Kulttuuri

Sisarusten laulamisen ilo on perintö Mirkku-äidiltä – lauluyhtye Mirkun Likat esiintyy Kaustisella jo vii­det­tä­tois­ta kertaa

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 7.7.2019 23:02 | Päivitetty 8.7.2019 8:40
Elina Ursin

Oululainen Mirkun Likat -lauluyhtye on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien konkariesiintyjä.

Mitäs me tänä vuonna Kaustisella laulettaisiin, Mirkun Likat miettivät. Oululaisten sisarusten, Minna Sahlgrénin, Helena Sahlgrénin, Soile Veikkolan ja Virpi Veikkolan muodostama lauluryhmä Mirkun Likat on konkariesiintyjä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Kaikki alkoi yhtenä kesänä 2000-luvun alussa, kun sisarusparvi päätti lähteä haistelemaan ja tunnustelemaan kansanmusiikkijuhlien ilmapiiriä.

Rento meininki nappasi iltanuotiolle mukaan laulamaan ja oululaislikkojen musisointi teki kuulijoihin vaikutuksen. Innostuneena kannustavasta vastaanotosta sisarukset perustivat oman lauluyhtyeen ja päättivät palata takaisin Kaustiselle tällä kertaa kutsu kourassa.

Ihan jokaista pelimannia ei musiikkijuhlille huolita, mutta Mirkun Likkkoja onnisti: kutsu on käynyt useaan otteeseen.

– Kesän keikka festivaalille on viidestoista, sisarukset laskevat.

Laajasta lauluohjelmistosta sisarukset ovat valinneet festivaalille tuttuja ja usein Kaustisella kuultuja kansanlauluja: Pienenä tyttönä paimenessa, Suutarin emännän kehtolaulu, Kipakan akan kehtolaulu ja Miinan laulu. Oululaista musiikkiperinnettä ja merihistoriaa edustaa Täällä selkeällä merellä.

KUVA: Jarmo Kontiainen

Lauluihin on tehty omia sovituksia ja laulaminen onnistuu suunnittelematta ilman nuotteja ja vieläpä moniäänisesti.

Lauluesitysten lomaan sisarukset laulavat tai lausuvat vanhoja, televisiosta tuttuja mainoksia.

– Näillä lauluilla mennään. Mitäpä sitä hyvää ohjelmaa vaihtamaan. Yleisö tykkää meidän lauluista, Minna Sahlgrén ynnää.

Syntymäpäivä-, hää- ja juhlakeikoilla sekä Kaustisella lauluyhtyettä säestävät ja vahvistavat perheestä tutut miehet. Kitarassa on Virpin aviomies Olli Veikkola ja ukulelea soittaa Helenan aviomies Keijo Tikkanen. Miehet houkuteltiin mukaan viisi vuotta sitten Kaustiselle. Sitä aiemmin laulut ja soitot hoituivat likkojen kesken.

Kun kerran Kaustiselle mennään, kolmen oman keikan lisäksi oululaiset laulavat ja soittavat vapaamuotoisissa iltatilaisuuksissa yhdessä muiden pelimannien kanssa.

–  Jos siltä tuntuu, voimme keikkojen lisäksi laulamisen ilosta vetaista vapaamuotoisen konsertin festivaalialueen nurmikolla.

Pinttyneet luulot Kaustisesta yksipuolisena kansanmusiikkijuhlana saa Minna Sahlgrénin puolesta heittää jo romukoppaan. Viulu ei ole vaiennut, mutta kansanmusiikin ja pelimannien lisäksi Kaustisella on monipuolinen kansainvälinen ohjelma. Soittajien ja laulajien sekä tanssi- ja soitinryhmien konsertteja on laidasta laitaan unohtamatta lastenkonsertteja.

– Jammailumeininki on Kaustisella voimissaan, kertovat Tikkanen, Veikkolat ja Sahlgrénit.

Oululainen lauluyhtye Mirkun Likat on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien konkariesiintyjä.

Mirkun Likkojen laulu lähtee sydämestä. Ilon laulaa tyttäret ovat saaneet äidinmaidosta edesmenneeltä MirjamMirkku” Sahlgrénilta. Melodiat ja sanat ovat juurtuneet syvälle muistin ytimeen.

– Meillä on aina laulettu kotona. Äiti opetti viidelle tyttärelleen laulamisen ilon, kertoo Minna Sahlgrén.

Mirkun Likat laulavat juhlatilaisuuksissa, häissä ja synttäreillä, ja tekevät seurakunnan vapaaehtoistyötä. Palvelutaloissa ja hoivakodeissa siskokset käyvät leikittämässä ja laulattamassa vanhuksia, sairaita, kehitysvammaisia sekä lapsia pari kertaa kuukaudessa. Kaustisen keikan epävirallinen kenraaliharjoitus oli Rajakylän hoivassa.

– Parasta on nähdä ja tuntea, miten musiikki yhdistää, ja kokea yhdessä olemisen riemu, joka loistaa ihmisten kasvoilta, sisarukset kertovat.

Juttua muokattu 8.7.2019: Likat esiintyivät Kaustisella, ei Kaustisilla. 

Kaustisen kansan­musiikki­juhlat

­Kansanmusiikkijuhlia vietetään Keski-Pohjanmaalla

29

Kaustisella 8.–14. heinäkuuta.

Esiintyjiä 23 maasta yhteensä noin 4 000.

Musiikin ja tanssin lisäksi ohjelmassa on työpajoja, seminaareja sekä teematapahtumia.

Esiintymislavoja Kaustisella

29

on 30 ja lähes kaikkiin on

29

esteetön kulku.

Lättähattu Oulusta Kokkolaan 9.7. kello 8.38. Kuljetus Kokkolasta Kaustiselle. Paluu Kokkolasta 20.05. Aikataulu reissujuna.fi

Mirkun Likat esiintyvät festareilla kolme kertaa, 11.7. kello 15.10 Soittosalissa ja 17.15

29

Sopukassa sekä 12.7. kello 19 Krenikassa.

Mirkun Likkojen yhteystieto sahlgren.minna@gmail.com.

MAINOS

Kommentoi

Iloista laulua on mukava kuunnella "metallirääkynän" sijasta. On hienoa, että kansallista musiikkia kuulee taas. Suomalaiset nykyajan lauluntekijät ja säveltäjät ovat hirvittävän heikkotasoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image