Kulttuuri

Saa­me­lai­sen­syklo­pe­dia valmistuu 2003

Enskylopedia liikkuu politiikasta mytologiaan, taloudesta taiteisiin. KUVA: Arkisto
Kulttuuri 17.3.2003 7:34
Kari Alaluusua
Sodankylä Pitkään vireillä ollut saamelaiskulttuurin ensyklopedia valmistuu tämän vuoden aikana. Internetissä englannin- ja suomenkielisenä julkaistavaan elektroniseen tietopankkiin tulee noin 4 000 artikkelihakusanaa.

Ensi vuonna ensyklopediasta julkaistaan myös noin 600-sivuinen englanninkielinen kirjaversio, johon tulee 400-500 hakusanaa. Hankkeen koordinaattori Irja Seurujärvi-Kari kertoo, että ensyklopedian sisältö on jo valmis, mutta hankkeen viimeistelyä varten tarvitaan aikaa vielä tämä vuosi.

On keskusteltu jatkoprojektista, jonka tavoitteena olisi saada ensyklopediasta myös saamenkielinen versio.

Idea saamelaiskulttuuria monipuolisesti käsittelevästä ensyklopediasta syntyi 1993 Helsingin yliopistossa aloitetun monitieteisen saamentutkimuksen opintokokonaisuuden myötä. Työ alkoi syyskuussa 1999.

Vuonna 2001 ensyklopediaa varten pystytettiin tämän vuoden loppuun saakka kestävä EU-rahoitteinen projekti, jossa Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen laitoksen yhteistyökumppaneina ovat Uumajan yliopiston ja Tromssan yliopiston saamen instituutit, kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen saamelaiskielten etymologinen hanke Álgu sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.Lappologian sijaan monitieteisesti


Irja Seurujärvi-Kari kertoo, että syy mittavaan hankkeeseen on ollut tarve valaista saamelaisten omaperäistä kulttuuria. Myös ympäri maailmaa saamelaisia kohtaan osoitettu kiinnostus on ollut vaikuttimena hakkeeseen.

"Ensyklopediasta on hyötyä kansainväliselle tutkijayhteisölle, viranomaisille, kulttuurityöntekijöille, opettajille, opiskelijoille sekä luonnollisesti saamelaisille itselleen ja kaikille muillekin kiinnostuneille."

Uutta ensyklopedian tieteellisessä lähestymistavassa on kulttuurin sisäisen näkökulman korostaminen, johon kuuluu saamelaisten oma vahva panos kulttuurinsa tutkimuksessa.

"Saamelaisia ja heidän kulttuuriaan tutkiva varhaisempi tieteenala lappologia on kuvannut saamelaiskulttuuria ulkoisesta näkökulmasta. Ensyklopedian olennainen lähtökohta on monitieteisyys, sillä todenmukaista, tarkkaa ja monipuolista kuvaa saamelaiskulttuurista ei voi muodostaa vain yhden tai kahden tieteenalan kapeista näkökulmista."

Ensyklopedia valaisee saamelaiskulttuuria politiikan, historian, yhteiskunnan, talouden, elinkeinojen, uskontotieteen, folkloristiikan, kulttuurivaikuttajien, mytologian, taiteiden ja kielen kannalta.

"Lisäksi ensyklopedia sisältää uutta tietoa saamelaiskulttuurin sisällä elävistä vähemmistöistä kuten Venäjän saamelaisista", Seurujärvi-Kari kertoo.

Ensyklopedian henkilöartikkeleissa esitellään historian ja tämän päivän tärkeitä kulttuurivaikuttajia ja kulttuurin tekijöitä kuten saamelaisia kirjailijoita, taiteilijoita, laulajia, poliitikkoja sekä Saamenmaan tunnetuimpia tutkijoita. Artikkeleihin sisältyy laaja lähdekirjallisuusluettelo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image