Kulttuuri

Teoston ja Googlen kiista esti Suomessa musiikin kuuntelun Youtubesta - tilanne korjautuu huomiseen mennessä, Teostossa uskotaan

KUVA: SASCHA STEINBACH / EPA
Kulttuuri 30.11.2017 9:00 | Päivitetty 30.11.2017 12:11
STT

Musiikintekijöiden tekijänoikeuksia valvovan Teoston ja Googlen kiista lisenssisopimuksesta on estänyt musiikin kuuntelun Youtube-palvelusta Suomessa. Blokkaus koskee huomattavaa osaa sekä kotimaisten että ulkomaisten artistien musiikista.

Youtuben omistaja Google kertoo sivuillaan, että yhtiö ei ole onnistunut uusimaan Teoston kanssa tekemäänsä lisenssisopimusta, joten jotkin musiikkia sisältävät videot estetään Suomessa. Asiasta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Teostosta kerrottiin aamulla, että neuvotteluissa on kuitenkin päästy väliaikaiseen sopimukseen ja että musiikkia sisältävät videot olisivat palautumassa palveluun kuluvan vuorokauden aikana tai viimeistään huomenna.

- Nämä ovat olleet erittäin vaikeat, kuukausia kestävät neuvottelut, kertoo Markus Kaarto Teostosta STT:lle.

Hän sanoo, että vaikeista neuvotteluista huolimatta musiikkivideoiden blokkaus tuli kuitenkin Teostolle yllätyksenä.

Googlelta vahvistetaan STT:lle, että alkuperäinen lisenssisopimus umpeutui.

- Neuvottelut jatkuvat hyvässä hengessä ja odotamme saavamme musiikin takaisin Suomen Youtubeen mahdollisimman nopeasti, kommentoi kansainvälisen musiikin julkaisemisesta vastaava johtaja Sami Valkonen Googlelta.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Vähän veikkan, että Suomelle ja Teostolle isompi isku on että Google veti liinat kiinni. Se mistä ihmiset biisit, videot ja trailerit löytävät on Youtube. Suomi pienenä alueena saattaa pärjätä sisäsiittoisena radion ja telkkarin varassa, mutta tuskinpa siitä kivaa tulisi. Neuvottelut menivät nyt sitten kertaheitolla tappiin kun Google sanoi että meille riittää teidän minivaltion ininät, pistetään hanat kiinni ja pyöritte jatkossa keskenänne. Johan alkoi tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis olin tänää vaa et siis mitäs himputtia ei voi kuunella musaa ja laitoin heti viestii tubee ja aloin lataa kaikki lempi musat koneelle. mut kiva huomenna voi kuunella taas tubesta musaa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amatöörit kuuntelee yotubesta musiikkia, mutta musiikista ymmärtävät aivan muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radio riittää, eihän youtubeeta ole pakko kuunnella ja katsoa, näkökin menee kun ruutua töllöttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä youtubea tarvitse katsoa, niin ei mene edes ulkonäkö. Radio? Ei kai kukaan enää radioa kuuntele, vai katsellaanko sitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google vie artistien rahat ja pakottaa Teostoa huonoon sopimukseen blokkaamalla musiikin. Kumpi saa täällä haukut? Teosto tietty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä. Tuntuu että 90% internetin kirjoittelijoista on tyhjän vauhkoajia jotka eivät ymmärrä maailman menosta mitään tai jaksa miettiä asiaa sekuntia pidempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että joku valvoo muusikoiden etuja, kaikki kyllä kehuu omaan lempi bändiään mutta harva on valmis maksaan levystä yms.. kaksnaamasta sakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kiva kuulla paljonko youtube maksaa artisteille, verrattuna spotifyyn. Spotifylle artistit itkee pieneistä korvauksista. Paljonko pienemmät on youtuben korvaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kuunnella ulkomaistakaan musiikkia, Teosto hallinnoi myös ulkomaisen musiikin oikeuksia. Itse asiassa se hallinnoi kaikkia oikeuksia, halusit tai et. Se että jotkut ulkomaiset musiikkivideot ylipäätään näkyvät on virhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Youtube on mennyttä aikaa, ei kunnioita sananvapautta, eikä kunnioita käyttäjiään.
VK on ainoa oikea ja Spotify musiikin kuunteluun.
Siinä totuus ja tosiaan teosto on syvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvottelut kesken, Google ei ole hyväksynyt uutta sopimusehdotusta, nykyinen sopimus on vanhenemassa (päivämäärä kyllä tiedetään kun se sopimus ollaan itse allekirjoitettu)...

Ja sitten Teostolle tulee täysin yllätyksenä että käy näin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ihmettelin myös. Googlen osalta en yhtään ihmettele hyvin järjestelmällistä hillittyä kommunikointia mutta Teoston osalta tuo kuulostaa aivan puolitotuuksilta.

Historiaa katsoessa Google on aikaisemmin blokannut videoita vain koska neuvottelukumppanit on vaatinut sen tekemistä jos lisenssiä ei saada neuvoteltua. Blokki on lyöty päälle heti kun raastuvalla on alettu uhkaamaan.

2013 Google teki ison määrän lisenssejä eri maiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa (tuntuu että imago/oikeustoimien välttäminen) ja varmasti on pitänyt korvatut summat kohtuullisina itselleen ja varsinkin pienten markkina-alojen kanssa hyvin yhdenveroisina. Veikkailen että Teosto on koittanut parantaa omalta osaltaan sopimusehtoja johon Googlella ei nyt ole mitään järkevää syytä hyväksyä (Mitätön markkina-alue ja toimisi kannustimena muille pienille markkina-alueille saada lisää tuloja). Google on toiminut neuvotteluissa aikaisemmin sovitun mukaisesti ja Teostonkin aikoinaan vaatiman katsojamäärälaskurin mahdollistavan tekijänoikeusmerkinnän mukaan laittanut videot blokkiin kun sopimus on päättynyt.

Teosto nyt koittaa kiemurrella vastuusta kun ovat koittaneet neuvotella ilman mitään oikeita pohjia sopimusehtojen muuttamiselle. On tietenkin mahdollista että Googlekin on halunnut pienentää korvaussummaa, mutta kun huomioi tuon diilin vaikutuksen Googlen tulokseen niin hankala uskoa että ainakaan mitään kovin kummosta muutosta ovat hakeneet korvauksiin. Perinteinen lehti veloittaa mainosten esille haluaijilta yleensä maksun joten sanoisin että Teosto voisi olla kiitollinen jo mistä tahansa korvauksesta. Bändeille Youtube on ollut mainospaikka jo vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image