Kulttuuri

Synttäreitään juhliva Ylivieskan kult­tuu­ri­kes­kus Akustiikka vetää väkeä – kä­vi­jäen­nä­tyk­set rikki

Ylivieskan kulttuurijohtaja Katriina Leppänen asettui kuvaan kävijämääriään kasvattavan Akustiikan tiloissa. KUVA: Hanna Perkkiö
Kulttuuri 21.2.2018 20:58
Hanna Perkkiö

Kulttuurikeskus Akustiikka on 15 vuoden aikana taipunut moneksi. Niinpä Ylivieskaan tullaan nykyään paitsi kaupoille myös kulttuuririentoihin.

– Kyllä tämä on nimensä veroinen, Katriina Leppänen lausahtaa ja viittoilee ympärilleen kulttuurikeskus Akustiikan konserttisalissa.

Nämä sanat kaksi ja puoli vuotta sitten Ylivieskan kulttuurijohtajaksi tullut Leppänen on saanut epäilemättä toistaa aiemminkin.

Leppänen ja käyttöpäällikkö Paavo Helminen ovat parhaillaan siirtämässä lavalle flyygeliä, joka jää odottamaan virittäjää ja keskiviikoista kamarimusiikkikonserttia. Silloin sali on parhaimmillaan. Kun talo valmistui 15 vuotta sitten, sen tuli akustiikaltaan palvella vaativimpiakin klassisen musiikin tarpeita.

Se ei silti tarkoita, etteikö konserttisali ole taipunut moneen muuhunkin. Juuri kaikkiruokaisuus on yksi syy siihen, että Akustiikka saa juhlia 15-vuotissynttäreiden ohella myös uutta kävijäennätystä.

Viime vuonna talon ovista kulki lähes 78 800 kävijää, joka on 10 000 enemmän kuin vuonna 2016. Kun lasketaan yhteen kulttuuritapahtumat, juhlatilaisuudet, messut, koulutukset ja kokoukset, Akustiikassa järjestettiin 1 174 tapahtumaa viime vuonna. Se tarkoittaa keskimäärin yli kolme tapahtumaa päivässä.

– Tilojen ja tekniikan puolesta täällä on mahdollista järjestää useita tilaisuuksia samanaikaisesti. Ylivieska on lyönyt itsensä läpi yritystapahtumien ja koulutusten paikkana. Olemme panostaneet toimintojen kehittämiseen ja asiakaspalveluun, ja varmasti taustalla näkyy myös alkanut noususuhdanne, Leppänen pohtii.

Kävijämäärien kasvu juontaa juurensa laajempaankin ilmiöön. Akustiikka avattiin vuonna 2003, jolloin alkoi myös Ylivieskan kasvu yli 100 000 asukkaan markkina-alueen keskukseksi. Vaikka kyseessä on kaksi erillistä tapahtumakulkua, yhteys löytyy.

– Ihmiset ovat tottuneet asioimaan Ylivieskassa laajalta alueelta, ja se näkyy myös kulttuuripalvelujen käytössä. Kauppa, kulttuuri, ravintolat ja majoituspalvelut tuovat kaikki synergiaa, Leppänen toteaa.

Tarkkoja tilastoja kävijöiden kotipaikkakunnista ei ole, mutta käytävägallupien mukaan tapahtumiin tullaan jopa yli sadan kilometrin säteeltä.

– Laaja kävijäpohja, palvelun taso ja tietysti nykyaikainen valo- ja äänitekniikka ovat edellytyksiä sille, että valtakunnalliset artistit tulevat tänne Pohjanmaan sydämeen konsertoimaan.

Myös ohjelmiston pitää Leppäsen mukaan olla sellainen, että jokainen löytää siitä jotain. Nytkin talossa voi viikon sisällä kuulla kamarimusiikkia, Einiä ja Elastista. Kynnystä laskee myös osallistava toiminta kuten ikäihmisten torstaituokiot ja erilaiset yhteisötaidehankkeet.

– Tällä asukaspohjalla kulttuuritalo ei voi profiloitua liian kapeasti. Sama koskee käytännössä kaikkia pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimivia taloja, toteaa Leppänen, joka toimii tällä hetkellä myös Suomen Kulttuuritalot ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Vaikka kaikki tarjonta on ny­kyään mahdollista saada syrjäisimmässäkin mökissä suoraan kotisohvalle, Leppäsen mukaan se ei ole vienyt pohjaa kulttuuritalojen toiminnalta.

– Kyllähän me kaikki kaipaamme elämyksiä, jotka koskettavat tunnetasolla. Juuri livekonserteissa niitä on tarjolla.

Kun Soile Isokoski nousi lavalle Akustiikan avajaiskonsertissa vuonna 2003, hetkeä oli Ylivieskassa odotettu kolme vuosikymmentä. Ylivieskan tuolloinen sivistystoimenjohtaja, opetusneuvos Tapio Hanhineva muistelee, että ensimmäinen toimikunta kulttuuritalon perustamiseksi kasattiin jo 1970-luvun puolivälissä.

– Vuosikymmenen lopulla tehtiin huonetilaohjelma, mutta se oli liian suuri toteutettavaksi. Seuraava suunnitelma Ylivieska-talosta tehtiin 80-luvun alkuvuosina. Arkkitehtitoimisto teki piirustukset ja jopa pienoismallin, Hanhineva kertoo.

Paikkakin oli katsottuna joen rannalta kirkkoa vastapäätä. Kaupungin päättäjät kuitenkin kaatoivat suunnitelman talouteen vedoten.

Hiljaiselo kulttuuritalon tiimoilta jatkui, kunnes tuli 90-luku ja EU-aika. Syntyi ajatus yhdistää kulttuurikeskus, musiikkiopiston tilatarpeet ja Päivärinnan alakoulun laajennus. Yli puolet 21,5 miljoonan markan kustannuksista saatiin EU:lta, ja kannatusyhdistys perustettiin keräämään tarvittavaa yksityisrahaa.

Silti talohankkeella riitti vastustajiakin, jotka pitivät sitä turhana rahareikänä. Vuosien varrella kritiikki ei ole enää ainakaan kovin äänekästä ollut. Nimikin alkaa istua ihmisten suuhun, vaikka siitä käytiin alkuvaiheessa vilkasta keskustelua.

– Nimi lainattiin Piteån Acusticumista. Akustiikka oli jo rakentamisen aikana vakiintunut, mutta talon valmistumisen aikaan päätettiin kuitenkin järjestää nimikilpailu. Sen jälkeen kulttuurilautakunta lopulta valitsi nykyisen nimen, Hanhineva toteaa.

Kulttuurikeskus Akustiikka

  • Valmistumisvuosi 2003.
  • Omistajana Ylivieskan kaupunki.
  • Arkkitehtisuunnittelijana Uki Arkkitehdit Oy, akustiikkasuunnittelu yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy:n kanssa.
  • Rakennettu Päivärinnan koulun yhteyteen, saman katon alla toimivat myös musiikkiopisto ja kesäyliopisto.
  • Toimii osana kaupungin kulttuuripalveluja.
  • Budjetti on noin 620 000 euroa vuodessa, josta puolet on katettava tuloilla.
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
26
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image