Kulttuuri

Suomen edustaja Norma John putosi jatkosta Euroviisuissa - "Suomalaiset, älkää vaipuko synkkyyteen!"

Norma John ei päässyt finaaliin. KUVA: SERGEY DOLZHENKO / EPA
Kulttuuri 10.5.2017 0:16 | Päivitetty 10.5.2017 2:16
STT

Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin jälkeen suomalaislehdistön eteen käveli kaksikko, joka ei oikeastaan näyttänyt pettyneeltä. Norma John ei päässyt finaaliin, mutta suoritukseensa he olivat tyytyväisiä.

- Olisi ollut kiva olla finaalissa, mutta ei tälle mitään voi, sanoi pianisti Lasse Piirainen.

Piirainen ja laulaja Leena Tirronen vakuuttivat tienneensä, että viisuissa voi käydä näin, sillä musiikilla kilpailu on mielipiteistä ja intuitiosta kiinni. Lavalla kaikki meni niin kuin pitikin. Yhtye kilpaili itse kirjoittamallaan Blackbird-balladilla.

Koko kilpailu tuntui niin epätodelliselta, ettei Piirainen oikein muistanut, mitä ajatteli kuullessaan yhtyeen jääneen finalistien ulkopuolelle.

- Se meni niin äkkiä, ettei kerinnyt ajatella mitään, Tirronen säesti.

Suomi jäi nyt ilman finaalipaikkaa kolmatta kertaa putkeen. Kaksikko kehotti suomalaisia olemaan vaipumatta synkkyyteen ja masennukseen. Kokemus oli yhtyeelle "supermahtava", jota voi suositella muillekin. Ohje saatiin myös ensi vuoden Uuden musiikin kilpailun ehdokkaille, jotka tavoittelevat Suomen edustuspaikkaa viisuihin.

- Älkää miettikö, että mitähän ensi vuonna haluttaisiin, minkälainen biisi menisi finaaliin. Ihan turhaa, tehkää hyviä biisejä! sanoi Piirainen.

- Ja lähettäkää paljon biisejä, Tirronen jatkoi.

Musiikin tekeminen ei lopu

Piirainen piti hämmästyttävänä jo sitä, että he "musiikin käsityöläisinä" olivat päässeet Euroviisuihin.

- Olemme indiebändi, teemme kaiken itse, ja täällä ollaan Kiovassa Euroviisuissa.

Musiikin tekeminen ei lopu tähän. Norma John uskoo, että euroviisukokemuksen jälkeen on helpompi lähteä jatkamaan uraa, myös ulkomailla. Töitä se toki vaatii.

- Duunia pitää tehdä. Jokainen kivi pitää kääntää itse, mutta tämä on antanut paremman hanskan kääntää se kivi.

Tältä erää kiireet loppuivat kuitenkin tähän. Kiovassa he aikovat viipyä kisojen yli, tutustua kaupunkiin ja käydä kannustamassa muita ehdokkaita.

Piirainen oli nyt valmis nimeämään suosikkinsa tämän vuoden viisuissa.

- Mulla on Portugali, sanon sen tässä kohtaa suoraan. Se pistää mut itkemään joka kerta.

- Se on kyllä ihan totta, Tirronen jatkoi.

Ruotsi eteni jatkoon huomiota herättävällä juoksumattoesityksellä

Lauantain finaaliin eteni kymmenen parasta semifinalistia. Jatkoon päässeiden joukossa on Ruotsin Robin Bengtsson kappaleella I Can't Go On. Bengtsson tanssijoineen herätti huomiota lavalla nähdyllä juoksumattoesityksellä.

Ruotsin lisäksi jatkoon etenivät Moldova, Azerbaidzhan, Kreikka, Portugali, Puola, Armenia, Australia, Kypros ja Belgia.

Finalistit valikoituvat yleisöäänten ja kansainvälisten asiantuntijaraatien pisteiden perusteella.

Torstaina järjestetään vielä toinen semifinaali, josta pääsee toiset kymmenen maata lauantain finaaliin.

Perinteiseen tapaan viisi suurta maata, Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Britannia ovat suoraan mukana finaalissa, samoin kuin isäntämaa Ukraina.

Finaali alkaa lauantaina iltakymmeneltä, ja sen lähettää Ylen TV2. Lähetysaikaa finaalille on varattu lähes kolme ja puoli tuntia, ja kisa ratkeaa vasta yöllä.

Ukrainan edustaja Jamala voitti Euroviisut viime vuonna Tukholmassa ja toi kilpailun Kiovaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomen kappaleet ovat pääsääntöisesti olleet Euroviisujen parhaita, mutta muiden surkea musiikkimaku ja taipumus arvioida ulkomusiikillisin perustein on johtanut kaiken maailman silakkabändien voittoon. Sinänsä euroviisut on ihan turha ja täynnä munatonta lällymusikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätäkin kappaletta hehkutettiin viikkotolkulla televisiossakin soittamalla sitä lähes päivittäin. Lisäksi kerrottiin kuinka ulkomaita myöten on annettu ymmärtää Suomen viisun olevan voittajaehdokas. Miten kävikään, edes finaaliin ei auennut tie. Paljon melua tyhjästä sanoisi vaha naapurini. Jääkiekko ja euroviisut eivät ole vahvimpia lajejamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norma Johnin ei olisi edes pitänyt osallistua tuohon scheisseen. Huippulaatumusiikkia aivan väärässä paikassa, keskinkertaista huonommassa seurassa. Voimme lohduttautua sillä, että helmiä on mennyt ennenkin siolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksyn Sävel takaisin ja UMK pois. Ei kiinnosta euroviisut enää millään tasolla! Sinänsä tuo Norma Johnin kappale on kyllä kaunis ja jää päähän soimaan mukavasti... Ensi vuonna jos pitää vielä osallistua niin sitten vaikkapa humppaa. Dallapé, Humppa-Veikot tms. On vauhtia ja varmasti suomalaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viisu: ankea,väritön ei innostavia sävyjä. Pirtsakkuutta ,energiaa antavaa meidän kuuntelijoiden toiveissa. Ei mekastus- viisullakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän suomalainen vaivu synkkyyteen muusta kuin jääkieko matsien häviämisestä.
Mitä euroviisuihin tulee niin aivan oikea ratkaisu ei siellä itkuvirsillä ole ennenkään voitettu saatikka finaliinpäästy. Pitäisi suomalaisten opetella tekemään kunnon biisejä.
Hyvin kuitenkin artistit kappaleen vetivät siinä ei moittimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän ei tarvitse pelätä onneksi sitä, että kustannukset viisujen järjestämisestä tulisi Suomelle. Muuallehan me maksellaan yhtä sun toista ihan omasta ilosta. Mutta eiköhän ne suuret viisumaksajamaat jossain vaiheessa sysää vastuuta meillekin. Voittohan ei ole tärkeintä, vaan murskavoitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä veto Norma Johnilta. Harmi että Euroviisuissa ei ole enää ollut vuosikymmeniin kyse laulujen paremmuudesta.

Toisekseen Suomi ei pärjää koskaan jos kisaan pyrkivien kotimaisten ehdokkaiden taso on yhtä alhainen kuin oli tänä vuonna. Norma John oli toki parhaimmistoa joten siinä mielessä karsinta meni hyvin, mutta reilusti yli puolet Suomen Euroviisukarsinnan esityksistä oli sellaista räpellystä että niiden ei olisi pitänyt päästä edes ehdolle. Moni hyvä ehdokas jäi saamatta mahdollisuuden koska jotku tässä maassa pitävät Euroviisuja pelkkänä vitsinä.

Toivoa sopii että jatkossa Suomen karsintoihin tulevien kappaleiden laatutaso paranisi ja puhtaat vitsit jätettäisiin suosilla pois. Pelkästään vitsiä vääntämällä kisoja ei ole koskaan voitettu eikä tulla voittamaan. Hyvällä huumorilla kyllä.

Toisaalta YLE voisi säästää ja jättää parit seuraavat kisat välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun joka vuosi pizzeriamusiikkilla pääsee jatkoon. Ei mitään uutta ja omaperäistä noilla tietyillä mailla. Kauheeta kuultavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää vaipuko synkkyyteen? Itkuvirsi joka vollottamalla lauletaan? Just. Ei jatkopaikkaa, oikea päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kaunis ja lyyrinen edustuskappale oli upeaa katseltavaa ja kuunneltavaa, kiitos!
Sinänsä tällaiset euroviisut ovat liiaksi politisoituneet ja kaikenlaiset "renkutukset" sekä kantaa ottavat esitykset valitaan jatkoon vain sen vuoksi, että edustavat tiettyjä maita. Suuret maat kuten jutussa on mainittu pääsevät aina finaaliin, onkohan nämä geimit sitten kuten EU, höystettynä joillakin muilla kaukaisillakin mailla.
Nämä eivät ole oikeat laulukilpailut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin normaalia tää jo on
vai mitäs, Norma John?
Suomi sai taas tuomion
pois finaalista suomi on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako tuonne edes Suomella lähteä, ei pärjää vaikka olis kuinka hyvä kappale.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän suomalainen tästä masennu vaan siitä kun jääkiekkojoukkue ei pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alusta lähtien oli selvää, ettei tuollainen kappale voi voittaa Viisuja. Kappale oli pitkäveteinen ja sanoitus ruikuttava. Koko luritus tasapaksu ja mielenkiinnoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on monena vuotena hävitty viisut englanniksi. Olisiko aika ruveta laulamaan suomeksi. Tällaista Suomen kielen mainostustilaisuutra ei pitäisi jättää käyttämättä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeen paljon aihe saa palstatilaa verrattuna siihen kuinka moni tätä seuraa. Milloinhan nämä hypettäjät ymmärtävät, että menestyminen ei ole esitettävästä kappaleesta kiinni, vaan annetuista äänistä. Esim. Suomessa pystyy ihan helposti äänestämään Suomen kappaletta ja sama muualla. Kuuklella löytyy ohjeet ... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Suomi! Jälleen kerran näytettiin muulle Euroopalle miten viisut voitetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä mukaan kun lehdistö etukäteen hehkuttaa, sitä mukaan jää finaalipaikka saamatta. Ihan selvästi meidän media ei ole asiantuntevaa kun ei osaa tulkita asioita. Suomen lehdistö on aina näin tehnyt ja tulee mieleen että tehdäänkö tämä vain että lehdet myisi ja nyt nettiaikana voi hyvinkin lukea mitä muiden maiden lehdet kirjoittelee, ei ollut samaa hehkutusta.
Jos nyt ensi vuonna toimittajat tekisi asiat oikein niin ei kansa pettyisi kun sitä ei tehnyt edustajatkaan, heillä oli ihan piikkipaikan tieto ja heille tämä ei ollut yllätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
51
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
39
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image