Kulttuuri

Sirkus tuli tutuksi tusinavuosina

Työpajaterää. Lasten ja nuorten teatteripäivien yhteyteen liitetty Luovuus, taide ja kulttuuri kouluissa -koulutuspäivien osallistujat pääsivät sirkustuntumaan Matti Harjun opastuksella. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 26.2.2004 0:00
Sirpa Heikkinen
Tusinan vuosia tai oikeastaan alle oli pudasjärvinen Matti Harju (s. 1960), kun sirkukseen hurahti.

Kuka olisikaan omimpiaan viestimään luovuudesta taiteesta ja kulttuurista kuin hän, joka noina ahkerina kloppivuosinaan veisteli jonglöörikeilansa puusta ja taivutteli heittorenkaita vanerista. Tänä päivänä hän taitaa sirkusilot edestä ja takaa. Klovneriaa hän ei opeta, eikä erikoistrapetsijuttuja, mutta tultakin nielee.

"Harrastin. Siitä meni harrastus niin pitkälle, että kiertelin vuoden Variete sirkuksen mukana Suomessa." Se oli heti sen jälkeen, kun Matti Harju 1980-luvun alussa astui tv-loisteeseen Kyky-kisaan: "Sitten kutsuivat."

Tänään Matti Harju elättää itsensä ohjaamalla pääasiassa peruskouluikäisiä. Ohjausta on ollut reippaat kymmenen vuotta, omat esiintymiset jäävät pääasiassa mallinäyttämiseen.

"Ehkä olin kymmenen, kun kävi tivoli Pudasjärvellä. Ajelivat pyörillä ja tämmöistä. Kun iski kipinä, ahmi tietysti lisää. Seurasi telkkarista, mistä vain sai. Matkimalla se lähti alkuun. Ei ollut opetusta."

Mutta nyt on. Esimerkiksi niin Pudasjärvellä kuin Keminmaassa kansalaisopiston kautta sirkussanoma on levinnyt Harjun myötä vuosikymmenen ja vaikkapa Paltamossa - puolet aikaa siitä.

"Sirkus Variete ei hylännyt minua. Lähin opiskelemaan Suomussalmelle puualaa, sähköasentajalinjan olin käynyt. Sitten tuli perheenperustamisvaihe ja taukoa sirkustoiminnassa."

Mutta kun sirkustaide alkoi nostaa nenäänsä vuosikymmen sitten: "Päätin että aletaan laittamaan lapsille sirkuskerhot pystyyn." Pudasjärvellä se on toiminut kansalaisopistossa taiteen perusopetuksen ryhmänä.

Taiteen keskustoimikunta muisti sirkussanoman levittäjää kohdeapurahalla, ne eurot menevät laajentuvassa pohjoisen piirissä opetustyöhön. Ja välineistö kuluu: "Pallot ja pyörät kestävät aikansa."

Entä jatko? "Jos menee kuten menneet vuodet niin enämpikin sirkustaide nousee ja harrastajamäärät lisääntyvät. Tää on nyt hyväksytty taidemuoto. Ja tosikiva harrastus lapsille ja nuorille, koska mukana on paljon kehittäviä piirteitä; liikuntaa, käsinäppäryyttä, tasapainoa."

Eli edelleen Matti Harjun nähdään painaltavan nuorten kanssa: "Aloitan yleensä jonglöörauksella. Se kun ei tarvii suurta tilaa, eikä semmoisia ole näillä päin usein tarjollakaan." Mutta opetuskirjoa riittää ilma-akrobatiaan saakka: "Rengastrapetseilla tehdään telinevoimistelun tapaista juttua." Nuoralla tasapainoillaan eikä taikatempuistakaan tingitä.Kolmen pallon juttu


No! Miten nopeasti oppii heittämään kolmea palloa?

"Riippuu tyypistä, mutta ahkera 10-12 -vuotias oppii perusheiton yhden päivän harjoittelulla. Tietysti ei vielä silloin pääse pitkiin toistomääriin, mutta taitaa tekniikan, miten heitetään. Eli jos aamupäivällä tulee kurssille, voi iltapäivällä jo aloitella kolmen pallon heittoa. Se lähtee menemään joten kuten."

Koulujen opettajakunnalle ja kuntien kulttuuritoimijoille suunnatut koulutuspäivät jatkuvat tänään torstaina: Yhteistyössä asialla ovat Oulun lääninhallituksen sivistysosasto, Oulun läänin taidetoimikunta, Oulun kaupungin ja opetusministeriön Luovuus ja kulttuuri -kärkihanke sekä Oulun kaupunginteatterin järjestämät valtakunnalliset Lasten ja nuorten teatteripäivät.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:16
Merihädässä ollut norjalaisristeilijä kulkee taas ja matkustajia evakuoidaan – kapteeni on lehtitietojen perusteella suomalainen
9:12
Sikalarakennuksen katto sortunut osittain Ristijärvellä – sortuneella alueella noin 200 sikaa, eläinvahingoista ei tietoa
9:00
Essee: Syön tästedeskin lihaa, autoilen ja lennän – emme tarvitse elämäntapapoliiseja Tilaajille
9:00
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
9:00
Mahdollisuus antaa lapselle neljä etunimeä ei aiheuttanyt ryntäystä maistraattiin – uutena ilmiönä lapselle halutaan hakea yhteinen sukunimi Tilaajille
8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono aluksi Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image