Kulttuuri

Sarjakuva-Finlandia jaetaan jälleen maaliskuussa – ehdokkaista kolme tulee Oulusta

Lauri Ahtisen sarjakuva Eropäiväkirja on ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 12.2.2020 13:52
Kaleva

Tampere Kuplii ry:n ja Tampereen kaupungin perustama Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaetaan kolmannentoista kerran perjantaina 20. maaliskuuta Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla.

Tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen.

Vuonna 2019 julkaistiin noin 90 kotimaisin voimin toteutettua sarjakuva-albumia. Tampere Kuplii ry:n asettama nelihenkinen lautakunta valitsi 57 ehdokkaaksi ilmoitetun teoksen joukosta kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi.

Ehdokkaiden joukossa ovat oululaiset Lauri Ahtinen ja Aapo Kukko sekä Oulunsalosta kotoisin oleva Avi Heikkinen. Muut ehdokkaat ovat Ulla Donner, Janne Kukkonen, Kaisa ja Christoffer Leka, Tuomas Myllylä, Reetta Niemensivu, Tauri Oksala ja Janne Toriseva.

Valintaperusteluissa kehutaan Ahtisen Eropäiväkirjan (Like Kustannus) konstailematonta tyyliä ja päiväkirjamaista otetta. Romaanin pohjalla ovat Ahtisen omakohtaiset erokokemukset.

– Siinä aika lailla minun näköinen mies elää aika lailla minun näköistä elämää. Autofiktio antaa tyylilajina mahdollisuuden vähän etäännyttää tarinaa todellisuudesta. Voin laittaa sanoja väärien ihmisten suuhun ja venytellä aikaperspektiiviä ja jättää jotakin kertomatta. Kirjassa toki on iso osa totta, mutta joskus on kiva dramatisoida, Ahtinen kertoi toukokuussa Kalevalle.

Kukon Sosialisti ja nihilisti (Arktinen Banaani) kertoo tosipohjaisen tarinan runoilija Arvo Turtiaisen ja kuvittaja Henrik Tikkasen matkasta Italiaan. Lautakunta toteaa kirjan olevan tervetullut puheenvuoro polarisoituneessa nyky-Suomessa.

Heikkisen Valotusaika -sarjakuvaromaanissa (Pokuto) yhteiskunnan ulkopuolelle tipahtanut jyväskyläläinen Jamo löytää kameran, jolla voi valokuvata menneisyyttä. Valintaperusteluissa teosta kiitellään tarinassa pilkahtelevasta huumorista ja vinkeästä scifi-ideasta.

Lisätietoa ehdokasteoksista ja valintaperusteluista löytyy Sarjakuva-Finlandian verkkosivuilta.

Lue myös: Arvio: Oululaisen Lauri Ahtisen Eropäiväkirjaan voi samaistua, vaikkei olisi käynyt itse eroprosessia läpi

Lue myös: Arvio: Valotusaika ei briljeeraa – Avi Heikkinen rakensi sarjakuvaromaaninsa käyttämällä hyväksi valokuvia

Lue myös: Arvio: Aapo Kukon sarjakuvaromaani Sosialisti ja nihilisti on lujaa työtä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tässä pitää tietää, että teoksien on levitettävä oikeanlaista ideologiaa, muuten ei ole asiaa kulttuuripiireihin, jotka ovat poliittisten vaikuttajien rahoittamia (tukirahapäätökset, stipendit). Systeemi on korruptoitunut ja epäterveellisen symbioottinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image