Kulttuuri

Rock on elämänvaihe

Kulttuuri 28.3.2004 0:00
Marja Mustakallio
Rockin korkeat korot. Suomalaisen naisrockin historia! WSOY.
Elämämme aikaa, jolloin eri taiteenaloilla mies- ja naissukupuolista on kirjoitettava vielä omat historiansa, jotta naiset pääsevät ylipäätään näkyville. Yleiset kertomukset kun ovat pääasiallisesti miesten historioita, vaikkei sitä koskaan otsikossa näillä sanoin ilmaistakaan.

Kun naissäveltäjistä kertova Moisalan ja Valkeilan Musiikin toinen sukupuoli ilmestyi vuonna 1994, musiikin naisrintamalla elettiin Suomessa voimakasta odotuksen aikaa. Samoihin aikoihin perustettiin Nainen ja musiikkiyhdistys, Namu, joka toimi muutaman vuoden hyvin aktiivisesti.

Suuri kupla ei kuitenkaan puhjennut. Näyttävää naisten yhteistä esiinmarssia ei ole tullut. Jotkut puhuvat jopa 1990-luvulla tapahtuneesta tilapäisestä ja ohi menneestä naisten näkyvyyden ja feministisen ajattelun lisääntymisestä.

Jos suurta aaltoa ei tullutkaan, niin meillä kuitenkin virtaavat monet ja vakaat pienet purot. Yksi niistä on rock-naisten aktiivinen toiminta.

Toimittaja Arja Aho ja muusikkotoimittaja Anne Taskinen eli Heinäsirkka organisoivat vuonna 2000 kolme naisrockareiden konserttia Helsinkiin ja Tampereelle. Samat tekijät valmistivat Neloselle kolmiosaisen tv-sarjan Rockin korkeat korot ja edelleen samaan projektiin kuuluu vuodenvaihteessa ilmestynyt suomalaisen naisrockin historia.

Historiikki rakentuu vuosikymmen-ajattelun pohjalle: vuosikymmenet 1950-luvulta 2000-luvulle saavat alkuun pienen luonnehdinnan, mitä rockissa tapahtui yleensä ja millaisia muoti-ilmiöitä rockiin liittyi. Sen jälkeen esitellään rocktaiteilijoita, joiden vaikutuksen painopiste on ollut kyseisenä aikana.

Teksti kirjassa on journalistista. Sieltä puutuu tutkijan analyyttinen katse, joka selittäisi asiat tyhjiksi. Yleiskatsauksissa ei myöskään juuri pohdita syitä ja seurauksia.

Kirjan ulkoasu on kauttaaltaan aikakauslehtimäinen. Ehkä ulkoasulla ja pinkki-lila -värityksellä halutaan ironisoida tiettyjä seikkoja rock-maailmassa.

Itse tekstissä puhuu lähes sata rockartistia ja yhtyettä. Teksti perustuu haastatteluihin ja suureksi osaksi suoriin lainauksiin. Voisi sanoa, että moniääninen. Mutta jotain yhteistä kertomuksista paljastuu.

Suomen rockissa on muutamia naisia, jotka ovat tehneet pitkän ja näyttävän uran kuten Maarit, Aija Puurtinen tai Jonna Tervomaa. Sitten on iso joukko sellaisia, joille rock on ollut elämänvaihe, ei ura. Pyrähdys maskuliiniseen maailmaan - ja sitten radio- ja tv-hommiin, Nokian insinööriksi tai joogiksi.

Maija Vilkkumaan pohtiessa miksi tyttöbändit eivät pysy kauaa kasassa hän selittää, "ettei tytöt ajattele bändiä niin helposti elämänsä urana. Esimerkiksi rumpalin urasta voi haaveilla, mutta usein ajatellaan, ettei se homma kuitenkaan ole mikään pysyvä juttu. Siksi tytöt suuntautuvat muille aloille."

RockAnssi eli Anneli Sistonen aloitti uransa 1950-60 -luvun vaihteessa rock´n rollilla, mutta perustettuaan oman naisorkesterinsa hän suuntautui jazziin. Sistosen pitkä ura on nyt rauhoittunut valtion taiteilijaeläkkeeseen. Hän tietää hyvin naisen perusongelman keikkaelämässä: naisen on näytettävä viehättävältä.

"Kun miehelle riittää yksi esiintymispuku, naisella pitää olla puvut kengät, meikit ja hiuslakat."

Nightwishin Tarja Turunen on luonut uraansa yhdistämällä metallimusiikkia ja oopperaa. Maritta Kuula ilmoittaa elättävänsä itsensä kirjoittamalla ja olevansa "kauhusta kankea pätkätyöläinen".

Liisa Ruuska taas on yhdistänyt rokin ja pedagogiikan. Hän toimii ala-asteen musiikkiluokan opettajana ja tuntee tyttöjen palon laittaa pystyyn Tiktak-tyylinen tyttöbändi.

"Kevyenmusiikinkulttuuri on vain ollut niin pitkään ja syvältä maskuliininen, mutta onneksi se alkaa nyt murtua."

Rokin korkeat korot vyöryttää lukijansa eteen kohteidensa näköisiä tarinoita. Tarinat ovat tuoreita, sillä elämänvaiheet rokissa jäivät monella lyhyiksi ja sen myötä suhteellisen näkymättömiksi.

Vai tunnemmeko Sirkka Keiskin, Tiitta Spoutin, Noitalinna Huraan, Big Berthan, Kitkerät Neitsyet tai Madetojan lukiosta maailmalle lähteneen Lullacryn Tanjan?

Korkeilla koroilla on käyttöä. Kerrankin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hieno kritiikki . Rock on ollut jo ikuisuuden miesten puuhaa. Välillä oli naisten esiinmarssi,
nykyään rock-rap-rytmiblues- naiset ovat palautettu miesten vallan alle. Vaikka nykyisin olisikin
enemmän naistekijöitä, vain muutama nainen rockissa on todella ns. itsenäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:04
Ker­ros­ta­lo­asun­nos­sa syttyi tu­li­pa­lo Kemissä tiis­tai­na – poliisi tutkii syt­ty­mis­syy­tä
15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
22
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
16
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
13
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Sankkaa savua
lukija

Uusin lukijakuva

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image