Kulttuuri

Sodankylän elo­ku­va­juh­lil­la jonotti ennätysyleisö – ensi vuodeksi suunnitellaan viidettä näytöspaikkaa ja lisää uusin­ta­näy­tök­siä

Sodankylän elokuvajuhlat on saanut tänä vuonna sekä kiittävää että pitkistä jonoista turhautunutta palautetta, kertoo festivaalin tiedottaja Saija Holm. KUVA: Venni Ahlberg
Kulttuuri 17.6.2019 17:27
Maiju Ylipiessa

Festivaalikävijöitä kertyi viiden päivän aikana noin 31 000. Näytöksiä myytiin loppuun aiempaa enemmän ja nopeammin.

Sodankylän elokuvajuhlat ylsi tänä vuonna uuteen kävijäennätykseen. Viiden päivän aikana kävijöitä kertyi noin 31 000. Ennätysvuosi näkyi luonnollisesti myös jonoina lippuluukuilla, ja loppuunmyytyjä näytöksiä oli aiempaa enemmän.

– Täyttöaste on todella korkea, mitä se on ollut jo vuosia, kertoo festivaalin tiedottaja Saija Holm.

Elokuvajuhlien liput myydään näytöskohtaisesti: noin kolmannes ennakkoon, toinen kolmannes festivaalin alkaessa ja viimeinen kolmannes esityspäivänä. Jo ennakkovarausten määrä kasvoi tänä vuonna, ja festivaaliaamuinakin jonot kiemurtelivat pitkinä jo tuntia ennen lipunmyynnin aukeamista.

– Jollain tavalla ostokäyttäytymisestä on ehkä tullut ennakoivampaa, Holm arvioi.

– Myyntijärjestelmääkin varmaan mietitään tässä vuoden mittaan, mutta kyllä me haluamme pitää kiinni siitä, että on mahdollista ostaa lippuja myös näytöspäivänä. Se sallii spontaanimmankin käymisen festivaaleilla.

Luvassa lisää uusintoja

Ensi kesää varten on jo mietinnässä, onko kapasiteettia mahdollista kasvattaa ja miten.

– Rajat ovat tietenkin olemassa ja aika pitkälle jo jopa saavutettu, Holm myöntää.

Suunnitteilla on ainakin lisää uusintanäytöksiä, joita tähän asti on pidetty lähinnä öisin ja festivaalin päätteeksi sunnuntaina.

– On mietitty, että uusintanäytöksiä alettaisiin järjestää suosituimmista elokuvista heti festivaalin alkuvaiheessa, Holm kertoo.

Esityspaikkoja festivaalilla on neljä, mikä saattaa ensi vuonna muuttua. Pieni teltta korvattiin täksi vuodeksi uudella Kitisen kino -hallilla, jonka yleisökapasiteetti on hieman suurempi. Pienessä teltassa järjestettiin nyt lähinnä keskustelutilaisuuksia ja lastennäytöksiä, mutta ensi vuonna se saattaa palata taas vahvemmin elokuvakäyttöön lisänäytösten paikkana.

Majoituskapasiteetti rajallinen

Sodankylän elokuvajuhlat on vuosien mittaan nostanut tasaisesti suosiotaan.

– Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten kävijöitä oli noin 20 000, nyt 30 000. 1990-luvun alussa saattoi olla vielä joissain näytöksissä hyvinkin tilaa, nyt se on aika harvinaista, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi.

Mitään megatapahtumaa festivaalista ei kuitenkaan ole koskaan ollut tarkoituskaan tehdä, Malmi toteaa.

– Luonnollisesti Sodankylä on jonkin matkan päässä suurista asutuskeskuksista, joten majoituskapasiteettiakaan ei ihan hirveästi ole.

MAINOS

Kommentoi

Olin ensimmäistä kertaa festarilla kahden päivän ajan, to-pe päivät. Heti ens. aamuna hoksasin miten liput saa jonottamatta liian pitkään. Lippuja sai varata etukäteen. Lippuluukulla oli toinenkin myyjä, joka myi heti kohta alkavaan näytökseen lippuja. Häneltä saattoi ostaa myös samana päivänä alkaviin näytöksiin liput. Kolmas kikka oli ostaa liput seuraavan päivän näytöksiin rauhallisina hetkinä, jolloin ei ollut jonoja. Tämä toimi ja vältyin lippujonotuksilta. Sää oli mitä mainioin. Tunnelma rauhallinen ja kodikas. Ruokaa sai joka nälkään jonottamatta. Majoitus löytyi Luostolta, jonn oli bussikuljetus. Ainut korjattava asia liittyikin bussikuljetuksen. Luostolta lähti aamulla klo 9 yksi bussi, joka tuli heti täpötäyteen. Ehdotus olisi, että useampi bussi saisi lähteä aamusta. Kiitokset 🎶🌷!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:56
Ympäristötoimi keskeytti veden poispumppauksen louhoksella Kiimingissä – lähiojissa havaittu savista vettä ja leväkasvustoa
7:00
Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua Lukijalta
7:00
Louhokseen kirkasvetinen kalliojärvi – Kempeleeseen Zeniitin tulevalle matkailualueelle valmistuu kalliojärvi näillä näkymin vuonna 2024 Tilaajille
6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image