Kulttuuri

Roisit kuvat järkyttävät, Limingan taidekoulun töitä vaaditaan tuhottaviksi

Hanni Haapaniemen St. Georgia And the Puppy on yksi Limingan taidekoulun kevätnäyttelyssä olevista Haapaniemen töistä.
Kulttuuri 16.5.2012 4:00
Vesa Kärki

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenten ylläpitämään suljettuun ortodoksi.net-sivustoon oli lähetetty maanantai-iltana ihmeteltäväksi Limingan taidekoulun kevätnäyttelyssä olevia Hanni Haapaniemen töitä.

Muun muassa valtamolainen ikonimaalari Harri Stefanius järkyttyi näkemästään.

”Työt ovat herjauksia meidän uskontoamme kohtaan. Minusta tekijällä on ollut erittäin huono opettaja, joka ei ole opettanut oppilaalle taiteen moraalisääntöjä. Taide voi olla vapautta, mutta ei sellaista vapautta, että ihmisiä voidaan loukata ihan silmittömästi”, 35 vuotta ikoneita maalannut Stefanius sanoo.

Harri Stefanius sanoo lähestyvänsä sekä taidekoulua että myös opetusministeriä ja kysyvänsä muun muassa taidekoulun valtionapujen perään.
”Töiden poistaminen on ensimmäinen vaatimus, mutta haluaisin, että ne tuhottaisiin”, Stefanius sanoo.

Lue lisää 16.05.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (363)

Höpsistä. Olen uskovainen, mutta ei nuo kuvat minua ainakaan järkytä. Ihan sama, ei minun tuollaista tarvitse katsoa. Hän, joka kuvia lähtee katsomaan ja jopa niitä ostamaan, niin se on hänen asiansa. Jos noista kuvista joku tulee onnelliseksi, niin lähinnä säälin hänen ajatusmaailmaansa ja puutteellista elämäänsä. Toisaalta tv:stä tulee kaiket illat tappamista, väkivaltaa, elokuvia, joissa ei löydy järjen hiventä, vain pahuutta, kostoa ja kuolemaa ja nämä elokuvat näkyvät kaikille, myös lapsille, nuorille, siis heille, joilla ei ole vielä kykyä käsitellä raakoja tekoja ja pelottavaa toimintaa. Miksi näihin tälläiseen ei puututa? Miksi eivät ihmiset vaadi tällaisten ohjelmien lopettamista ja väkivallalle omat maksulliset kanavat, niin kuin on lastenohjelmillakin. Laadukkaita lastenohjelmia ei tv:ssä näy, pelkkää huutamista ja räiskintää, suomalaiset laulu- ja leikkiohjelmat puuttuvat lähes kokonaan. Kuitenkin veroja maksetaan tv-luvasta. Kyllä tämä tv tarjonta aiheuttaa huomattavasti enemmän haittaa, kuin yhden taiteilijan roisi taide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on nykyaikaa: kuin inkvisitio keskiajalla. Seuraavaksi kirjaroviot - ja sitten noitaroviot. Eivätkö nämä uskonnollisen taiteen edustajat ymmärrä, ettei tässä ole mistään ikonitaiteesta kysymys? Kyllä tässä saisi olla koko ajan verisesti loukkaantunut, jos kaiken ottaisi henkilökohtaisena herjana ja hyökkäyksenä itseä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän taiteilijakin kehittyy "asteittain" Joillakin hyönteisillä se lienee muna- toukka- kotiloaste ja lopuksi loistava yksilö. Sittisontiaisen kehitystä asteittain en tunne, mutta ainakin tällä taiteilijalla on jonkinlainen kehitysaste meneillään. Loistavaa tulevaisuutta odottelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertakaikkisen huono esitys, fyysiset mittasuhteet vielä opettelematta. Minkäänlaista symboliikkaa en piirroksesta löydä, kuvaa ennemminkin "taiteilijan" mieltymystä sadomaso-kulttuuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun tulkintani on, että siinä on kelttityttö lähtenyt kävelylle niskoittelevan poikaystävänsä kanssa. Siksi sille (poikaystävä) on kuvattu koiran pää. Tyttö on selvästi alistavaa sorttia, eikä sopeudu miehiseen maailmaan. Tehokeinona olisi mustat alushousut olleet parempi kuin valkoiset, joka on puhtauden väri. Muutoinkin valkoinen on liian hallitseva. Kuka laittaa valkoiset kengät iltakävelylle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon, että uskontoihin eli epätodennäköisimpään maailmanselitykseen uskomiseen pian keksitään parantava psyykenlääke. Moni murha ja sota jäisi tapahtumatta.

Jos ihmiskunta luotsaisi itseään järjellä ja empatialla eikä vaikka mullahien käskyillä, voisimme selvittää ongelmiamme esim. väestöräjähdystä rajoittamalla. Voisi ihminen lajina jatkaa olemassaoloaan huomattavasti kauemmin.

Uskonnoissa on vielä se vika että yksilöt eivät tyydy uskomaan johonkin mielikuvitus-kaveriin yksin ja hiljaa mielessään, vaan vaativat muuta maailmaa järjestettävän sen mielikuvitus-kaverin antamien ohjeiden mukaan.

Ihmettelen kovasti tätä typerää taipumusta. Luonto ja jokainen elävä olento on ihmeellinen ja täynnä arvoituksia jo itsessään. Miksi sekoittaa päätään vielä jollain joukko-villityksellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hitlerikö oli joku uskontotyyppi sehän kielsi uskonnot mutta mikä oli tulos, tollo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä voin tuoda bensat ja tulitikut :) mennään samoilla tulilla sitten kiasmaan jooko :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea taiteilijalle kun on tehnyt teoksen joka puhuttaa, 345 kommenttia tällä hetkellä.
Uskonto on varmakohde joskin teos on oltava uskottava. Saiskohan sitä tehtyä raflaavan teoksen suomalaisesta peruspenasta kaljamahoineen? Tuskin, kun he (me) ei jakseta asiasta suuttua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin kirjoitus osoittaa, että nykyään suurimpia tunnekuohuja aiheuttaa uskonnolliset kysymykset. Olisinkin varovainen toisen uskonnollisen näkemyksen loukkaamisessa, koska pahimmassa tapauksessa loukkaaja voi joutua ties minkälaisten vastatoimien kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi uskovaiset ovat niin herkkänahkaisia? Lakkasiko jumala olemasta tuon maalauksen vuoksi? Taidetaan kirkkojenkin piirissä jo tietää, että uskontojen sisältö on erittäin hataralla pohjalla, joten tarrauduaan ulkoisiin seikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen harras kristitty, mutta minua tuo kuva ei loukkaa. Se on mielestäni kiinnostava, ja omalla tavallaan puhuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herjauksia uskontoa kohtaan? En usko etta monella on taalla tarvetta herjata kristillista uskontoa. Jos on, niin mita sitten, kai me tiedamme miten asiat ovat.. mielipiteet ovat mielipiteita. Tarkastellaan ikonografiaa, tai ikonien grafiaa, laajemmalla perspektiivilla. Kuka muistaa naita toita 1000 vuoden kuluttua? Tama on kulttuuria. Pakko myontaa etta vielapa suht tyylikasta ja puhuttavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vain kuvaus, kuinka tavallinen kadun tallaaja taistelee kirkon pauloja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanni Haapaniemen kuvat ovat ehdottamasti mitä törkein loukkaus kirkkoamme kohtaan. Olen ihan tavallinen ortodoksi ja uskon että valtaosa kirkkomme jäsenistä ajattelee näin. Meitä on kuitenkin Suomessa n. 60 000, ja maailmanlaajuisesti meitä on satoja miljoonia. Millään taitelijavapaudella ei moista tekoa voi perustella. Jokaisella saa olla omat mielipiteensä uskonasioissa, mutta tämä on kyllä hyökkäys asioita kohtaan, joita pidämme pyhinä. Toivon todellakin että tähän asiaan puututaan niin ettei tuollaisiin kuvaväännöksiin enää törmää missään. Ehdoton pohjanoteeraus ja kuvastaa nuoren taiteilijanalun ymmärtämättömyyttä toisia ihmisiä ja heille tärkeitä asioita kohtaan. Tässä on kysymys vieläpä pyhästä asiasta, joka on "tärkeysasteikolla" huipussaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samaa laulua kuin muslimeilla pilakuvista... Satuttaako teos? vahingoittaako uskomuksiasi? Pakotetaanko katsomaan? jos häiritsee tieto tuollaisen olemassa olosta niin tervetuloa mailmaan. Muualla paljon mauttomampia teoksia jotka "loukkaavat" uskontoasi tai jonkun muun uskontoa tai mailmankuvaa. kaikkeen ei voi puuttua ja ei tarvikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (363)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image