Kulttuuri

Silmukka tukee kuuloa Oulun musiik­ki­juh­lil­la – "Lakia kuu­loes­teet­tö­myy­des­tä ei aina noudateta"

Induktiosilmukka ei ole tekniikkana uusi. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 4.3.2018 8:16
Eleonoora Riihinen

Vuoden alusta voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain asetuksen mukaan uusissa rakennettavissa äänentoistojärjestelmällisissä kokoontumistiloissa on oltava induktiosilmukka tai muu vastaava äänensiirtojärjestelmä. Sama määräys löytyy myös Suomen rakentamismääräyskokoelmasta yli kymmenen vuoden takaa.

Laatukuuluu Oy:n toimitusjohtaja Ari Törmän mukaan näistä asetuksista ei aina olla tietoisia tai niitä ei noudateta rahapulaan vedoten.

Laatukuuluu Oy vastaa QLU Oy:n kanssa Oulun musiikkijuhlien teknisestä toteutuksesta. Oulun musiikkijuhlilla tehdään pioneerityötä kuuloesteettömän festivaalikokemuksen osalta. Musiikkijuhlat ovat osa hanketta, jolle Taiteen edistämiskeskus (Taike) on myöntänyt avustusta.

Ari Törmän mukaan kuuloesteettömyys on tahtokysymys.

– Rahakysymys se ei voi olla.

Noin 80 neliön suuruisen luokkahuoneen induktiosilmukkajärjestelmä kustantaa rakennusvaiheessa noin kahden neliön hinnan, Törmä laskeskelee. Kalliimpaa on asentaa laite jälkikäteen.

– Toivoisin, että valtio ja kunnat itse noudattaisivat lakeja, joita on asetettu. Silloin yksityiset toimijat tulevat perässä.

Induktiosilmukka ei ole tekniikkana uusi. Järjestelmiä on ollut käytössä 1950-luvulta lähtien. Sen sijaan silmukoiden säätämiseen käytettävä kartoitustekniikka on kehittynyt kunnolla vasta viime vuosikymmenen aikana, mistä voidaan kiittää myös oululaista osaamista, Törmä kehuu.

– Takavuosina induktiolla on ollut vähän huono maine. Ennen vahvistimen säädöt tehtiin enemmän tai vähemmän korvakuulolla, myös vahvistimet ovat olleet usein alitehoisia. Nykyaikaisella kartoitusmenetelmällä pystytään säätämään silmukat optimitasolle.

Oulun musiikkijuhlien konserteissa käy vapaaehtoisia kuulorajoitteisia, ja projektista kerätään tietoa kyselytutkimuksella. Tavoitteena on löytää mahdollisimman toimivat ratkaisut kuuloesteettömyyden toteuttamiseksi erilaisissa konserttiympäristöissä.

– Halusimme saada aikaan jotain konkreettista esteettömyyden edistämiseksi, Oulun musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Maija Perola sanoo.

Perolan mukaan hankkeesta on jo nyt tullut runsaasti hyvää palautetta. Toiminnanjohtaja iloitsee myös Oulun kaupungin positiivisesta suhtautumisesta projektiin.

Musiikkijuhlien yhteydessä asennettiin uusi pysyvä induktioratkaisu Valvesalin katsomoon. Lisäksi Madetojan salin silmukan säädöksiä korjailtiin. Muihin konserttitiloihin on rakennettu tilapäiset silmukat: Vanhalle Paloasemalle, Galleria Harmajaan, Seurahuoneelle sekä kaupungintaloon, jonne kiinteää induktiota ei kannattanut vielä asentaa tulevan remontin takia.

Oulun musiikkijuhlat ei muutu pysyvästi kuuloesteettömäksi tapahtumaksi, sillä väliaikaisten silmukoiden asentaminen olisi tapahtumalle liian iso kustannus ilman hankevaroja.

– Yritämme kannustaa tilojenhaltijoita, että he lähtisivät itse rakentamaan pysyviä silmukkaratkaisuja keikka- ja konserttipaikkoihin, Perola sanoo.

Lue lisää 04.03.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä hyvä! Kaverukset keksivät yhteisen pisnesidean, ammattitaito huipussaan. Tämä on parasta Suomessa! Ei ole hyvä veli -verkosta tietoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
82
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
68
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image