Kulttuuri

Sisarusten laulamisen ilo on perintö Mirkku-äidiltä – lauluyhtye Mirkun Likat esiintyy Kaustisella jo vii­det­tä­tois­ta kertaa

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 7.7.2019 23:02 | Päivitetty 8.7.2019 8:40
Elina Ursin

Oululainen Mirkun Likat -lauluyhtye on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien konkariesiintyjä.

Mitäs me tänä vuonna Kaustisella laulettaisiin, Mirkun Likat miettivät. Oululaisten sisarusten, Minna Sahlgrénin, Helena Sahlgrénin, Soile Veikkolan ja Virpi Veikkolan muodostama lauluryhmä Mirkun Likat on konkariesiintyjä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Kaikki alkoi yhtenä kesänä 2000-luvun alussa, kun sisarusparvi päätti lähteä haistelemaan ja tunnustelemaan kansanmusiikkijuhlien ilmapiiriä.

Rento meininki nappasi iltanuotiolle mukaan laulamaan ja oululaislikkojen musisointi teki kuulijoihin vaikutuksen. Innostuneena kannustavasta vastaanotosta sisarukset perustivat oman lauluyhtyeen ja päättivät palata takaisin Kaustiselle tällä kertaa kutsu kourassa.

Ihan jokaista pelimannia ei musiikkijuhlille huolita, mutta Mirkun Likkkoja onnisti: kutsu on käynyt useaan otteeseen.

– Kesän keikka festivaalille on viidestoista, sisarukset laskevat.

Laajasta lauluohjelmistosta sisarukset ovat valinneet festivaalille tuttuja ja usein Kaustisella kuultuja kansanlauluja: Pienenä tyttönä paimenessa, Suutarin emännän kehtolaulu, Kipakan akan kehtolaulu ja Miinan laulu. Oululaista musiikkiperinnettä ja merihistoriaa edustaa Täällä selkeällä merellä.

KUVA: Jarmo Kontiainen

Lauluihin on tehty omia sovituksia ja laulaminen onnistuu suunnittelematta ilman nuotteja ja vieläpä moniäänisesti.

Lauluesitysten lomaan sisarukset laulavat tai lausuvat vanhoja, televisiosta tuttuja mainoksia.

– Näillä lauluilla mennään. Mitäpä sitä hyvää ohjelmaa vaihtamaan. Yleisö tykkää meidän lauluista, Minna Sahlgrén ynnää.

Syntymäpäivä-, hää- ja juhlakeikoilla sekä Kaustisella lauluyhtyettä säestävät ja vahvistavat perheestä tutut miehet. Kitarassa on Virpin aviomies Olli Veikkola ja ukulelea soittaa Helenan aviomies Keijo Tikkanen. Miehet houkuteltiin mukaan viisi vuotta sitten Kaustiselle. Sitä aiemmin laulut ja soitot hoituivat likkojen kesken.

Kun kerran Kaustiselle mennään, kolmen oman keikan lisäksi oululaiset laulavat ja soittavat vapaamuotoisissa iltatilaisuuksissa yhdessä muiden pelimannien kanssa.

–  Jos siltä tuntuu, voimme keikkojen lisäksi laulamisen ilosta vetaista vapaamuotoisen konsertin festivaalialueen nurmikolla.

Pinttyneet luulot Kaustisesta yksipuolisena kansanmusiikkijuhlana saa Minna Sahlgrénin puolesta heittää jo romukoppaan. Viulu ei ole vaiennut, mutta kansanmusiikin ja pelimannien lisäksi Kaustisella on monipuolinen kansainvälinen ohjelma. Soittajien ja laulajien sekä tanssi- ja soitinryhmien konsertteja on laidasta laitaan unohtamatta lastenkonsertteja.

– Jammailumeininki on Kaustisella voimissaan, kertovat Tikkanen, Veikkolat ja Sahlgrénit.

Oululainen lauluyhtye Mirkun Likat on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien konkariesiintyjä.

Mirkun Likkojen laulu lähtee sydämestä. Ilon laulaa tyttäret ovat saaneet äidinmaidosta edesmenneeltä MirjamMirkku” Sahlgrénilta. Melodiat ja sanat ovat juurtuneet syvälle muistin ytimeen.

– Meillä on aina laulettu kotona. Äiti opetti viidelle tyttärelleen laulamisen ilon, kertoo Minna Sahlgrén.

Mirkun Likat laulavat juhlatilaisuuksissa, häissä ja synttäreillä, ja tekevät seurakunnan vapaaehtoistyötä. Palvelutaloissa ja hoivakodeissa siskokset käyvät leikittämässä ja laulattamassa vanhuksia, sairaita, kehitysvammaisia sekä lapsia pari kertaa kuukaudessa. Kaustisen keikan epävirallinen kenraaliharjoitus oli Rajakylän hoivassa.

– Parasta on nähdä ja tuntea, miten musiikki yhdistää, ja kokea yhdessä olemisen riemu, joka loistaa ihmisten kasvoilta, sisarukset kertovat.

Juttua muokattu 8.7.2019: Likat esiintyivät Kaustisella, ei Kaustisilla. 

Kaustisen kansan­musiikki­juhlat

­Kansanmusiikkijuhlia vietetään Keski-Pohjanmaalla

29

Kaustisella 8.–14. heinäkuuta.

Esiintyjiä 23 maasta yhteensä noin 4 000.

Musiikin ja tanssin lisäksi ohjelmassa on työpajoja, seminaareja sekä teematapahtumia.

Esiintymislavoja Kaustisella

29

on 30 ja lähes kaikkiin on

29

esteetön kulku.

Lättähattu Oulusta Kokkolaan 9.7. kello 8.38. Kuljetus Kokkolasta Kaustiselle. Paluu Kokkolasta 20.05. Aikataulu reissujuna.fi

Mirkun Likat esiintyvät festareilla kolme kertaa, 11.7. kello 15.10 Soittosalissa ja 17.15

29

Sopukassa sekä 12.7. kello 19 Krenikassa.

Mirkun Likkojen yhteystieto sahlgren.minna@gmail.com.

MAINOS

Kommentoi

Iloista laulua on mukava kuunnella "metallirääkynän" sijasta. On hienoa, että kansallista musiikkia kuulee taas. Suomalaiset nykyajan lauluntekijät ja säveltäjät ovat hirvittävän heikkotasoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image