Kulttuuri

Saa­me­lai­sen­syklo­pe­dia valmistuu 2003

Enskylopedia liikkuu politiikasta mytologiaan, taloudesta taiteisiin. KUVA: Arkisto
Kulttuuri 17.3.2003 7:34
Kari Alaluusua
Sodankylä Pitkään vireillä ollut saamelaiskulttuurin ensyklopedia valmistuu tämän vuoden aikana. Internetissä englannin- ja suomenkielisenä julkaistavaan elektroniseen tietopankkiin tulee noin 4 000 artikkelihakusanaa.

Ensi vuonna ensyklopediasta julkaistaan myös noin 600-sivuinen englanninkielinen kirjaversio, johon tulee 400-500 hakusanaa. Hankkeen koordinaattori Irja Seurujärvi-Kari kertoo, että ensyklopedian sisältö on jo valmis, mutta hankkeen viimeistelyä varten tarvitaan aikaa vielä tämä vuosi.

On keskusteltu jatkoprojektista, jonka tavoitteena olisi saada ensyklopediasta myös saamenkielinen versio.

Idea saamelaiskulttuuria monipuolisesti käsittelevästä ensyklopediasta syntyi 1993 Helsingin yliopistossa aloitetun monitieteisen saamentutkimuksen opintokokonaisuuden myötä. Työ alkoi syyskuussa 1999.

Vuonna 2001 ensyklopediaa varten pystytettiin tämän vuoden loppuun saakka kestävä EU-rahoitteinen projekti, jossa Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen laitoksen yhteistyökumppaneina ovat Uumajan yliopiston ja Tromssan yliopiston saamen instituutit, kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen saamelaiskielten etymologinen hanke Álgu sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.Lappologian sijaan monitieteisesti


Irja Seurujärvi-Kari kertoo, että syy mittavaan hankkeeseen on ollut tarve valaista saamelaisten omaperäistä kulttuuria. Myös ympäri maailmaa saamelaisia kohtaan osoitettu kiinnostus on ollut vaikuttimena hakkeeseen.

"Ensyklopediasta on hyötyä kansainväliselle tutkijayhteisölle, viranomaisille, kulttuurityöntekijöille, opettajille, opiskelijoille sekä luonnollisesti saamelaisille itselleen ja kaikille muillekin kiinnostuneille."

Uutta ensyklopedian tieteellisessä lähestymistavassa on kulttuurin sisäisen näkökulman korostaminen, johon kuuluu saamelaisten oma vahva panos kulttuurinsa tutkimuksessa.

"Saamelaisia ja heidän kulttuuriaan tutkiva varhaisempi tieteenala lappologia on kuvannut saamelaiskulttuuria ulkoisesta näkökulmasta. Ensyklopedian olennainen lähtökohta on monitieteisyys, sillä todenmukaista, tarkkaa ja monipuolista kuvaa saamelaiskulttuurista ei voi muodostaa vain yhden tai kahden tieteenalan kapeista näkökulmista."

Ensyklopedia valaisee saamelaiskulttuuria politiikan, historian, yhteiskunnan, talouden, elinkeinojen, uskontotieteen, folkloristiikan, kulttuurivaikuttajien, mytologian, taiteiden ja kielen kannalta.

"Lisäksi ensyklopedia sisältää uutta tietoa saamelaiskulttuurin sisällä elävistä vähemmistöistä kuten Venäjän saamelaisista", Seurujärvi-Kari kertoo.

Ensyklopedian henkilöartikkeleissa esitellään historian ja tämän päivän tärkeitä kulttuurivaikuttajia ja kulttuurin tekijöitä kuten saamelaisia kirjailijoita, taiteilijoita, laulajia, poliitikkoja sekä Saamenmaan tunnetuimpia tutkijoita. Artikkeleihin sisältyy laaja lähdekirjallisuusluettelo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

44
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
40
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
14
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
9
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image