Kulttuuri

Suden roolissa – oululainen eläin­ten­kou­lut­ta­ja suunnitteli Midnight Sunin susi­koh­tauk­set

Tapani Launonen käyttää susikohtauksissa susia, koirasusia ja huskeja. KUVA: Pertti Bruun
Kulttuuri 29.4.2017 9:59
Anssi Juntto

Midnight Sun -tv-sarjan avausjaksossa sudet kerääntyvät kahlitun ja viillellyn helikopterilentäjän luo. Myöhemmissä ilmakuvissa eläimet raatelevat miestä.

Susikohtaukset ruotsalais-ranskalaista yhteistuotantoa olevaan sarjaan suunnitteli oululainen elokuva-alan moniottelija Tapani Launonen.

– Nordic Noirissa, jossa tapahtuu hirveitä asioita, katsoja ymmärtää, että ihminen on kykeneväinen niihin tekoihin. Minulla Nordic Noirin ystävänä on sama vaatimus eläimille. Asia on tehtävä niin, että se on edes teoriassa totuudenmukainen, Launonen kertoo.

Alkujaan susikohtausten piti olla erilaisia. Launonen kuitenkin totesi sarjan luojille Måns Mårlindille ja Björn Steinille, että heidän käsikirjoituksessaan eläimet eivät käyttäydy uskottavasti.

Mårlind ja Stein, miehet huippusuositun Silta-sarjan takaa, eivät loukkaantuneet arvostelusta, vaan he pyysivät Launosta suunnittelemaan kohtaukset todenmukaisemmiksi.

– Toki siellä yhtenä asiana taustalla oli se, mitä meidän eläimemme pystyvät tekemään ja kuinka paljon eläimiä on. Alunperin toiveissa oli isompi lauma, mutta niin iso lauma Ruotsin Lapissa ei ole uskottava, kun ne eivät tahdo pysyä siellä hengissä.

Meidän eläimillä Launonen tarkoittaa heinolalaisen koiravaljakkoyrittäjän Kirsi Överstin omistamia susia, koirasusia ja huskeja.

Översti ja hänen työntekijänsä vastaavat eläinten peruskoulutuksesta ja jokapäiväisestä elämästä. Launonen astuu kuvioihin kuvausten lähestyessä ja osallistuu ohjaamiseen ja harjoitusohjelman tekemiseen.

– Kun minä tulen paikalle, suurin osa tyypeistä heiluttaa häntä pystyssä, että ”jee, nyt tulee taas tuo karvanaama, ja kohta tehdään jotain jännää”.

Launonen luonnehtii eläimiä susinäyttelijöiksi.

– Ne ovat nelijalkaisia tyyppejä, jotka näyttävät sudelta ja näyttelevät susia elokuvissa. Se on tarinankerrontaa. Täysikasvuinen iso husky saattaa laajassa kuvassa mennä susinartusta, hän sanoo.

– Minulle ei ole niin tärkeää, mitä eläimet ovat. Mutta kun niiden kanssa tekee töitä, kyllä sen tietää, kuka on susi ja kuka koira.

Midnight Sunin ensimmäistä jaksoa varten harjoiteltiin kolme kuukautta ennen kuvauksia kesällä 2015.

Urakkaa helpotti keskeisesti se, että Stein keksi pyytää eläinten kanssa päivittäin tekemisissä olevaa Kari-Matti Bruunia näyttelemään helikopterilentäjää.

– Ensinnäkin näyttelijän lennättämisestä harjoituspaikalle olisi tullut aika paljon kuluja. Toiseksi raatelukohtauksen takia siinä pitää olla molemminpuolinen luottamus, ja sellaisen rakentaminen jonkun tuntemattoman näyttelijän kanssa olisi ollut vaativampaa ja vienyt aikaa.

Vaikka susinäyttelijöille riittää kysyntää, töihin asti päästään harvemmin. Touhu ei nimittäin ole ihan ilmaista.

Toistaiseksi susiryhmällä tehtyjen elokuva-, tv- ja mainostuotantojen joukossa on ollut ainoastaan yksi kotimainen mainos.

– Toki eri elukoiden kanssa on tehty jo Suden arvoitusta sekä Rölliä ja Metsänhenkiä, Launonen huomauttaa.

Launonen on työskennellyt eläinten kanssa siitä asti, kun hän teki Oulun käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen lopputyönään huskien ja koirasuden tähdittämän Lauman vuonna 1996.

Taide-elokuvan kuvasi palkittu kuvaaja J-P Passi.

– Minulla ei suinkaan ollut koulussa ajatuksena, että rupean kouluttamaan elukoita leffaan, Launonen selvittää.

– Mutta kun olen opiskellut ja tehnyt leffatyötä, osaan adaptoitua eläinten kanssa elokuvatuotantoon. Työnäni on laskea, mitä eläinten kanssa työskentely maksaa ja miten paljon siihen tarvitaan aikaa. Managerointi onkin hyvin suuri osa työtäni.

Launonen on työskennellyt su­sien lisäksi muun muassa kissojen, koirien, hevosten, lehmien, porojen, kettujen ja lukuisia eri lintujen, kuten korppien ja kyyhkysten, kanssa.

Hänen mukaansa eläinten käsitteleminen on luonnekysymys.

– Jotkut vain tulevat toimeen eläinten kanssa.

Eläinten kouluttamisen ja manageroinnin ohella Launonen etsii kuvauspaikkoja niin koti- kuin ulkomaisillekin tuotannoille ja on järjestäjänä tai fikserinä kuvauksissa.

Elokuva-alalla verkostoituminen on tärkeää, ja sana hyvin tehdystä työstä kiirii. Midnight Suniin Launonen päätyi lavastaja Pernilla Olssonin ansiosta.

– Ajattelin vain, että Pernillan kaverit ovat tekemässä tv-sarjaa, enkä tutkinut heidän taustojaan sen kummemmin, Launonen muistelee.

– Ennen Skype-palaveria katsoin, mitä pojat ovat aikaisemmin tehneet. Huomasin, että he ovat tehneet Sillan, joka on hienoin tv-sarja, mitä Skandinaviassa tai koko maailmassa on koskaan tehty.

Midnight Sun MTV3:lla lauantai-iltaisin. Ensimmäinen jakso esitettiin 22. huhtikuuta. Sarja on nähtävissä myös Katsomo-nettipalvelussa.

Tapani ”Tappo” Launonen

Oululainen eläintenkouluttaja, kuvauspaikkatutkija, järjestäjä ja linjatuottaja.

Valmistunut graafiseksi kuvaajaksi Keski-Suomen keskusammattikoulusta vuonna 1980 ja medianomiksi Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 2000.

Eläintenkouluttajana ruotsalais-ranskalaisessa Midnight Sun -tv-sarjassa sekä pitkissä elokuvissa Rölli ja Metsänhenki (2001), Koirankynnen leikkaaja (2004), Suden arvoitus (2006), Erottamattomat (2008) ja meksikolainen Bayoneta (ensi-ilta vuonna 2018).

Eri tehtävissä kymmenissä koti- ja ulkomaalaisissa lyhyt- ja mainoselokuvissa sekä tv-tuotannoissa, kuten yhdysvaltalaisen Travel Channelin ohjelmissa.

Lue lisää 29.04.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Kukaan joka luonnosta tai eläimistä välittää ei lähde elokuvaan jossa taas susi on se raivohullu tappaja joka repii kaikki palasiksi mihin kiinni pääsee mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epätietoiset kommentoijat kannattaa kattoa tuo sarjan avausjakso, sudet eivät siinä suinkaan suinpäin ihmistä raatele kuten ei tosielämässäkään, vaan niille en sarjassa rakennettu hienossa kohtauksessa haaskamainen tilanne, johon muukin nälkäinen peto helpon ruuan toivossa saattaisi todellisuudessakin tarttua. Hienoa ja uskottavaa työtä Tappo ja Öve ja tiimi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietnkin pitää olla Suomesta ihmiset tekemässä tällaisia. Ei hän ne naapurit tällasia hallitse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ikävää että susi, melkein sukupuuttoon tapettu, on vieläkin ihmisten mielessä puna-Hilkka kuvissa. Niin, ja koska on susi viimeksi tappanut ihmisen Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raateleeko sudet muka ihmisiä paljonkin? Montako uhria on ollut esim. Viimeisen kymmenen vuoden aikana?Taas ruokitaan suomalaisten susipelkoa ja lisätään susivihaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hyvänen aika elokuvassa käytetään valjakkokoirina olevia koirasusia. Tosielämä on eriasia, susi ei ole hyökännyt ihmisen päälle. Tietenkin nämä jotka pelkää omaa varjoaankin niin pelkää tätäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, puhuttaessa luonnonvaraisista susistamme unohdamme tai pikemmin haluamme unohtaa, että eivät nekään niin susimaisia susia ole. Sudet ovat erämaiden eläimiä, koirasudet pihapeltometsien kuten Suomen tyyppisten alueiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En katso jos susi on taas laitettu pahan rosvot rooliin joka on meidän mielikuvituksen tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
23
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
11
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
7
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
6
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
6
Koira asuntopalon sytyttäjänä sekä Haukiputaalla että Keravalla – käänsivät liedet päälle
6
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image