Kulttuuri

Saame-rapilla vääryyttä päin

Saamelaisnuoret edustamassa. päättyvillä koulun suurjuhlilla Niillas Holmberg (oikealla) seurassa mistä syntyi muutakin kuin musiikkia. Nils-Heikki Paltto jatkaa joukosta joikuperinnettä.
Kulttuuri 14.5.2005 0:00
Anna Kilponen
Utsjokisuun saamenkielisen koulun 8. luokan oppilas Niillas Holmberg on vetänyt mustan pipon syvälle päähänsä. Hänen korvakuulokkeissaan soi rap-musiikki.

Nuoren miehen musiikki-innostus alkoi 90-luvun lopulla suomalaisen rap-artistin Avaimen (nyk. Asa) Punainen tiili -levyn myötä. Niillas paitsi harrastaa musiikin kuuntelua, myös sanoittaa kappaleita itse ja tekee runoja.

"Runoja vain alkoi syntyä, kolmannella luokalla kirjoitin ensimmäisen runoni", Niillas kertoo. Nyt runovihkoja on pöytälaatikossa jo vino pino.

Saamelaista pop-musiikkia tekevän tyttöduo Jiellaksen kappale Giella Ii Leat Jaddan (kieli ei ole kuollut) on Niillaksen sanoitus, joka voitti pääsiäisenä Sámi Grand Prix -laulukilpailusarjan Norjan Kautokeinossa. Hän myös esittää kappaleen rap-osuuden. Kilpailu vastaa saamelaisten euroviisuja.

Lisäksi runoilijanalku kirjoitti koulunsa osuuden Oulussa koulun suurjuhlilla julkaistussa maailman pisimmässä runossa.

Hän tekee sanoituksensa ja runonsa pääasiassa saamen kielellä, mutta on hän kirjoittanut myös suomeksi ja englanniksi.

"Saame vain kuulostaa parhaimmalta ja sitä on helppo kirjoittaa, koska se antaa enemmän periksi. Sanoituksia on myös helpompi keksiä saameksi. Miksi vääntää räppiä väkisin englanniksi", hän pohtii.Äidin perinnön jatkaja


Niillasta kiehtoo rap, koska sanoilla on siinä paljon merkitystä ja niillä voi myös vaikutta ihmisten asenteisiin.

"Vaikka musiikki kuulostaisi kuinka hyvältä, menee siltä pohja pois, jos sanat ovat hölynpölyä."

Sanoituksissaan hän kertoo kaikesta, mitä ympärillään näkee ja kokee: tunteista ja tuntureista.

"Kirjoitan myös asioista, jotka ovat yhteiskunnassa väärin."

Esimerkiksi poliisi-sanalla on negatiivinen kaiku.

"Sellaista kuin poliisivaltio ei saisi olla olemassakaan", Niillas kiukustuu.

Kirjoittaa voi milloin vain ja missä vain, eikä Niillaksen mielessä ainakaan vielä siinnä etelä. Ehkä joskus tulevaisuudessa sinne on lähdettävä opiskelemaan, sillä haaveissa on näyttelijän työ runoilijan ja räppärin ammatin ohella.

Vaikka saamen kielen käyttö ei Niillaksen mukaan ollutkaan mikään tietoinen ratkaisu, ei voi välttyä ajatukselta, että hän jatkaa pari vuotta sitten menehtyneen äitinsä perintöä.

"Äiti opetti saamea, hänen ansiostaan monta kymmentä lasta oppi saamen kielen."

Isäkin työskentelee kielen parissa, sillä hän kääntää saamelaisia tekstejä suomeksi ja päinvastoin. Hän on alkanut vakuuttua poikansa räppäritouhuista ahkeran valistuksen myötä.

"Selitän isälle joka päivä rapista. Siihen sisältyy ajatus suvaitsevaisuudesta eli se on rasismia vastaan. Varmaan hän on siitä mielissään, ei minusta onneksi skinheadia tullut", pohtii Niillas.Taustat puuttuvat vielä


Viime vuosina saamelainen rap on noussut vahvasti, varsinkin inarinsaameksi räppäävän Dj Amocin kautta. Utsjoella on kuitenkin räppäilty jo aikoja ennen Amocia.

"Viisi vuotta sitten aloimme räpätä. On hyvä, että on paljon innokkaita. Antaahan se enemmän toivoa, kun ei yksin tarvitse musiikkia tehdä."

Esikuva ja innoittaja ylitse muiden Niillakselle on muutama vuosi sitten traagisesti menehtynyt hiphop-artisti Tupac Shakur.

Omasta levystäkin Niillas haaveilee, mutta vielä on mutkia matkassa: tarvittaisiin kunnon taustat. Hän nostaa jälleen kuulokkeet korville ja lähtee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
62
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
32
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image