Kulttuuri

Sarah Chang en­si­vie­rai­lul­la Oulussa

Lähimmäisten valokuvat seuraavat kiertueella Sarah Changin viulukotelossa. Guarneri del Gesu -viulu ei ole jokapäiväinen soitin ja Chang kokee olevansa onnekas, kun saa soittaa sillä.
Kulttuuri 27.8.2009 0:00
Päivi Kortesoja
Kun yhdysvaltalaisesta Sarah Changista puhutaan, muistetaan yleensä mainita, että Chang aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana ja pääsi heti Juilliardin musiikkikouluun Dorothy DeLayn oppilaaksi. Jo ensimmäisen vuoden aikana Chang esiintyi usean Philadelphian seudun orkesterin kanssa. 8-vuotiaana hän esittäytyi Zubin Mehtalle ja Riccardo Mutille, ja solmi välittömästi sopimukset New Yorkin filharmonikkojen ja Philadelphia Orchestran kanssa.

Nyt 28-vuotias Chang suhtautuu ymmärtäväisesti siihen, että ihmisiä yhä kiinnostaa hänen taustansa.

"Välillä tosin ärsyttää puhua asiasta, siitä tuntuu olevan niin kauan! On kuitenkin väistämätöntä, että ihmisiä kiinnostaa siirtymä ´ihmelapsesta´ aikuiseksi artistiksi. Nykyisin minulla on enemmän valinnan vapautta ja teen vain niitä projekteja, joita kohtaan tunnen intohimoa. Urani alussa halusin kokeilla kaikkea."

Ajan kuluessa Chang kuitenkin kehitti oman musiikillisen persoonallisuutensa ja on tullut valikoivammaksi projektien suhteen. Käytännössä kaikki kalenteriin merkityt konsertit ovat tutuissa kaupungeissa tuttujen kapellimestareiden ja orkestereiden kanssa.

"Koska joudun olemana poissa kotoani niin paljon, haluan kokea musiikillisesti tyydyttäviä elämyksiä. Helpoiten niitä löytää sellaisten muusikkojen kanssa, joiden kanssa on jo luonut suhteita."

Tänään torstaina Chang luo uusia suhteita Oulussa, kun hän soittaa Anna-Maria Helsingin johtaman Oulu Sinfonian solistina.

Uransa aikana Chang on ehtinyt julkaista yli 20 levyä. Tarkkaa lukumäärää hän ei tiedä. Levy-yhtiönä on pysynyt alusta saakka Emi Classics.

"Periaatteessa olen tehnyt 9-vuotiaasta asti levyn tai kaksi joka vuosi. Alan teollisuus on nykyään aivan eri tilanteessa ja olen kiitollinen, kun saan vielä levyttää. Parin viikon kuluttua ilmestyy uusin tuotos: Johannes Brahmsin ja Max Bruchin tuotantoa sisältävä albumi, josta olen todella innostunut."

Onneksi Chang rakastaa uusissa kaupungeissa vierailua ja maisemanvaihdosta, onhan hän juuri aloittamassa yhdeksän viikon kiertueen Euroopassa.

"Minulle on oikeastaan sama, soitanko New Yorkissa, Berliinissä, Philadelphiassa vai Oulussa. Yleisön lukumäärä ei ole merkittävä, vaan teen aina parhaani missä tahansa olenkin. Ehkä kymmenen vuoden kuluttua hidastan tahtia, nyt ei ole sen aika. Kiertueen aikana soitan muun muassa Brahmsin, Bruchin ja Dmitri Šostakovitšin tuotantoa."

Kiertueelle lähtöä edeltävän illan Chang vietti pikkuveljensä kanssa baseball-pelissä.

"Vettä tuli kaatamalla, mutta veljeni mukaan se on osa kokemusta. Olen harvoin vapaalla, ja silloin teen tavallisia juttuja: vietän aikaa perheen ja ystävien parissa, käyn elokuvissa ja shoppailen."

Viulistin kotisivuja silmäilemällä ja Twitter-blogipalvelun merkintöjä lukemalla käy selväksi, että Chang todella rakastaa muotia ja korkokenkiä. Onko hän valinnut jo jotain päälle pantavaa Madetojan salissa pidettävään konserttiin?

"Lähetän osan matkalaukuista kotiin kiertueen edetessä, mutta koska Oulu on ensimmäinen konserttipaikka, voit kuvitella esiintymispukujeni määrän. Haluan, että pukuni sopii esittämääni ohjelmistoon. Oulussa soitan Mendelssohnin viulukonserton, joka sallii minkä asun tahansa. Koska maestro on nainen, haluan varmistaa, että pukujemme värimaailmat sopivat yhteen. Esiintymisareenakin vaikuttaa: Madetoja-sali on kaunis ja neutraali, joten se ei rajoita.", Sarah Chang hymyilee.

Sarah Chang soittaa Oulu Sinfonian solistina Felix Mendelssohnin viulukonserton, e-molli op. 64. Konsertti tänään torstaina Madetojan salissa klo 19.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On ihmeellistä, ettei Changin konserttia ole mainostettu enempää. Kyseessä on todella huippulahjakkuus. Tulkaa kaikki kuuntelemaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi kun en ole paikkakunnalla, toivottavasti porukat menevat kuuntelemaan ja tayttavat salin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
43
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
23
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image