Kulttuuri

Tarinat muuttuvat kankaalla matkoiksi

Abbas Kiarostami on Iranin tunnetuimpia elokuvantekijöitä. Sodankylän elokuvafestivaalien yksi kuuluisimmista vieraista sai elokuvansa Ystäväni talo Oulun elokuvakeskuksen Studion esitykseen jo vuonna 1990, kun iranilainen elokuva vasta oli lyömässä läpi länsimaissa. KUVA: NACHO DOCE
Kulttuuri 13.6.2007 0:00
Jaakko Parkkinen
Pieni poika kantaa loukkaantunutta kananpoikaa lääkäriin. Lääkäri toteaa pojalle, ettei sairaalassa mitään kananpoikia hoideta. Pojan isoisä on samaan aikaan tekemässä kuolemaa: häntä ei kannata enää hoitaa. Lapselle tilanne on sekava. Eikö kaikki elämä olekaan arvokasta ja saman arvoista?

Iranilainen lastenelokuva pyrkii tarttumaan isoihin asioihin. Kahdella maan elokuvafestivaalilla vieraillut Eszter Vuojala kertoo, että lastenfilmi voi Iranissa hyvin. Samoin koko teollisuus. Elokuvia valmistuu vuosittain noin 70.

"Elokuvat ovat maan kansallinen ylpeydenaihe", Vuojala toteaa.Symboliikkaa ilman takaa-ajokohtauksia


Vuojalan mukaan iranilainen elokuva erottuu länsimaalaisesta verkkaisuudellaan. Symboliikka ja lyyrisyys ovat tiukkoja juonenkäänteitä tärkeämpiä.

"Liikkuminen Iranissa avasi hieman matkustamisen tematiikkaa. Ihmiset vaeltavat pitkiä matkoja karussa maastossa, autolla tai jalan. Hitaus ja matkanteko on osa heidän elämäänsä", Vuojala kertoo.

Matkan teeman lisäksi monessa kuuluisassa iranilaisessa elokuvassa on jotain hukassa. Tänään alkavilla Sodankylän elokuvajuhlilla vierailevan Abbas Kiarostamin Kirsikan maussa itsemurhakandidaatti etsii ihmistä, joka hänet hautaisi.

"Lopulta elokuvassa päädytään kertomaan enemmän vastaantulijoista kuin päähenkilöstä itsestään", Vuojala kertoo.

Ehdottomia tabuja ovat seksuaalisuus ja koskettaminen. Kielletyt aiheet ovat hidastaneet länsimaisen elokuvan vaikutusta.

"Tämän vuoden festivaaleilla näin elokuvan, joka käsitteli vammaisuutta ja vammaisen selviytymistä. Se on uusi aihe iranilaisessa elokuvassa."Vähällä rahalla
ja ylpeydellä


Länsimaissa iranilainen elokuva alkoi tulla tunnetuksi 1990-luvulla. Oulun elokuvakeskuksen Studio oli ensimmäisiä eurooppalaisia teattereita, joissa Kiarostamin Ystäväni talo esitettiin vuonna 1990. Elokuvan aloittama Koker-trilogia löi Kiarostamin ja osaltaan iranilaisen elokuvan läpi länsimaissa.

Elokuva on iranilaisille tärkeä taidemuoto ja siihen panostetaan. Tämä ei silti tarkoita, että filmejä tehtailtaisiin miljoonabudjeteilla.

"Elokuvat toteutetaan paljolti amatöörinäyttelijöillä, sillä rahaa ei ole. Tosin nimekkäät ja rikkaat ohjaajat, kuten Kiarostami ovat tehneet tästä tyylikeinon", Vuojala sanoo.

Elokuvan tärkeydestä kertoo sekin, että Vuojalan vierailemissa festivaalikaupungeissa puitteet oli kunnostettu viimeisen päälle. Hamedanin lastenelokuvajuhlilla kaikki kaupungin elokuvateatterit oli remontoitu uuden veroisiksi.

"Kaikki teatterit olivat aivan upeassa kunnossa. Suoraan sanottuna olin kateellinen", Eszter Vuojala kertoo.Maan kasvot
eläväksi kuvaksi


Sodankylän elokuvafestivaalien teemana on tänä vuonna pakolaisuus ja siirtolaisuus. Kiarostamin festivaaleilla edustama iranilainen elokuva ei välttämättä käsittele suoraan pakolaisuutta, vaan osoittaa valtion monikulttuurisuuden ja kulttuurierot.

"Esimerkiksi Kiarostamin Wind will carry us kertoo pyrkimyksestä päästä sisään maaseudun sulkeutuneeseen yhteisöön", Vuojala kertoo.

Kolme vuosikymmentä elokuvan parissa työskennellyt Kiarostami on yksi Iranin merkittävimpiä elokuvantekijöitä. Hänen vaikutuksensa näkyy maan elokuvassa laajemminkin.

"Elokuvansa Kiarostami lopettaa usein paljastukseen. Hän osoittaa, että kaikki olikin vain elokuvaa, ei suinkaan totta. Tulkitsen, että näin hän yrittää saada ihmiset miettimään", Vuojala toteaa. "Kiarostamihan on todennut, että lähimmäs totuutta päästään valehtelemalla."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image