Kulttuuri

Tatsuo ja Tamio Hoshikan näyttely sisältää paitsi valoa ja varjoa tutkivia öl­jy­vä­ri­maa­lauk­sia myös optisia illuusioita – ­ja­pa­ni­lais­ten identtisten kaksosten näyttely on esillä Oulussa

Tamio (vas.) ja Tatsuo Hoshika asuvat eri puolilla maailmaa, mutta pitävät lähes päivittäin yhteyttä Skypen välityksellä. Taustalla Tatsuo Hoshikan teos Varjo (2000–2009). KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 16.8.2019 10:21
Lauri Hirvonen

Tatsuo ja Tamio Hoshika ovat identtiset kaksoset, mutta samaa ei voi sanoa heidän taiteestaan. Veljesten Galleria MABD:ssä avautunut näyttely sisältää niin perinteisiä öljyvärimaalauksia kuin optiseen illuusioon perustuvaa taidetta.

Kun astuu Kajaaninkadulta sisälle Galleria MABD:hen, ovat vastassa lämpimät värit. Ovea vastakkaisen seinän peittää kuusimetrinen Tatsuo Hoshikan öljyvärityö Varjo. Nimi ei kerro kaikkea, sillä oikeastaan kyse on valosta. Intiankeltainen loistaa kankaalta.

– Ensimmäinen Suomen pimeys talviaikana oli minua koetteleva. Yritin saada aurinkoa sisälle, vuonna 1986 Suomeen muuttanut Hoshika kertoo.

Vanhassa Raumassa Kirsti-museon ulkoseinään heijastunut valon ja varjon leikki taltioitui ensin kameraan ja siitä myöhemmin kankaalle.

Tamio Hoshika: Sininen viiva punaisella (2018) KUVA: Pekka Peura

Syntyi Varjon ensimmäinen versio. Tatsuon öljyväritöissä valolla on muutenkin iso rooli.

Hoshikan teos on osa hänen ja hänen veljensä Tamio Hoshikan näyttelyä Kaksi näkökulmaa – Suomi–Japani. Identtiset kaksoset eivät ole identtisiä taiteessaan. Tamion abstraktit teokset tutkivat optisia illuusioita.

Taidetta voidaan hyödyntää liikenneympyröissä

Tamio Hoshika on teollisen muotoilun apulaisprofessori. Hän on tutkinut optisen taiteen hyödyntämistä Japanissa vielä varsin harvinaisissa liikenneympyröissä. Ensimmäiset liikenneympyrät rakennettiin maahan vasta 2014.

Tamio hakee kannettavan tietokoneensa ja näyttää videon. Maahan maalatut valkoiset viivat näyttävät auton lähestyessä nousevan maasta kuin hidastetöyssy. Tutkimuksen alla on ollut myös keskiympyrässä oleva taide ja taiteen hyödyntäminen liikenneympyrän suuntaopasteissa.

Tavoite on, että työ parantaisi liikenneturvallisuutta, ja taiteen ja tieteen sulautuminen palvelisi yhteiskuntaa, Tatsuo tulkkaa veljeään.

Tamion teoksilla on kuvaavia nimiä, kuten Vibrato silmillä/Viulu tai Wave Illusion. Tatsuo opastaa, että Tamion työtä katsottaessa on liikuttava hieman. Silloin optinen illuusio tulee esille, ja viivat alkavat elää.

Oulussa Tamio Hoshikalta on esillä vain pieniä teoksia, mutta tähän on käytännöllinen syy: hänen suuret teoksensa ovat esillä Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa Japonism Today -yhteisnäyttelyssä. Harjavallassa on Hoshikan veljesten lisäksi teoksia taiteilija Fujiko Abelta, mutta mukana on myös tutkijoita.

– Onnistui oikein hyvin, että katsojat eläytyvät tiedemiesten tutkimuksiin ja ymmärtävät taiteen vielä paremmin, Tatsuo Hoshika sanoo.

Jos Galleria MABD:n sisääntulokerroksessa vallitsee lämpö, kellarissa on viileää ja seesteistä. Talvi oli Tatsuo Hoshikalle ensin koettelemus, mutta sittemmin myös ihastus. Esillä on Tatsuon talvisia maalauksia, ja sinisen eri sävyt vallitsevat. Lumisia peltoja, sinistä hetkeä. Mutta myös vesiputouksia ja vuoria. Ne tuovat näyttelyyn Japani-yhteyttä, vaikka maisemat ovatkin Ruotsin ja Norjan Lapista.

– Suomessa on liian tasainen yksitoikkoinen maisema, ja minä kaipasin vuoria.

Tatsuon Suomeen muuttamisesta on syyttäminen taiteilija Kaii Higashiyama (1908–1999), joka teki 1962 matkan Eurooppaan ja myös Suomeen.

Hänen teoksensa tekivät vaikutuksen Tatsuo Hoshikaniin, mutta eivät vain häneen. Tatsuon mukaan hänen ikäpolvelleen Higashiyama on vaikuttanut japanilaisten Suomi-kuvaan.

Veljesten taide on keskenään ehkä erilaista, mutta molemmat ovat Tatsuon mukaan heittäytyviä ja kohtaavat asiat ilman ennakkoluuloja.

– Silloin me näemme aivan uutta. Se on se taiteen inspiroiva kipinä.

Tatsuo ja Tamio Hoshika: Kaksi näkökulmaa – Suomi–Japani, Galleria MABD 25.8. saakka.

Taiteilijaveljekset

Tatsuo Hoshika

Muutti Suomeen 1986.

Taideopinnot Ecole National des Beaux Arts’ssa Pariisissa ja Musashinon taideyliopistossa Tokiossa.

Viime vuosina töitä esillä muun muassa Q-galleriassa Tampereella, Kumamoton taidemuseossa Japanissa ja Galleria Kajasteessa Oulussa ja Helsingissä.

Lukuisia julkisia muotokuvatilauksia.

Teoksia muun muassa Tampereen kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseon kokoelmissa.

Toimii myös taiteen opettajana.

Tamio Hoshika

Filosofian tohtori, taide ja muotoilu, Kyushun yliopisto 2005.

Apulaisprofessori ja tutkija Sojon yliopistossa.

Viime vuosina töitä esillä muun muassa Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa ja Shimamaden museossa Kumamotossa Japanissa.

Teoksia Tsukuban yliopiston ja Kumamoton nykytaidemuseon kokoelmissa.

Nelivuotinen apuraha 2014–2018 aiheena Tila ja optisten illuusioiden hyödyntäminen liikennejärjestelmissä.

Kommentoi

Uutisvirta

18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
15:48
Aalto hyppäsi 26:nneksi, mäkicup siirtyy Romaniasta Lahteen
137
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
69
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
53
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
22
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image