Kulttuuri

Sinisalon sydän sykkii Kainuulle

Kirsi-Kaisa Sinisalo vastaanotti Oulun läänin taidetoimikunnan myöntämän läänin taidepalkinnon perjantaina Oulun kaupunginteatterissa järjestetyssä juhlatilaisuudessa. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kulttuuri 13.12.2008 0:00
Vesa Kärki
"Koko Kajaanin kaupungin henki muuttuu ensi kesäksi, kun UPM:n tehdas lopettaa", kuvailee Kajaanin Runoviikkojen taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo niitä tuntoja, joiden varjossa ensi kesän Runoviikon ohjelmistoa suunnitellaan.

Perjantaina Oulun läänin taidepalkinnolla palkitun Sinisalon mukaan kainuulaisten nuorten tukeminen on ensi kesän ohjelmistoa suunniteltaessa tärkeää.

Mutta miksikään nuorisofestivaaliksi vuonna 1977 perustettu tapahtuma ei ole muuttumassa. Viiteen päivään mahtuu myös paljon muuta.

"Ensi kesän Suven runoilija on Sirkka Turkka. Itse valmistelen Turkan runoista ensi-iltaa Kajaaniin ja lisäkseni Emilia Pokkinen tekee ohjelmaa Turkan runoista. Myös Kalevala näkyy ensi kesänä, koska vietetään Kalevalan juhlavuotta. Samoin esillä on Aleksis Kivi, jonka runoista Kaj Chydenius tulee pitämään konsertin", Sinisalo paljastaa.Uhkia ja tukea


Alasajot ja saneeraukset ovat osa Kainuun synkkää nykyarkea. Myös Runoviikkoa uhkasi aiemmin syksyllä UPM:n kohtalo.

Tapahtuman lopettaminen nousi esille lokakuussa Kajaanin sivistyslautakunnassa, kun etsittävänä olivat kaupunginhallituksen vaatimat 800 000 euron säästöt. Lautakunta palautti lopulta äänestyksen jälkeen talousarvioesityksen kaupunginhallitukselle ilman listaa menojen karsintakohteista.

"Kun meiltä on oltu viemässä mattoa alta, niin totta kai tuntuu tosi lämmittävältä, että tunnustusta tulee muualta", Sinisalo myöntää.

"Ehkä palkintoon liittyy myös kulttuuripoliittista ajattelua. Jos kajaanilaiset itse eivät näe tapahtuman merkitystä, niin me haluamme sen osoittaa", sanoo Oulun läänin taidetoimikunnan puheenjohtaja Ahti Ahonen.

Vaikka poliittiset päättäjät ovat heittäneet uhkan tapahtuman ylle, niin paikallinen kulttuuriväki on seissyt koko ajan Runoviikon tukena.

"Kajaanissa kaikki kulttuuritoimijat ovat mukana. Yhteistyöhenki on voimakas ja idearikas. Ollaan ylpeitä omasta paikkakunnasta ja koetetaan miettiä, miten omia kulttuurisia juuria voisi näyttää kansallisella tasolla. Kun on innokkaita ihmisiä ympärillä, tulee tosi paljon ideoita. Eihän kukaan voisi tällaista yksin tehdä", Sinisalo kiittelee.

Yhteistyö on ollut myös tuloksellista, sillä Runoviikon lipunmyynti on yli kaksinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana.

"On ollut ilahduttavaa, että kasvu on ollut tosi suurta suhteessa siihen, että olemme pyrkineet pitämään ohjelmistolinjamme sisältörikkaana ja kulttuurisesti haastavanakin."Lausujien tukena


Kirsi-Kaisa Sinisalo kertoo lähteneensä Runoviikon taiteelliseksi johtajaksi vuonna 2007 pelokkain mielin.

"Olin silloin niin sanotusti ensimmäistä kertaa pappia kyydissä näin ison tapahtuman kanssa. Olin aikaisemmin tuottanut lähinnä omia esityksiäni ja jonkin verran yritysjuhlia. Mutta 50 tapahtumaa viiden päivän aikana on ihan eri luokkaa."

Alunperin kolmen vuoden mittainen pesti on muuttunut nelivuotiseksi, eikä Sinisalo jätä senkään jälkeen Runoviikkoa.

"Täällähän toimii vahvasti Veikko Sinisalon stipendirahasto, jonka tehtävänä on tukea nuoria runoilijoita ja lausujia ja lausuntataidetta. Lahjoitan palkintosummastani osan stipendirahastolle - sitä kautta se hyvä, mikä minua kohtaa, kohtaa myös jotain toista nuorta taiteilijaa."

Oulun läänin taidetoimikunta myönsi perjantaina 5 000 euron suuruisen taidepalkinnon Kajaanin Runoviikon taiteelliselle johtajalle, ylöjärveläiselle Kirsi-Kaisa Sinisalolle. Läänin taidetunnustukset saivat Iin Kulttuuri-Kauppila sekä kempeleläinen tanssija Petri Kauppinen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image