Kulttuuri

Terävä tarkkailija osaa leikitellä

Kulttuuri 20.10.2006 0:00
Pirjo Suvilehto
Runoteos A. W. Yrjänä: Mechanema. Johnny Kniga, 2006. A. W. Yrjänä (syntynyt 1967) on siinä mielessä outo lintu kustannusmaailmassa, että hänen kolme aiempaa runoteosta myyvät komeasti.

Samaa voi odottaa tuoreimmalta Mechanemalta. Runoja yhdistää etääntyminen historian ja avaruuden ajattomaan ulottuvuuteen ja nopea lasku reaaliaikaan, jossa pilkotaan sipulia, vihanneksia ja lihaa - ja siitä sitten syömään.

Yrjänä puhuu valosta: "--Ennen olin täysin riippumaton valon määrästä, / nyt pimeys tekee kaikesta ankeaa, tukkoista, / estää ajattelun ja olemisen. / Jokainen lause on mahdoton väittämä, ratkaisuton yhtälö--."

Voiko runoilijaa vaatia olemaan hyödyllinen? Hän kysyy, saako alkaa lukea kirjaa, juoda viiniä, "palvoa sisäisyyden mysteeriä". Yrjänä kirjoittaa piilokritiikkiä, kun kaikki on liian helppoa, salaisuudet kauppatavaraa ja jokainen asiakas.

Ja runoilijat huutavat. Sen sijaan runous voisi olla viini, niin kypsä hedelmä, että käy jo kuorensa alla.

Tekijän kirjallisuudentuntemuksen ja lukeneisuuden lomasta pilkottavat aiheina fyysisen todellisuuden, ympäröivien realiteettien pakko: "Olen laittanut kaakeleita kylpyhuoneeseen / sahannut lattialautoja". Runon äänimaisemassa murahtelevat hevikitaran äänet, kun yössä kulkee metelin ruhtinas.

Osastot ovat keveitä ja pieniä, niissä hypätään keveästi ajatuskokonaisuudesta toiseen. Hän pohtii runoilijan vastuuta, kypsyyttä, iloa, kuinka vaikeat nautinnot alkavat kiehtoa, vaikka elämä vaikuttaakin vieraalta vaatekerralta.

Mitäköhän tuumivat poetry slamia harrastavat ajatuksesta, että parhaat runoilijat ovat hiljaa, ettei heitä huomattaisi?

Yrjänä on terävä tarkkailija ja runollinen leikittelijä. Hän nostaa esiin antiikin kuorolausunnan tyyliin kuvan viihteellisestä ja kevytmielisestä aikakaudesta. Myös tulevasta: Se on maailma, joka viime kädessä nousee ihmisen sisältä. Hän nostaa esille toivonajatuksen, ja jälleen antiteesinä elämän realiteetit. Taito nousta ja levitoida. Taito kirjata arkea auki.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image