Kulttuuri

Suo­ma­lai­se­lo­ku­va sai Cannesissa pitkät aplodit – Krista Kosonen iloitsee, ettei kieltäytynyt sa­do­ma­so­kis­ti­ses­ta tra­gi­ko­me­dias­ta

Krista Kosonen näyttelee Koirat eivät käytä housuja -elokuvassa dominana työskentelevää Monaa.
Kulttuuri 22.5.2019 15:00
KALLE KINNUNEN, STT

Suomalaiselokuva Koirat eivät käytä housuja sai tiistaina esityksensä Cannesin elokuvajuhlilla. Aamulla se näytettiin lehdistölle ja illalla oli juhlanäytöksen vuoro. Paikalle olivat matkustaneet kaikki elokuvan keskeiset tekijät.

Näytökseen latautui poikkeuksellista jännitettä, sillä lehdistön reaktioiden perusteella elokuva todella jakaa mielipiteet. Yleisö vähintäänkin piti näkemästään. Aplodit käynnistyivät heti lopputekstien alkaessa.

Näyttelijät Pekka Strang, Krista Kosonen ja Oona Airola saivat seistä tiimin kanssa valojen loisteessa vielä lopputekstien jälkeenkin, kun suosionosoitukset vain jatkuivat.

– Ei olisi voinut mennä paremmin, ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää kertoi näytöksen jälkeen, kun tekijät kokoontuivat L’entrecôte -ravintolaan Cannesin keskustassa.

Katsojat löysivät elokuvan vinon huumorin. Näytöksen jännitteissä myös naispääosan esittäjä Krista Kosonen koki teoksen uusin silmin.

– Kun minä ja Pekka näimme elokuvan Suomessa ensimmäisen kerran, pidin siitä, mutta olin myös hyvin hämmentynyt. Olin ehkä epävarma sen huumorista, Kosonen kertoo.

– Nyt yleisön kanssa minäkin uskalsin nauraa.

Kosonen ja Airola lisäävät, että he yrittivät myös pidätellä nauruaan Theatre Croisette -salissa peläten että näyttäisi oudolta, jos tekijät itse nauravat elokuvalleen. Ehkä näyttelijöiden ujouteen vaikutti Cannesin asema. Festivaali on maailman arvostetuin.

Kirurgi innostuu roolileikeistä

Koirat eivät käytä housuja kertoo Pekka Strangin esittämästä kirurgista Juhasta, joka ei pääse yli vaimonsa kuolemasta. Juha innostuu sadomasokistisista roolileikeistä, BDSM:stä. Absurdia tarinaa vievät eteenpäin suru, rakastuminen ja yliluonnollisen rajalla oleva toistuva kokemus: kun Juhaa kuristetaan, hän tajuntansa menettäessään palaa vaimonsa elämän ja kuoleman hetkiin.

Joillekin elokuvan kaksi rajuinta, samaan aikaan inhottavaa ja hauskaa kohtausta olivat tiistai-illan näytöksessä liikaa.

– Tuolitkin kolahtelivat juuri oikeilla kohdilla, Valkeapää myhäili.

Valkeapää viittaa katsojiin, jotka poistuivat kesken näytöksen. Eräs salista lähtenyt joukko huusi lähtiessään italiaksi elokuvan olevan häpeällinen. Tuottaja Helen Vinogradovia reaktio huvitti ja ilahdutti. Elokuvan kansainvälinen myynti on käynnissä, eikä ole ainakaan haitaksi, jos tieto mustasta huumorista ja groteskeista hetkistä leviää.

Elokuvan nimi tulee Kososen esittämän dominan käskystä Juhalle. Roolileikeissä nainen kohtelee miestä kuin koiraa. Jo heti alussa yleisö vapautui nauramaan samaan aikaan surumieliselle ja poskettomalle masturbaatiokohtaukselle.

Valkeapään edelliset kaksi elokuvaa Muukalainen ja He ovat paenneet saavuttivat Suomessa vain pienen elokuvateatteriyleisön, mutta nekin saivat kansainvälisen festivaaliavauksen Venetsiassa. Cannes-näkyvyyden myötä Koirat eivät käytä housuja ainakin varmistaa, että Valkeapään ura jatkuu ja nousee uudelle tasolle.

Cannesissa suomalaiset pääsivät kokemaan hetkiä, jotka eivät ole kotimaassa tyypillisiä. Kososelle oli lainattu ensi-iltaan kymmenien tuhansien eurojen arvoinen koru. Siksi hänellä oli illan ajan henkivartija – tarkemmin sanottuna korun vartija.

Monan rooli oli saanut Kososen epäröimään ennen kuvauksia. L’Entrecoten terassilla näyttelijä totesi, että mikään tuskin kaduttaisi enemmän kuin seurata kotoa käsin, kuinka elokuvasta nyt tuli onnistunut ja Cannes-kelpoinen.

Arvostelut painottavat melodraamaa

Suomalaisia elokuvia kelpuutetaan Cannesin elokuvajuhlille vain harvoin. Vuonna 2016 Juho Kuosmasen Hymyilevä mies esitettiin Un certain regard -esityssarjassa, jonka se myös voitti. Aiemmin Cannesissa on nähty suomalaiselokuvia muiden muassa Erik Blombergiltä, ohjaajakaksikolta Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto sekä Rauni Mollbergilta ja tietenkin Aki Kaurismäeltä. Koirat eivät käytä housuja on ensimmäinen suomalainen elokuva Ranskan elokuvaohjaajaliiton kuratoimassa Director’s Fortnight -esityssarjassa 25 vuoteen.

Elokuvasta oli tiistaina kaksi näytöstä 800-paikkaisessa Theatre Croisettessa ja keskiviikkona vielä lisänäytökset pienemmissä saleissa.

Toistaiseksi kansainvälisiä arvosteluja on ilmestynyt muutamia. The Hollywood Reporterin Stephen Dalton uskoi elokuvan keräävän kansainvälistä huomiota. Daltonin mukaan elokuva kääntyi turhan melodramaattiseksi, mutta hän kehui perusideaa, näyttelijöitä ja ulospanoa, etenkin Pietari Peltolan kuvausta.

Screenin Wendy Iden mukaan elokuva olisi saanut olla haastavampikin. Hän uskoi sen leviävän ainakin festivaaleille.

MAINOS

Kommentoi

Laittakaapa se minunkin lähettämä kommentti. Ihan vain sananvapauden nimissä tämä pyyntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taputetaan toisillemme ja kerrotaan muille mihin suuntaan moraalikompassin tulisi osoittaa.
Se on näyttelijän tärkein tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
18
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
15
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
8
Suviseurat tuo runsaasti liikennettä Oulun alueelle – liikenne saattaa jonoutua, ruuhkaa odotetaan muun muassa keskiviikolle ja torstaille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image