Kulttuuri

Sodankylän elo­ku­va­juh­lil­la jonotti ennätysyleisö – ensi vuodeksi suunnitellaan viidettä näytöspaikkaa ja lisää uusin­ta­näy­tök­siä

Sodankylän elokuvajuhlat on saanut tänä vuonna sekä kiittävää että pitkistä jonoista turhautunutta palautetta, kertoo festivaalin tiedottaja Saija Holm. KUVA: Venni Ahlberg
Kulttuuri 17.6.2019 17:27
Maiju Ylipiessa

Festivaalikävijöitä kertyi viiden päivän aikana noin 31 000. Näytöksiä myytiin loppuun aiempaa enemmän ja nopeammin.

Sodankylän elokuvajuhlat ylsi tänä vuonna uuteen kävijäennätykseen. Viiden päivän aikana kävijöitä kertyi noin 31 000. Ennätysvuosi näkyi luonnollisesti myös jonoina lippuluukuilla, ja loppuunmyytyjä näytöksiä oli aiempaa enemmän.

– Täyttöaste on todella korkea, mitä se on ollut jo vuosia, kertoo festivaalin tiedottaja Saija Holm.

Elokuvajuhlien liput myydään näytöskohtaisesti: noin kolmannes ennakkoon, toinen kolmannes festivaalin alkaessa ja viimeinen kolmannes esityspäivänä. Jo ennakkovarausten määrä kasvoi tänä vuonna, ja festivaaliaamuinakin jonot kiemurtelivat pitkinä jo tuntia ennen lipunmyynnin aukeamista.

– Jollain tavalla ostokäyttäytymisestä on ehkä tullut ennakoivampaa, Holm arvioi.

– Myyntijärjestelmääkin varmaan mietitään tässä vuoden mittaan, mutta kyllä me haluamme pitää kiinni siitä, että on mahdollista ostaa lippuja myös näytöspäivänä. Se sallii spontaanimmankin käymisen festivaaleilla.

Luvassa lisää uusintoja

Ensi kesää varten on jo mietinnässä, onko kapasiteettia mahdollista kasvattaa ja miten.

– Rajat ovat tietenkin olemassa ja aika pitkälle jo jopa saavutettu, Holm myöntää.

Suunnitteilla on ainakin lisää uusintanäytöksiä, joita tähän asti on pidetty lähinnä öisin ja festivaalin päätteeksi sunnuntaina.

– On mietitty, että uusintanäytöksiä alettaisiin järjestää suosituimmista elokuvista heti festivaalin alkuvaiheessa, Holm kertoo.

Esityspaikkoja festivaalilla on neljä, mikä saattaa ensi vuonna muuttua. Pieni teltta korvattiin täksi vuodeksi uudella Kitisen kino -hallilla, jonka yleisökapasiteetti on hieman suurempi. Pienessä teltassa järjestettiin nyt lähinnä keskustelutilaisuuksia ja lastennäytöksiä, mutta ensi vuonna se saattaa palata taas vahvemmin elokuvakäyttöön lisänäytösten paikkana.

Majoituskapasiteetti rajallinen

Sodankylän elokuvajuhlat on vuosien mittaan nostanut tasaisesti suosiotaan.

– Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten kävijöitä oli noin 20 000, nyt 30 000. 1990-luvun alussa saattoi olla vielä joissain näytöksissä hyvinkin tilaa, nyt se on aika harvinaista, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi.

Mitään megatapahtumaa festivaalista ei kuitenkaan ole koskaan ollut tarkoituskaan tehdä, Malmi toteaa.

– Luonnollisesti Sodankylä on jonkin matkan päässä suurista asutuskeskuksista, joten majoituskapasiteettiakaan ei ihan hirveästi ole.

MAINOS

Kommentoi

Olin ensimmäistä kertaa festarilla kahden päivän ajan, to-pe päivät. Heti ens. aamuna hoksasin miten liput saa jonottamatta liian pitkään. Lippuja sai varata etukäteen. Lippuluukulla oli toinenkin myyjä, joka myi heti kohta alkavaan näytökseen lippuja. Häneltä saattoi ostaa myös samana päivänä alkaviin näytöksiin liput. Kolmas kikka oli ostaa liput seuraavan päivän näytöksiin rauhallisina hetkinä, jolloin ei ollut jonoja. Tämä toimi ja vältyin lippujonotuksilta. Sää oli mitä mainioin. Tunnelma rauhallinen ja kodikas. Ruokaa sai joka nälkään jonottamatta. Majoitus löytyi Luostolta, jonn oli bussikuljetus. Ainut korjattava asia liittyikin bussikuljetuksen. Luostolta lähti aamulla klo 9 yksi bussi, joka tuli heti täpötäyteen. Ehdotus olisi, että useampi bussi saisi lähteä aamusta. Kiitokset 🎶🌷!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image