Kulttuuri

Suomen ainoana puhekanavana tunnettu Yle Puhe uudistui, lähetyksissä kuullaan nyt keskustelun lisäksi musiikkia – "Musiikki on mauste ja hen­gäh­dys­tau­ko"

Ohjelmapäällikkö Olli Juneksen mukaan Yle Puheen uudistukset on suunniteltu tarkkaan harkiten. KUVA: Kimmo Räisänen
Kulttuuri 2.3.2018 15:38
Nea Alanen

Palautetta tuli alussa paljon. Ohjelmapäällikkö Olli Junes vakuuttaa musiikin parantavan kanavan kuulokuvaa kokonaisuudessaan.

Yle perustelee runsaasti palautetta saanutta Yle Puhe -kanavan uudistusta tarpeella raikastaa sen ilmettä ja sisältöä kohderyhmävetoisemmaksi.

Kanavan merkittävin muutos on ollut musiikin lisääminen ohjelmasisältöön. Uudistus astui voimaan 26. helmikuuta, ja osa kuuntelijoista on ottanut sen vastaan kummastellen.

Ohjelmapäällikkö Olli Junes kertoo, että kanavan ilmettä on tahdottu raikastaa muutoksilla ohjelmatarjontaan ja juontajiin sekä lisäämällä musiikkitarjontaa. Yle Puheella ei ole aiemmin soitettu musiikkia.

Uusina jäseninä Yle Puheen tiimiin ovat juontajina tulleet Monna Tervo, Jan Fredriksson sekä Ruben Stiller.

Kaikki eivät ole tyytyväisiä muutoksiin

Muutos ei ole ollut kaikille mieleen, sillä moni kuuntelee kanavaa juuri pelkän puheen vuoksi. Uudistunut kanava on toiminut nyt viikon verran ja palautetta on riittänyt.

– Palautetta on tullut tosi paljon, mikä on tosi hieno asia. Se kertoo, että kanavan ohjelmistoon suhtaudutaan intohimoisesti, Junes kertoo.

– Alkuviikosta tuli aika paljon musiikkia kummastelevaa ja vastustavaa palautetta. Viikon puolivälissä kritiikin kärki taittui ja hiljentyi hieman.

Kanavan tuoreuttaminen ei ole ollut aivan kaikille ongelma. Junes kertoo, että Yle on saanut myös kehuja.

Muutosta ensin vastustaneet ovat hetken kuunneltuaan kokeneetkin soitetun musiikin hyväksi.

– Olemme saaneet myös positiivista palautetta. Jotkut ovat sanoneet, että maltillinen musiikin soittaminen sopii hyvin kanavan sisältöön.

Musiikki parantaa kuulokuvaa

Yle Puheella soitetaan noin 20 musiikkikappaletta päivässä arkisin, mikä on suhteessa varsinaisiin musiikkikanaviin todella pieni määrä.

Musiikkikanavilla kappaleita voi Juneksen mukaan soida jopa kymmenen tunnissa.

Musiikkia kuullaan pääosin ohjelmissa Puheen Aamu, Akti, Keskipäivän klassikko ja Nosto. Iltaviiden jälkeen musiikkia ei arkisin soiteta lainkaan. Viikonloppuisin musiikkia kuullaan jonkin verran riippuen urheilulähetysten määrästä.

– Olemme suunnitelleet uuden kanavan tarkasti. Kuulokuva on hyvä, se kuulostaa siltä mitä suunniteltiinkin. Halusimme antaa keskittyneeseen kuunteluun musiikkihetkiä. Kanavalla on vyöhykkeitä, joissa on musiikkia ja joissa ei ole.

– Musiikki on mauste ja hengähdystauko.

Miksi piti uudistaa?

Varsinainen syy uudistukseen on se, että Yle Puhe tavoittelee pääasiallisesti 30–44 -vuotiaita kuuntelijoita. Yle Puhe tahtoo myös palvella ihmisiä, joita ei ole liikaa palveltu muilla kanavilla soittamalla "lempeän vaihtoehtoista ja uusia elämyksiä tarjoavaa" musiikkia.

Säästöstäkään ei ole kysymys. Junes mainitsee, ettei ole aivan ilmaista soittaa valtakunnallisella kanavalla musiikkia.

– Tosiasia on se, että Yle puheella on ollut varsin hyvin kuuntelijoita, keskimäärin puoli miljoonaa viikkokuuntelijaa. Alle puolet näistä on ollut varsinaista kohderyhmää. Halusimme uudistuksen avulla tavoittaa paremmin kohderyhmämme kuuntelijat.

Junes ei muista, että musiikkia olisi varsinaisesti koskaan toivottu kuultavan Yle Puheella.

– Muistan, että olisi joitakin privaattikeskusteluja ollut, joissa osapuolet ovat toivoneet paria biisiä, jotta jaksaisivat kuunnella kanavaa.

MAINOS

Kommentoi

Vai on ylen mukaan palaute loppunut. Minä ja varmaan moni muu on yksinkertaisesti lopettanut kuuntelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se urheilukin oli jo liikaa ihmiselle joka ei halua kuunnella sitä,saati sitten musiikkia.
Kohta kai tulee vaginavoidemainoksiakin noilla samoilla selityksillä.Kannattais tallentaa tosta pohja johon tarttee myöhemmin lisätä musiikin kohdalle mainokset.

Toisaalta hyväksyisin kyllä biisin silloin tällöin, kunhan se ei oo mitään jumputusta jossa toistetaan kolmee sanaa 2 minuuttia putkeen.

Urheilu pois mieluummin.

Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radio puhe oli viimeinen kanava, jota kuuntelemalla säästyi joutavalta musiikkisaasteelta. Minua surettaa tämän mahdollisuuden
häviäminen. Tämän "parannuksen" jälkeen minun radion kuuntelu no kaiken kaikkiaan jää huomattavasti entistä vähemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä pidä paikkaansa, että olisi kritiikki lieventynyt viikon puolivälin jälkeen. Sen sijaan on selvinnyt, että uudistus on tehty jonkjninlaisen "focus groupin" lähtökohdista, eli ei ole kysytty kanavan kuuntelijoilta että halutaako musiikkia. Tästä on tietysti ollut helppo päätellä ettei palautetta kuitenkaan kuunnella vaaan halutaan vaan uudistaa ja kerätä kuuntelijoita musiikkikanavilta.

ja muusiikkin on ihjan sitä samaa kuin muillakin kanavilla. onhan niitä muitakin ysärihittejä soittavia "vaihtoehtokanavia".

mikä ihmeen jumala tuo 30-44 vuotiaat kohderyhmä on joka pitää nyt ehdottomasti tavoittaa? Jos kuuntelijoita on kuitenkin ollut hyvin eikä ne halua sitä muusiikkia sinne. Älytön logiikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kyseltiin kanavan kuulijoilta. Viimevuonna olivat tehneet päätöksen uudistuksesta ja siitä kerrottiin mm.Ylen Puheen sivuilla jossa nimen omaan Junes korosti että antakaa palautetta, mitä mieltä olette. Se palaute oli jo silloin isoa ja lähes yksinomaan Puheen tulevan uudistuksen suuntaa vastustavaa. Uudistus tosin oli jo lyöty ennen tuota lopullisesti lukkoon. Ylellä vain haluttiin että tulisi mielikuva, että kuulijoita on kuunneltu. Kävikin täysin päinvastoin, koska uudistus suunnitelma tyrmättiin heti kättelyssä kuulijoiden toimesta.

Yle olisi voinut tehdä Puheen uudistuksen paljon fiksummin. Musiikkia yms. äänisisältöjä aiheisiin kohdistettuna vain silloin kun se sopii täydellisesti sisältöä elävöittäen, eikä ole vain irrallinen välisoitto normikanavien tapaan. Tästä mainittiin myös muutamissa Shoutboxin ja Twitteriin tulleissa viesteissä jo 2017 ja itsekin lähetin jopa suoraa palautetta aiheeseen liittyen. Ei kelvannut Ylelle. Sanoivat vain pohtivansa asiaa. Aivan varmasti tuolla tavalla uudistettuna kuulijoiden raivo olisi ollut olematonta verrattuna mitä se nyt on ollut. Nyt musiikki on pakollinen osa tiettyjä ohjelmia, vaikka aiheet eivät käsittelisi mitään musiikkiin liittyvää. Kanavan kuuntelun käytännössä kokonaan lopettaneena en voi varmasti sanoa, mutta joistain kommenteista olen havainnut ettei musiikkia taas ole niissä ohjelmissa lainkaan missä sille olisi paikkansa. Saati että se olisi sisältöön kohdennettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin läpi tällä viikolla eri julkisissa kanavissa olevan kommenttien laadun ja keskeisen sanoman eikä sen perusteella voi kuin ihmetellä Olli Juneksen kommentteja edellä. YLE:llä on toki oma logiikkansa verrattuna kaupallisin perustein toimiviin kanaviin, mutta negatiivisen palautteen sivuuttaminen ei anna hyvää kuvaa tilanteessa jossa uudistusta mainostettiin tehdyn asiakaslähtöisesti. Joko ei oltu tunnistettu asiakasta tai haluttiin vaihtaa asiakaskunta. YLE Puheen osuus kuuntelijoista on toki marginaalinen, yllättäen pienempi kuin ruotsinkielisen YLE Vegan - toki mainitussa ikäryhmässä se on YLEn kanavien kolmosena. Koko markkinassa YLE Puhe on yhtä iso kuin Radio City - varsin erilaisella profiililla. Uudistuksen jälkeen Suomessa ei ole enää yhtään puhdasta puheradiota. Tämä on YLEn mielestä ihan ok. Olen eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätön "uudistus". Keveää musiikkia soittavia radiokanavia on yllin kyllin. Minkä ihmeen taki PUHE tavoittelee 30-44 vuotiaita?
IS nettisivuilla oli äänestys uudistuksesta, juuri katsoin ja 92% tuomitsi musiikin tuomisen ohjelmaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle Puheen vakiokuuntelijoista osa vaihtoi toisille kanaville jo silloin, kun urheilu mätkäistiin pilaamaan osaltaan kanava. Nyt, ilmeisesti päälliköiden oman egon (ja palkan) vuoksi "uudistetaan" kun on paljon tärkeämpää saada oma idea julkiseksi! Perusteluina muka kuuntelijakyselyt, jotka varmaankin tehty vain kohderyhmälle 30-44 v. Kysymyksellä että "olisihan se kiva kuunnella Puheelta Sinun mielimusiikkiasi, olisihan? Täysin naurettavaa "Ylen" katsomista muihin ikäryhmiin. Ei se musiikki ja jonninjoutava "toimittajien" nettiuutisten lukeminen ja keskenään nauraminen ole mitään uudistusta, sitä kyllä on kaikilla mainoskanavilla. Erikoiseksi kuuntelukokemukseksi tulee tämä musiikin lisääminen esim. Akti-ohjelman keskelle jossa ollaan asioiden ytimessä. Kuka paukapää (arvata voi) tämänkin keksi! Eivät varmasti hyvät Akti-ohjelman toimittajat! Näin pääsette ainakin minusta, turhasta "ei kohderyhmää"-kuuntelijasta eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On yllättävää, että kun kuuntelijoiden negatiivisia kommentteja vähätellään ja positiivisia ylikorostetaan, negatiivisesti ei enää jaksa kommentoida vaan mieluummin laittaa radion kokonaan pois päältä.

Henkilökohtaisesti elän varmaan kuplassa. En tiedä ketään, joka aiheesta keskusteltaessa sanoo mitään muuta positiivista, kuin että ehtii käydä vessassa tai tekemässä syömistä. Negatiivista sen sijaan kuuluu enemmänkin.

En usko, että enää satunnaisesti kanavaa kuuntelen, vaan vain areenasta haluamani ohjelmat. Ennen saattoi luottaa, että oli ohjelma kuin ohjelma, ei häiritsevää musiikkia kuulunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkeaksi on mennyt, ei voi puhua enään puheradiosta kun vesitetään koko ajatus, ensin urheilu ja nyt päälleliimattu musiikki, ilmeisesti oli liikaa vallan vastaista puhetta joka voisi laittaa ihmiset ajattelemaan asioita . kanavasta tehdään jonninjoutava höpöhöpökanava minkä voi kohta unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On harmi, että jokaiselta kanavalta tulee nyt musiikkia. Yle Puhe on ollut päivittäisessä kuuntelussa nimenomaan sen vuoksi, ettei tarvitse kuunnella musiikkia. Vaan eipähän tarvi enää radiota avata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista näissä kanavauudistuksissa on se, että sisältö suunnitellaan kohderyhmälle, joka kanavaa ei kuuntele. Sama on television puolella, jossa kaikki kanavat kohdennetaan huomattavasti nuoremmalle yleisölle kuin todelliset seuraajat ovat. Profiloinnin seurauksena televisio on täynnä typeriä kilpailuja ja muita osallistujia nolaavia ohjelmia. Radiossa on kanavilla älyvapaata lätinää aivan tyhjänpäiväsistä asioista. Nyt tämä sama uhkaa Puhetta ja väliin työnnetään sitä profiloitua musiikkia - soittolistoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleehan sieltä sentään vanhoja kotimaisia elokuvia.
Eikö ne kelpaa.
Ja yle areenalta loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki pitää olla erilaisia sisältöjä, eikä kaikkia voi miellyttää. Kuten huipputuotekehittelijät ja lanseeraajat tietävät varmasti ja sellaiset ihimiset jotka hieman omaavat järkeä: Älä myy väkisin sellaista tuotetta pitkäkestoisesti joka ei käy kaupaksi tai älä muuta turhaan vain uudistamisen halusta toimivaa tuotetta liian erilaiseksi.

Riippuu mistä näkökulmasta katsoo, mutta mitään nuorison suurta suosimista ohjelmistoissa en ole havainnut aikaisempaan. TV:n puolella ehkä saattaa korostuu hieman kun muutamia vuosia sitten nuorten sisällöt hieman vähenivät. Radikaalimpi muutos kuin Ylen kanvilla on sen sijaan tapahtunut NRJ:llä. Kavensi musiikillista linjaansa vuoden 2013 jälkeen ja on menettänyt tähän päivään menessä about 500 000 viikkokuulijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylellä oli aikoinaan myös yleissivistävä tehtävä. Puhe oli viimeinen jäänne. Ensin se tärveltiin urheilulla, sitten jonnin joutavalla lätinällä ja tyhjän nauramisella ja nyt vielä 'musiikilla'. Täytynee siirtyä ruotsinkielisille kanaville, jotta tulee edes kielitaitoa päivitettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image