Kulttuuri

Selittämätön onnellisuus iski Pirkko Saisioon – "Jotain on tapahtunut hiljaa mielessä ja äkkiä se puhkeaa näin"

Pirkko Saisio asuu talvet Madeiralla. Tänä keväänä hän tuli Suomeen tavanomaista aikaisemmin näytelmän työstämisen vuoksi. KUVA: Antti Aimo-Koivisto
Kulttuuri 15.4.2019 20:23
Piia Leino

Finlandia-palkittu kirjailija ja ohjaaja päästi mielensäpahoittajat ovesta ulos ja uutta väkeä sisään.

Pian 70-vuotiaalla Pirkko Saisiolla on ylikasvanut tukka ja onnellinen mieli. Tukkaa pitää kasvattaa, jotta se asettuisi hyvin peruukin alle elokuvaroolissa Helene Schjerfbeckin äitinä. Onnea on vaikeampi selittää. Se vain iski päälle yli vuosi sitten ja jäi.

– Olemme ahdistuneita tietämättä miksi, ja eräänä päivänä heräämme onnellisina. Jotain on tapahtunut hiljaa mielessä ja äkkiä se puhkeaa näin, Saisio kuvaa.

Muutos osoittaa Saision mukaan sen, ettei oman mielen liikkeitä voi täysin tiedostaa.

Myös kirjoittaessa on hänestä parempi antaa mennä ja jättää arviointi muille. Palaute on parhaimmillaan välitöntä, kuten teatterissa – ja somessa.

– Olen Facebookin harras kannattaja. En jää muotoilemaan juttuja puoleksi tunniksi, ne ovat humauksia ja impressioita. Palaute tulee heti, siinä on oma viehätyksensä teatteri-ihmiselle, joka saa koko ajan palautteen tehdessään töitä tuolla näytöksessä.

Romaanien kanssa on oltava kärsivällisempi. Mittavan tuotannon tehnyt Saisio odottaa nyt reaktioita maaliskuussa julkaistuun Epäröintejä-teokseen. Saisio, kuten taiteilijat usein, kokee lähestyvänsä teoksissaan yhä uudestaan samoja teemoja.

Hänellä niitä ovat ainakin syyllisyys ja siitä pääseminen sekä omintakeinen hengellisyys.

Saisio antaa syntymäpäivähaastattelunsa KOM-teatterin aulassa. Hän on juuri aloittanut ”tosi innostavan duunin”, Valehtelijan peruukki -nimisen näytelmän työstämisen, ja palasi sitä varten talviasunnoltaan Madeiralta tavallista aikaisemmin jo maaliskuun lopulla. Puoliso Pirjo Honkasalo jäi vielä joksikin aikaa Madeiralle.

Saisio kertoo kärsivänsä yhä kulttuurisokista, kuten aina Suomeen palatessa. Madeiralaisessa kyläyhteisössä lukutaidottomatkin osaavat käyttäytyä, mutta Suomessa meno voi yltyä tylyksi sekä kadulla että somessa. Aina Saisio ei malta katsoa sitä läpi sormien.

– Liukuportaissa tavaratalossa mies tönäisi minua selkään ja kun ihmettelin mikä nyt on, hän sanoi, että mun täytyy päästä. Lähdin seuraamaan sitä, että mihin se menee ja se meni R-kioskille. Kysyin, että tännekö sun piti päästä. Se oli ihan, että häh. Ei enää edes muistanut minua.

Myös sometylyys on tullut tutuksi. Saisio toteaa aiheuttaneensa kahdesta kolmeen somekohua. Oma viiteryhmä hermostui, kun hän arvosteli metoo-liikettä kuorossa huutamisesta. Myös rasismisyytökset lentelevät Saision mukaan nykyisin mitä pienimmästä syystä.

– Koin, että ne ihmiset, joihin samaistun, työntävät minut pois. Pyörin vähän aikaa siinä ovella ja totesin, että olette aivan oikeassa, en kuulukaan tänne. Kun oveni on auki, sieltä tulee porukkaa sisälle vähintään saman verran.

Saisio sanoo aina sauhunneensa joukkoihin sisään. Joukkoja ovat olleet esimerkiksi 1970-luvun taistolaiset, madeiralainen kyläyhteisö ja nyt vaaleissa vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon tukiryhmä. Kommunistisen puolueen jäsenkirjaa hän ei silti aikanaan hankkinut, eikä hanki nyt vihreidenkään.

– En voisi kuulua mihinkään puolueeseen, koska en halua selitellä parhain päin ongelmia, joita näen.

Myös taiteessa Saisio pyrkii välttämään itsesensuuria, jota joukon paine voi tuottaa. Nykyisin taiteelta vaaditaan hänen mukaansa äärimmäistä poliittista korrektiutta ja joku tuntuu aina loukkaantuvan joka tapauksessa.

– Olen tietoinen tästä paineesta, mutta taistelen sitä vastaan.

Pirkko Saisio

Kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä.

Syntynyt 16.4.1949 Helsingissä.

Pääsi teatterikouluun 1971, aloitti dramaturgilinjalla ja siirtyi näyttelijälinjalle.

Esikoisromaani Elämänmeno ilmestyi 1975.

Kirjoittanut parikymmentä romaania, osan niistä nimillä Jukka Larsson ja Eva Wein, sekä lukuisia näytelmiä.

Voittanut muun muassa Finlandia-palkinnon romaanilla Punainen erokirja (2003) ja ollut lisäksi viidesti Finlandia-ehdokkaana. Pro Finlandia -mitali 2007 ja Aleksis Kivi -palkinto 2016.

Teatterikorkeakoulun dramaturgian professori 1997–2001.

Asuu Helsingin Kruununhaassa.

Puoliso elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, tytär näyttelijä Elsa Saisio, 4- ja 9-vuotiaat lapsenlapset.

Juhlii syntymäpäiväänsä töissä Virossa Helene-elokuvan kuvauksissa, joiden arvioi kestävän kymmenisen tuntia. Lupaa palata syntymäpäiväasiaan aikaisintaan kymmenen vuoden kulutta, jos seuraavat pyöreät kympit saavuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Meillä on Suomessa tämmöinen kulttuuri kuin suomalaisuus. Kaikkihan tästä eivät tykkää, mutta suurin osa suomalaisista tykkää. Vapaassa maailmassa on runsaasti vaihtoehtoja missä on sitten toisenlaista meininkiä tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
53
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image