yhtälöön kuuluu hyvin paljon muutakin.

– Kulttuuripääkaupunkihanke on nimenomaan elinvoimaisuuden rakentamista. Se voi jopa olla yksi ratkaisu vähän heikolta näyttävään taloustilanteeseen. Kaupunki muuttuu nykyistä houkuttelevammaksi, mitä kautta syntyy työpaikkoja.

– Kulttuuripääkaupunkihanke ei varsinkaan tarkoita sitä, että Oulun kaupunki vain lätkii miljoonat tiskiin.

Katso arvio siitä, miten Oulun talous kehittyy tulevaisuudessa (pdf).

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten voisi tulla kulttuuripääkaupungiksi kun ei edes tajua mitä sillä muualla tarkoitetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun päättäjien on lopultakin aika ymmärtää että kulttuuuria on muuallakin kuin Valveessa. Jos ympäröivien maaseutualueiden yksiköistä kuten kierikistä ei pidetä mitään huolta vaan paino on vain keskusta guggenheimdillä, ollaan väärällä tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Onhan Oulu jo Pohjois-Skandinavian pääkaupunki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei, koska siitä hommasta ei tule kuin turhia kuluja velkaiselle kaupingille. Jos luottamusmiehet tuohon ryhtyvät, otettakoon heidän kokous ynnä muut palkkiot rahastoon,jolla rahoitetaan tuollainen höpötys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mahdollista että keskitytään työn tekemiseen ja jätetääm nämä höpöhommat vähemmälle. Tälle nyt nauraa hevosetkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin hoidetaan perusasiat kuntoon ja jos jää ylimääräistä sitten voi ehkä sijoittaa hömppään. Päättäjät vaihtoon jos ei mene jakeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun tähän pakko kirjoittaa asiaa. Helsinki meinaa lähteä ulos fennosta. No, minähän sanoin, että älkää riemuitko, venäjä on se joka rakentaa sen ydinvoimalan, että älkää riemuitko, se ei tuo se voimalatyömaa yhtään työpaikkaa seutukuntaan, ja näi kävi. Lehdessä siitä oli jo monta vuotta sitten, että se on piristysruiske seutukunnalle. Joo, on varmasti. Kyllä sitä ei saa alkaa hourailemaan liian aikaisin. Minähän paasasin tuosta asiasta, että älkääpä innostuko taas liikaa, että venäjä sen rakentaa, ja työvoima tulee ukrainasta ja venäjältä. Sama kansa. Sama maa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina oppii kun lukee lehtijuttuja eikä vain oppikirjoja ; nyt opin , mitä kulttuuripääkaupungilta edellytetään ja miten siihen voi hakeutua. Selvisi kaikki tämä, että tarvitaan niin heikko talouskehitys että leikkauksilla vetästään menot kuriin mutta kulttuuriin satsataan. Saadaan kulttuuriin sijoitettu budjettivaranto edelle muita tärkeämpiä budjetointialueita. Ei selvinnyt kuitenkaan, mitä Oululle tyypillistä kulttuuria on esittää pääkaupungin verran. Ei sitä ilmeisesti siihen tarvitakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei tule, koska perinteitä ei ole, eikä sitä voi rahallakaan luoda. Mitä jos aletaan kehittämään Oulusta suomen parasta ja turvallisinta asuinpaikkaa asukkaille, tätä ei ole vielä kokeiltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa mukava nähdä millä matematiikalla on laskettu esim. Turun tulos. 50 millin budjetilla saariin 250 millin "talousvaikutukset". Lasketaanko talousvaikutuksiin se, että maan kerma majoitetaan VERONMAKSAJIEN rahoilla Turun parhaimpiin hotelleihin ja kestitään heitä gourmee -ravintoloissa. Sekin meidän kansalaisten piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin se matematiikan menee, otetaan velkaa 500M sijoitetaan tämän homman voiteluun ja saadaan laske nallisesti takaisin pari miljardia - maksetaan uudet ja vanhat velat pois, ja Oulu voi loppurahoilla ostaa itsensä scandinavian rajojen sisäpuolelle niin tulee pääkaupunkitarroillekkin vähän pohjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkiekko tai sääli playoff ei ole kulttuuria vaikka Oululaiset niin kuvittelevatkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö,höpö, ei tule! Arina-kaupunki tämä on, kadut tukittu ja vallattu keskustasta kokonaan. Rannat ollaan rakentamassa "ökyrikkaille! Käykääpä vaikka Kajaanissa, sielä on ranta jätetty kaikkien iloksi ja virkistykseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta on muodostunut kepukaupunki ja lisänä kuntatyöntekijöiden omia asioitaan ajava pyörivä piiri pieni.
Arinan toiminta kaupungin kanssa ei aina ole ollut aivan ,sanoisinko säällistä mutta kaupunkihan tässä on ollut luvat myöntävä "laitos"( äänestäjät)
Toisaalta helähtäähän jokunen veroeurokin Oulun kassaan, Arinalta,tänne. Valkeaa en tohdi arvostella koska en ole siellä käynyt.
Heikoilla ollan jos kulttuurikaupunki täytyy luoda. Käsitykseni on että paikallinen kulttuuri on muotoutunut satojen vuosien kuluessa. Kymmenien vuosien aikana Oulun päättäjät ovat enempi keskittyneet Oulun omaleimaisuuden tuhoamiseen. Tästä kannasta en anna periksi!
Kajaanin tunnen. Totta on Kajjaanin vesielementti mutta,mutta paljon on Kajjjaanin kaunista vanhaa rakennuskantaa tuhottu-valitettavasti.
Olen pannut merkille että Kajjaani on kiitettäväst tuonut esille kulttuurihistoriaansa.Mm. nyt eläkkeelle jäänyt proffesori on kiinnittänyt huomioni tässä asiassa.
Kajaanin tulevaisuus elinvoimaisuuden osalta näyttää valitettavasti synkähköltä joskin onneksi jokunen teollisuuslaitoskin näyttäisi alueelle tulevan.
Nämä nyt ovat vain keuhkotautikoulun melkonoomin(meleko huonoilla papereilla) vaatimattomia ajatuksia mutta Oululaisuutta löytyy jatkumona vuodesta n.1850-lähtien...Eli nähty,koettu,eletty ja kuultu on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:25
Kirjaston käyttö jatkuu virtuaalisesti – Verkossa saa tietoa ja viihdettä ilmaiseksi jo laajan kirjon Tilaajille
17:21
Ennuste muuttui: koronavirusepidemian arvioidaan olevan Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
86
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
46
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
33
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
21
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image