Kulttuuri

Tarinan selkeys takaa klassisen seikkailun

Jacques Martinin huolekas kynänjälki korostaa Alixin arkaaisuutta.
Kulttuuri 7.2.2009 0:00
Sauli Pesonen

Sarjakuva
Yann-Conrad: Valkoinen tiikeri 1
- Suuren ruorimiehen salaisessa palveluksessa. Suom. Kirsi
Kinnunen. Apollo 2008.
Hermann-Greg: Comanche 2
- Epätoivon soturit. Suom. Kirsi
Kinnunen. Apollo 2008.
Jacques Martin: Alix 12
- Spartacuksen poika. Suom. Kirsi Kinnunen. Apollo 2008.

Agenttitarinan muotoon puettu kokonaisuus Valkoinen tiikeri jatkaa parina toimineen Yann Lepennetierin ja Didier Conradin päätyönä pidettyä Les innomablesia, jota ei ole käännetty suomeksi.

Käsikirjoituksesta vastannut Yann kirjoitti Valkoista tiikeriä kolme ensimmäistä albumia, jonka jälkeen pestiä jatkoi Conradin vaimo.

Toisen maailmansodan jälkeiseen Hongkongiin, epävarmuuden vuosiin sijoittuvan Valkoisen tiikerin päähenkilö on Kiinan kommunistisen puolueen agentti Punainen kärpänen, joka selvittää Lihavan tytön mysteeriä - pommin varjossa eletään yhä.

Tarina ei ole lajissaan kaikkein kliseisimpiä, vaikka konventiot vaikuttavatkin tutunoloisilta.

Yann ja Conrad sekoittavat lähtökohdiltaan realistiseen juoneen varsin onnistuneesti puoliparodista ja ironista otetta.

Toisaalta henkilökuvat ovat vielä ainakin ensimmäisessä albumissa yksioikoisia, mutta suorasukainen sekä väkivaltaa että erotiikkaa kaihtamaton ote vie kohtuudella mukanaan.

Noita kahta jälkimmäistä elementtiä käytetään paikoin tietoisen yliampuen, mikä antaa makua kokonaisuuteen.

Jos Valkoisen tiikerin tarina eteneekin aika sumeilematta, säröä saadaan Conradin karikatyristiseen perinteeseen luottavasta piirrostyylistä. Omalla puolellaan Yann pystyy irrottelemaan orientin ja eurooppalaisen maailmankatsomuksen erilaisuudella. Suoraa kieli poskella -linjaa Valkoinen tiikeri ei silti ainakaan alkuvaiheissaan edusta.

Hermannin ja Gregin Comanche on ranskalais-belgialaisen koulukunnan westernin kategoriassaan laatutöitä Blueberryn rinnalla.

Suomessa Comancheen tutustuttiin ensimmäisen kerran Zoom-lehdessä 1970-luvulla. Sittemmin Jalava-kustannus aloitti sarjan uudelleen julkaisemisen yli 30 vuotta myöhemmin, mutta yritys tyrehtyi ensimmäiseen albumiin.

Kolmannen kerran asialle lähti Apollo, joka jatkoi Jalavan jäljillä. Epätoivon soturit on tuttu jo Zoomista, mutta muistojen verestäminen uuden käännöksen myötä puoltaa paikkaansa. Tässä sarjansa kakkosalbumissa Hermannin piirrostyyli asettuu kohdillensa, myös juoneen paneudutaan tiiviimmin keskeisten henkilöiden tultua jo tutuiksi.

Greg rakentaa Comanchessa tietoisesti laajempaa eeppistä albumikokonaisuutta, tulevista annetaan vihjeitä vähitellen.

Toisaalta alkuperäiskansojen käsittely tuo erityisesti Epätoivon sotureissa mieleen elokuvapuolelta 1950-luvun alun juonteen, jossa näkemystä pyrittiin laventamaan tasapuolisemmaksi, mutta jossa yhtä lailla neuroottiset piirteet nousivat entistä enemmän esiin.

Comanche itsessään on kuitenkin vielä tässä vaiheessa enemmän perinnetietoinen kuin sitä rikkova työ.

Vanha tuttu 1970-luvulta on myös Jacques Martinin antiikin aikaan sijoittunut Alix. Albumeita ilmestyi Otavan kustantamana suomeksi aikanaan kahdeksan, mutta sitten seurasi taas kymmenien vuosien tauko.

Alix edusti klassista seikkailua, tarinat olivat selkeitä. Traditionaalista linjaa tuki niin melkoisen tarkka historiallinen taustatyö kuin Martinin huolellinen, mutta hivenen jähmeä ligne claire -koulukunnan piirrostyyli.

Alixin uustuleminen käynnistyy sarjan 12:nnella albumilla Spartacuksen poika. Se on alkupään töihin verrattuna sävyiltään tummanpuhuvampi. Tarina on itsessään melkoisen synkkä, juonittelut ja petos nousevat päällimmäisiksi.

Ihmisen raadollisuudella ei sinänsä herkutella, mutta yleispätevyys tulee selväksi. Niin historiallinen seikkailusarjakuva kuin onkin, mitkään hämähäkinseitit eivät Alixia pölytä.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image