Kulttuuri

Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi

Katariina Mankinen sekä Maija Mankinen, 9, ja Niilo Ronkainen, 9, tutkivat porukalla Ellen Thesleffin maalauksia. KUVA: Teija Soini
Kulttuuri 23.2.2020 21:27 | Päivitetty 23.2.2020 21:28
Raimo Pirttikoski, Elina Niskasaari

Kuvataiteilija Ellen Thesleffin (1869–1954) töitä ja elämää esittelevä näyttely on jo saanut aikaan melkoisen yleisöryntäyksen Oulun taidemuseoon. Sunnuntai-iltaan mennessä Ellen Thesleff – Aurinkosuudelma -näyttelyyn oli tutustunut yhdeksän ensimmäisen päivän aikana liki 3 300 kävijää.

– Onhan tämä uskomattoman hienoa. Aamulla museon ovella oli jopa jonoa. Uskon, että tällä näyttelyllä on mahdollisuudet rikkoa kaikki museon kävijäennätykset, asiakaspalveluvastaava Tuija Ontero Oulun taidemuseosta sanoi.

Lue myös: Ellen Thesleff harppasi ulos naistaiteilijan raamista ja maalasi kuin miehet – vapautta henkivät värit ja viivat nähdään nyt Oulussa

Esimerkiksi sunnuntaina näyttelyssä ehti käydä 520 ihmistä. Heistä noin 200 oli opiskelijoita, jotka opiskelijapäivän kunniaksi pääsivät museoon ilmaiseksi.

– Kun kuulin, että näyttely on tulossa Ouluun, halusin ehdottomasti nähdä sen. Ei hän ihan lempitaiteilijani ole, mutta tiesin kyllä hänen töistään, hammaslääketiedettä Oulussa opiskeleva Aino Juhannusvuori kertoi.

– Itse pidän erityisesti Thesleffin ekspressionismin ajan taiteesta. Tykkään myös hänen värimaailmastaan ja Italiaan liittyvistä teoksistaan.

Thesleffistä puhutaan usein nimenomaan merkittävänä naistaiteilijana. Juhannusvuorelle taiteilijan sukupuolella ei juuri ole väliä.

– Mutta on toki hienoa, että hän oli aikansa uranuurtaja ja edelläkävijä sen asian suhteen.

Oululainen Riitta Kataja oli Thesleffin näyttelyssä toista kertaa.

– Helsingissä kävin tämän jo kesällä kerran katsomassa, mutta halusin tulla uudestaan, koska nämä työt ovat niin upeita. Esimerkiksi Lehtimaja on ihana teos. Ja aina näistä myös löytää jotain uutta.

Katajan mielestä Thesleff teki monenlaista taidettaan rohkeasti omalla tyylillään.

– On myös upeaa, että monet välillä unohdetut naiset ovat nyt päässeet paremmin esille. Aikaisemmin he ovat vähän jääneet miesten varjoon.

Tuija Ontero arvioi, että naistaiteilijoiden arvo on tavallaan ymmärretty uudelleen, ja heidän töistään ja elämästään ollaan kiinnostuneita.

– Uskon myös, että Ellenin tarina itsessään on niin huumaava, että ihmiset innostuvat jo sen vuoksi katsomaan hänen töitään.

Ellen Thesleff

Taidegraafikko ja taidemaalari Ellen Thesleff (1869–1954) oli yksi Suomen ensimmäisistä ekspressionisteista. Hänet tunnetaan myös aikakautensa tiukkojen sukupuoliroolien uhmaajana.

Oulun taidemuseossa esillä oleva näyttely muun muassa kertoo, miten ajan henki ja laaja kansainvälinen elinpiiri peilautuvat Thesleffin taiteessa eri vuosikymmeninä.

Näyttelyssä on esillä noin 70 maalausta ja runsaasti grafiikkaa. Taiteilijan kiehtovia elämänvaiheita valotetaan myös tekstien, valokuvien ja arkistomateriaalien avulla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oululla voisi olla omiakin Thesleffejä, jos kainuulaiskeräilijän lahjoitus olisi kelvannut. Lahjoitus meni Ateneumiin, joka osasi sitä arvostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävimme jo näyttelyn avajaispäivänä. Emme ole aiemmin käyneet kuin kerran kyseisessä paikassa perheen kanssa.
Ehkä ensimmäinen kerta, kun näyttelyn avaustieto jotenkin tavoitti meidät.
Näyttely itsessään oli pieni ja kun muu osa museosta oli suljettuna niin se oli nopeasti käyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleisön suosio kertoo myös, minkälaisia näyttelyjä Ouluun kaivataan. Toki tietysti monimuotoisuutta unohtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image