Kulttuuri

Sinisalojen ympyrä sulkeutuu

"Haluan jatkaa edeltäjieni polkua, mutta myös tuoda uusia näkökulmia joukkoon", pohtii Kajaanin runoviikon uusi taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo. KUVA: Pekka Homanen/arkisto
Kulttuuri 4.7.2007 0:00
Carita Forsman
Kajaanin runoviikon tämän kesän ohjelmistoa vaivaa yksi vika. Se nimittäin aiheuttaa ahdistusta, jos sitä ei pääse paikan päälle katsomaan. Tänä vuonna, erityisesti, on luvassa huima tukku sellaisia hetkiä, joiden ainutlaatuisuuden tietää jo etukäteen.

Kajaanin runoviikon tai Sanan ja sävelen ympyrä sulkeutuu hienosti näin 30-vuotisjuhlavuoden jälkeen. Viime vuonna runoviikon päätteeksi nimettiin tapahtuman uudeksi taiteelliseksi johtajaksi, näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalo, 36.

Uusi Sinisalo sinetöi ympyrän, sillä Kirsi-Kaisan isä Veikko Sinisalo oli mukana perustamassa tapahtumaa vuonna 1976 ja oli sen ensimmäinen taiteellinen johtaja. Veikko Sinisalo kuoli 2003.

"Silloin kun minua pyydettiin tähän tehtävään, mietin kovasti, mitä uutta minulla olisi annettavaa festivaalille. Minähän en ole mikään kokenut festivaalijohtaja, enkä ollut varma, suoriudunko urakasta ollenkaan", myhäilee Kirsi-Kaisa Sinisalo.

Tällä viikolla nähdään ensimmäinen hänen kokoamansa ohjelmisto.

"Toivottavasti olen vuoden aikana oppinut jotakin. Kyse on nimittäin siitä, että kunnioitan edeltäjieni työtä ja haluan jatkaa heidän polkuaan, mutta haluan tuoda joitakin uusia näkökulmia joukkoon," Sinisalo pohtii.

Kirsi-Kaisa Sinisalo on jo onnistunut, sillä palaute ohjelmistosta on ollut poikkeuksellisen myönteistä ennen varsinaisen festivaalin alkua.

"Sellaista positiivista puhuria on ollut ihmeellisen paljon ilmassa", myöntää myös tapahtuman pitkäaikainen promoottori, tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen.Historiikki suunnitteilla


Tämän vuoden teemana on valta. Kirsi-Kaisa Sinisalo on kerännyt teeman ympärille paljon mielenkiintoista kuunneltavaa ja katsottavaa.

"Tämähän ei ole mikään helppo festivaali johtaa. Ihmiset eivät Kajaaniin ajaudu, vaan tulevat tietoisesti. Me haluamme edelleen erikoistua olemaan pieni ja ajatuksia herättävä festivaali. Meihin ei saa iskeä suuruudenhulluus", hän tuumaa.

"Mutta en ota itselleni paineita suhteessa isääni. Olen elänyt ihan eri maailmassa ja sitä paitsi olen nainen, joten erilaisuutemme antaa minulle liikkumavaraa. Eli vaikka elämänarvomme ovat samanlaiset, katselemme maailmaa ihan eri vinkkelistä".

"Yhteistä on tietenkin rakkaus runouteen," hän lisää.

Kirsi-Kaisa Sinisalo on isänsä myötä viettänyt paljon lapsuudenkesiään Kajaanissa.

"Ensimmäisen kerran olin siellä kuusivuotiaana eli ihan tapahtuman alusta lähtien. Murrosikäisenä kapinoin: en suostunut menemään sinne vuosikausiin", hän nauraa.

"Siellä on vieläkin Veikon aikalaisia, jotka muistavat hänet sekä festivaalin alkuajat hyvin, ja ovat olleet minullekin arvokkaita neuvonantajia."

Sinisalon suunnitelmissa on saada kirjoitettua Sanan ja sävelen historiikki, jota varten hän on jo tehnyt haastatteluja.Saleista iloisia ilmeitä


Veikko Sinisalo piti aikanaan Kajaania toisena kotikaupunkinaan, toisena Tamperetta. Hän esiintyi mielellään kirkoissa ja piti huolen, että runoviikon ohjelmistossa säilyi aina suosittu Kirkkoilta.

Tänä vuonna illan teemana on toivo ja esiintyjiä Kirsi-Kaisa Sinisalon lisäksi muun muassa Taisto Reimaluoto, Liisamaija Laaksonen ja Saimi Tikkanen. Kirkkoillan tuotto menee Sinisalon nimeä kantavaan stipendirahastoon.

Veikko Sinisalo teki aikoinaan paljon kiertueteatteria ja oikeastaan samaa tekee nykyään hänen tyttärensäkin.

"Kyllä kiertävän teatterin tekeminen on tullut verenperintönä. Veikkokin kiersi kolmisenkymmentä vuotta", Kirsi-Kaisa Sinisalo myöntää.

Akun tehtaalta Ylöjärveltä Kirsi-Kaisa Sinisalo saa mukaansa kaiken teknisen tarvittavan: miehet, autot, valot ja äänentoiston. Kajaanin runoviikollakin nähdään hänen tänä keväänä ensi-iltansa saanut monologinsa Likka. Elämä ja teot, ja heinäkuun lopulla nähdään Oulussa lastennäytelmä Ransu ja Haitulan keskiviikko. Esityksessä kuullaan Sinisalon aviomiehen Mikko Syrjän eli Eppu Normaalista tutun Pantsen sävellyksiä sekä anopin eli Kirsi Kunnaksen runoja.

"Teatterin kiertue-elämä muistuttaa hyvin paljon bändielämää. Kun poikamme Juho syntyi vuonna 2001, oli se vedenjakaja minun elämässäni. Siihen asti työ oli ollut minulle kaikkein tärkein, mutta sen jälkeen jäin freeksi ja nykyisin taiteilen keikkojen ja perheen välillä. Onneksi ympärilläni on paljon hyviä ystäviä ja apuvoimia", hän juttelee.

Mutta nyt Kirsi-Kaisa Sinisalolla on edessään jännittävä viikko.

"Näen oman, taiteellisen mallini toimivuuden vasta runoviikon aikana. On jännittävää katsoa, tuleeko saleista iloisia ilmeitä. On todella hienoa, että runous elää nousukautta ja ihmisillä on tarvetta pysähtymiseen", hän kiteyttää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
44
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image