Kulttuuri

Sarjakuva-Finlandia jaetaan jälleen maaliskuussa – ehdokkaista kolme tulee Oulusta

Lauri Ahtisen sarjakuva Eropäiväkirja on ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 12.2.2020 13:52
Kaleva

Tampere Kuplii ry:n ja Tampereen kaupungin perustama Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaetaan kolmannentoista kerran perjantaina 20. maaliskuuta Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla.

Tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen.

Vuonna 2019 julkaistiin noin 90 kotimaisin voimin toteutettua sarjakuva-albumia. Tampere Kuplii ry:n asettama nelihenkinen lautakunta valitsi 57 ehdokkaaksi ilmoitetun teoksen joukosta kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi.

Ehdokkaiden joukossa ovat oululaiset Lauri Ahtinen ja Aapo Kukko sekä Oulunsalosta kotoisin oleva Avi Heikkinen. Muut ehdokkaat ovat Ulla Donner, Janne Kukkonen, Kaisa ja Christoffer Leka, Tuomas Myllylä, Reetta Niemensivu, Tauri Oksala ja Janne Toriseva.

Valintaperusteluissa kehutaan Ahtisen Eropäiväkirjan (Like Kustannus) konstailematonta tyyliä ja päiväkirjamaista otetta. Romaanin pohjalla ovat Ahtisen omakohtaiset erokokemukset.

– Siinä aika lailla minun näköinen mies elää aika lailla minun näköistä elämää. Autofiktio antaa tyylilajina mahdollisuuden vähän etäännyttää tarinaa todellisuudesta. Voin laittaa sanoja väärien ihmisten suuhun ja venytellä aikaperspektiiviä ja jättää jotakin kertomatta. Kirjassa toki on iso osa totta, mutta joskus on kiva dramatisoida, Ahtinen kertoi toukokuussa Kalevalle.

Kukon Sosialisti ja nihilisti (Arktinen Banaani) kertoo tosipohjaisen tarinan runoilija Arvo Turtiaisen ja kuvittaja Henrik Tikkasen matkasta Italiaan. Lautakunta toteaa kirjan olevan tervetullut puheenvuoro polarisoituneessa nyky-Suomessa.

Heikkisen Valotusaika -sarjakuvaromaanissa (Pokuto) yhteiskunnan ulkopuolelle tipahtanut jyväskyläläinen Jamo löytää kameran, jolla voi valokuvata menneisyyttä. Valintaperusteluissa teosta kiitellään tarinassa pilkahtelevasta huumorista ja vinkeästä scifi-ideasta.

Lisätietoa ehdokasteoksista ja valintaperusteluista löytyy Sarjakuva-Finlandian verkkosivuilta.

Lue myös: Arvio: Oululaisen Lauri Ahtisen Eropäiväkirjaan voi samaistua, vaikkei olisi käynyt itse eroprosessia läpi

Lue myös: Arvio: Valotusaika ei briljeeraa – Avi Heikkinen rakensi sarjakuvaromaaninsa käyttämällä hyväksi valokuvia

Lue myös: Arvio: Aapo Kukon sarjakuvaromaani Sosialisti ja nihilisti on lujaa työtä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tässä pitää tietää, että teoksien on levitettävä oikeanlaista ideologiaa, muuten ei ole asiaa kulttuuripiireihin, jotka ovat poliittisten vaikuttajien rahoittamia (tukirahapäätökset, stipendit). Systeemi on korruptoitunut ja epäterveellisen symbioottinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image