Kulttuuri

Tatsuo ja Tamio Hoshikan näyttely sisältää paitsi valoa ja varjoa tutkivia öl­jy­vä­ri­maa­lauk­sia myös optisia illuusioita – ­ja­pa­ni­lais­ten identtisten kaksosten näyttely on esillä Oulussa

Tamio (vas.) ja Tatsuo Hoshika asuvat eri puolilla maailmaa, mutta pitävät lähes päivittäin yhteyttä Skypen välityksellä. Taustalla Tatsuo Hoshikan teos Varjo (2000–2009). KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 16.8.2019 10:21
Lauri Hirvonen

Tatsuo ja Tamio Hoshika ovat identtiset kaksoset, mutta samaa ei voi sanoa heidän taiteestaan. Veljesten Galleria MABD:ssä avautunut näyttely sisältää niin perinteisiä öljyvärimaalauksia kuin optiseen illuusioon perustuvaa taidetta.

Kun astuu Kajaaninkadulta sisälle Galleria MABD:hen, ovat vastassa lämpimät värit. Ovea vastakkaisen seinän peittää kuusimetrinen Tatsuo Hoshikan öljyvärityö Varjo. Nimi ei kerro kaikkea, sillä oikeastaan kyse on valosta. Intiankeltainen loistaa kankaalta.

– Ensimmäinen Suomen pimeys talviaikana oli minua koetteleva. Yritin saada aurinkoa sisälle, vuonna 1986 Suomeen muuttanut Hoshika kertoo.

Vanhassa Raumassa Kirsti-museon ulkoseinään heijastunut valon ja varjon leikki taltioitui ensin kameraan ja siitä myöhemmin kankaalle.

Tamio Hoshika: Sininen viiva punaisella (2018) KUVA: Pekka Peura

Syntyi Varjon ensimmäinen versio. Tatsuon öljyväritöissä valolla on muutenkin iso rooli.

Hoshikan teos on osa hänen ja hänen veljensä Tamio Hoshikan näyttelyä Kaksi näkökulmaa – Suomi–Japani. Identtiset kaksoset eivät ole identtisiä taiteessaan. Tamion abstraktit teokset tutkivat optisia illuusioita.

Taidetta voidaan hyödyntää liikenneympyröissä

Tamio Hoshika on teollisen muotoilun apulaisprofessori. Hän on tutkinut optisen taiteen hyödyntämistä Japanissa vielä varsin harvinaisissa liikenneympyröissä. Ensimmäiset liikenneympyrät rakennettiin maahan vasta 2014.

Tamio hakee kannettavan tietokoneensa ja näyttää videon. Maahan maalatut valkoiset viivat näyttävät auton lähestyessä nousevan maasta kuin hidastetöyssy. Tutkimuksen alla on ollut myös keskiympyrässä oleva taide ja taiteen hyödyntäminen liikenneympyrän suuntaopasteissa.

Tavoite on, että työ parantaisi liikenneturvallisuutta, ja taiteen ja tieteen sulautuminen palvelisi yhteiskuntaa, Tatsuo tulkkaa veljeään.

Tamion teoksilla on kuvaavia nimiä, kuten Vibrato silmillä/Viulu tai Wave Illusion. Tatsuo opastaa, että Tamion työtä katsottaessa on liikuttava hieman. Silloin optinen illuusio tulee esille, ja viivat alkavat elää.

Oulussa Tamio Hoshikalta on esillä vain pieniä teoksia, mutta tähän on käytännöllinen syy: hänen suuret teoksensa ovat esillä Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa Japonism Today -yhteisnäyttelyssä. Harjavallassa on Hoshikan veljesten lisäksi teoksia taiteilija Fujiko Abelta, mutta mukana on myös tutkijoita.

– Onnistui oikein hyvin, että katsojat eläytyvät tiedemiesten tutkimuksiin ja ymmärtävät taiteen vielä paremmin, Tatsuo Hoshika sanoo.

Jos Galleria MABD:n sisääntulokerroksessa vallitsee lämpö, kellarissa on viileää ja seesteistä. Talvi oli Tatsuo Hoshikalle ensin koettelemus, mutta sittemmin myös ihastus. Esillä on Tatsuon talvisia maalauksia, ja sinisen eri sävyt vallitsevat. Lumisia peltoja, sinistä hetkeä. Mutta myös vesiputouksia ja vuoria. Ne tuovat näyttelyyn Japani-yhteyttä, vaikka maisemat ovatkin Ruotsin ja Norjan Lapista.

– Suomessa on liian tasainen yksitoikkoinen maisema, ja minä kaipasin vuoria.

Tatsuon Suomeen muuttamisesta on syyttäminen taiteilija Kaii Higashiyama (1908–1999), joka teki 1962 matkan Eurooppaan ja myös Suomeen.

Hänen teoksensa tekivät vaikutuksen Tatsuo Hoshikaniin, mutta eivät vain häneen. Tatsuon mukaan hänen ikäpolvelleen Higashiyama on vaikuttanut japanilaisten Suomi-kuvaan.

Veljesten taide on keskenään ehkä erilaista, mutta molemmat ovat Tatsuon mukaan heittäytyviä ja kohtaavat asiat ilman ennakkoluuloja.

– Silloin me näemme aivan uutta. Se on se taiteen inspiroiva kipinä.

Tatsuo ja Tamio Hoshika: Kaksi näkökulmaa – Suomi–Japani, Galleria MABD 25.8. saakka.

Taiteilijaveljekset

Tatsuo Hoshika

Muutti Suomeen 1986.

Taideopinnot Ecole National des Beaux Arts’ssa Pariisissa ja Musashinon taideyliopistossa Tokiossa.

Viime vuosina töitä esillä muun muassa Q-galleriassa Tampereella, Kumamoton taidemuseossa Japanissa ja Galleria Kajasteessa Oulussa ja Helsingissä.

Lukuisia julkisia muotokuvatilauksia.

Teoksia muun muassa Tampereen kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseon kokoelmissa.

Toimii myös taiteen opettajana.

Tamio Hoshika

Filosofian tohtori, taide ja muotoilu, Kyushun yliopisto 2005.

Apulaisprofessori ja tutkija Sojon yliopistossa.

Viime vuosina töitä esillä muun muassa Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa ja Shimamaden museossa Kumamotossa Japanissa.

Teoksia Tsukuban yliopiston ja Kumamoton nykytaidemuseon kokoelmissa.

Nelivuotinen apuraha 2014–2018 aiheena Tila ja optisten illuusioiden hyödyntäminen liikennejärjestelmissä.

Kommentoi

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Jyrki Katainen nousee Sitran johtoon – Hallintoneuvosto teki päätöksensä haastattelujen jälkeen
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image