Kulttuuri

Sirkus tuli tutuksi tusinavuosina

Työpajaterää. Lasten ja nuorten teatteripäivien yhteyteen liitetty Luovuus, taide ja kulttuuri kouluissa -koulutuspäivien osallistujat pääsivät sirkustuntumaan Matti Harjun opastuksella. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 26.2.2004 0:00
Sirpa Heikkinen
Tusinan vuosia tai oikeastaan alle oli pudasjärvinen Matti Harju (s. 1960), kun sirkukseen hurahti.

Kuka olisikaan omimpiaan viestimään luovuudesta taiteesta ja kulttuurista kuin hän, joka noina ahkerina kloppivuosinaan veisteli jonglöörikeilansa puusta ja taivutteli heittorenkaita vanerista. Tänä päivänä hän taitaa sirkusilot edestä ja takaa. Klovneriaa hän ei opeta, eikä erikoistrapetsijuttuja, mutta tultakin nielee.

"Harrastin. Siitä meni harrastus niin pitkälle, että kiertelin vuoden Variete sirkuksen mukana Suomessa." Se oli heti sen jälkeen, kun Matti Harju 1980-luvun alussa astui tv-loisteeseen Kyky-kisaan: "Sitten kutsuivat."

Tänään Matti Harju elättää itsensä ohjaamalla pääasiassa peruskouluikäisiä. Ohjausta on ollut reippaat kymmenen vuotta, omat esiintymiset jäävät pääasiassa mallinäyttämiseen.

"Ehkä olin kymmenen, kun kävi tivoli Pudasjärvellä. Ajelivat pyörillä ja tämmöistä. Kun iski kipinä, ahmi tietysti lisää. Seurasi telkkarista, mistä vain sai. Matkimalla se lähti alkuun. Ei ollut opetusta."

Mutta nyt on. Esimerkiksi niin Pudasjärvellä kuin Keminmaassa kansalaisopiston kautta sirkussanoma on levinnyt Harjun myötä vuosikymmenen ja vaikkapa Paltamossa - puolet aikaa siitä.

"Sirkus Variete ei hylännyt minua. Lähin opiskelemaan Suomussalmelle puualaa, sähköasentajalinjan olin käynyt. Sitten tuli perheenperustamisvaihe ja taukoa sirkustoiminnassa."

Mutta kun sirkustaide alkoi nostaa nenäänsä vuosikymmen sitten: "Päätin että aletaan laittamaan lapsille sirkuskerhot pystyyn." Pudasjärvellä se on toiminut kansalaisopistossa taiteen perusopetuksen ryhmänä.

Taiteen keskustoimikunta muisti sirkussanoman levittäjää kohdeapurahalla, ne eurot menevät laajentuvassa pohjoisen piirissä opetustyöhön. Ja välineistö kuluu: "Pallot ja pyörät kestävät aikansa."

Entä jatko? "Jos menee kuten menneet vuodet niin enämpikin sirkustaide nousee ja harrastajamäärät lisääntyvät. Tää on nyt hyväksytty taidemuoto. Ja tosikiva harrastus lapsille ja nuorille, koska mukana on paljon kehittäviä piirteitä; liikuntaa, käsinäppäryyttä, tasapainoa."

Eli edelleen Matti Harjun nähdään painaltavan nuorten kanssa: "Aloitan yleensä jonglöörauksella. Se kun ei tarvii suurta tilaa, eikä semmoisia ole näillä päin usein tarjollakaan." Mutta opetuskirjoa riittää ilma-akrobatiaan saakka: "Rengastrapetseilla tehdään telinevoimistelun tapaista juttua." Nuoralla tasapainoillaan eikä taikatempuistakaan tingitä.Kolmen pallon juttu


No! Miten nopeasti oppii heittämään kolmea palloa?

"Riippuu tyypistä, mutta ahkera 10-12 -vuotias oppii perusheiton yhden päivän harjoittelulla. Tietysti ei vielä silloin pääse pitkiin toistomääriin, mutta taitaa tekniikan, miten heitetään. Eli jos aamupäivällä tulee kurssille, voi iltapäivällä jo aloitella kolmen pallon heittoa. Se lähtee menemään joten kuten."

Koulujen opettajakunnalle ja kuntien kulttuuritoimijoille suunnatut koulutuspäivät jatkuvat tänään torstaina: Yhteistyössä asialla ovat Oulun lääninhallituksen sivistysosasto, Oulun läänin taidetoimikunta, Oulun kaupungin ja opetusministeriön Luovuus ja kulttuuri -kärkihanke sekä Oulun kaupunginteatterin järjestämät valtakunnalliset Lasten ja nuorten teatteripäivät.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
43
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
39
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
14
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
11
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
9
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
8
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image