Kulttuuri

Pyöräytä poninhäntääsi kuin discopirkko ja heittäydy tanssiin – katso JoJon ke­vä­toh­jel­mis­tos­ta, mitä koreografi Taneli Törmä tekee Oulun seudun discotanssin harrastajien kanssa

Taneli Törmä on Odensessa Tanskassa asuva tanssija-koreografi, joka loi kollegalleen Hilde I. Sanvoldille ja itselleen discotanssiesityksen Open your Heart. Esityksessä tanssii myös yksitoista discotanssin jatkotason ja edistyneen tason harrastajaa Oulun seudulta. KUVA: Morten Arnfred
Kulttuuri 8.1.2020 21:00
Eeva Kauppinen

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen 20-luku alkaa iloisesti discotanssin merkeissä. Esityspaikkakin on erityinen, Oulun kaupungintalon juhlasali. Discohileitä ei liene ennen nähtykään uusrenessanssipalatsin lattialla.

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen 20-luku alkaa pirteissä ja iloisissa tunnelmissa. Liikkeelle lähdetään discotanssiesityksellä, joka tuo vauhtia ja väriä Oulun kaupungin fiineimpään edustustilaan.

Kevätohjelmiston avaa Odensessa Tanskassa asuvan koreografi-tanssijan Taneli Törmän vierailuteos Open your Heart. Törmä haluaa avata sydämet tanssin nautinnolle ja toivoo ihmisten heittäytyvän tanssin iloon estottomasti kuin lapsi.

Open your Heart on discotanssiesitys, jossa poninhäntäänsä pyörittävät Tanskassa työskentelevä norjalainen tanssitaiteilija Hilde I. Sanvold ja Tanssikeskus Citydancen nuoret discopirkot.

– Taneli Törmä etsi esitykselle erilaista tilaa. Hänellä oli mielessään jumppasali tai muu urheilutila, JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist kertoo.

Kävikin niin, että teokseen kuuluvat nuorten discotanssijoiden workshopit ja esitykset nähdään Oulun toisena seurahuoneena palvelleessa upeassa uusrenessanssipalatsissa eli nykyisessä Oulun kaupungintalossa.

– Ihanaa, että JoJon 20-luku päästään aloittamaan tässä arvokkaassa tilassa. Kaupungin puolelta on hienoa, että nuoret ja yleisö pääsevät kokemaan taidetta juhlasalissa.

JoJo goes disco myös Konst o. Delissä

Taneli Törmän uuden teoksen ideapohja on sama kuin hänen edellisessä teoksessaan Classical Beauty. Siinä Törmä metsästi unelmaansa tanssia klassisen baletin solistina. Asiassa avustivat aina kullakin esiintymispaikkakunnalla näyttämöteokseen mukaan harjoitetut pienet ja vähän isommat ballerinat.

Open your Heart -teokseen valittiin mukaan yksitoista jatko- ja edistyneen tason nuorta discotanssin harrastajaa. Törmä pitää heille kolmen päivän workshopin ennen ensi-iltaa.

Teoksesta Open your Heart on kolme esitystä Oulun kaupungintalon juhlasalissa 23.–25. tammikuuta. Kantaesitys nähtiin Kööpenhaminassa 31. lokakuuta.

Discotansseja tanssitaan myös 24. tammikuuta Konst o. Delissä JoJo goes disco -afterworkin merkeissä kello 16 alkaen. Silloin on aika kaivaa esiin oman nuoruutensa parhaat discovaatteet ja tulla tanssimaan Merja Satulehdon johdolla klassisimpia discotansseja.

Onnellisimman kansan tummempi puoli

Vuoden 2020 ensimmäinen kantaesitys on oululaisen nykyteatteri Vera Audentian teos Enää hengitin, muuhun en pystynyt. Siinä käsitellään väkivallan eri muotoja.

JoJon esitykset on valittu yhteensä 105 tarjotun tuotanto- ja vierailuhakemuksen joukosta. Niistä 35 oli kansainvälisiä hakemuksia.

– Avoin ohjelmistohaku on näköalapaikka, Helena Lindqvist toteaa.

– Ohjelmistotyöryhmä valitsi sellaisia sisältöjä, joista nyt puhutaan. Vera Audentian teoksella esimerkiksi on yhteiskunnallista vaikutusta. Siinä tulee esiin maailman onnellisimman kansan tummempi puoli.

Vera Audentian uuden teoksen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat Hanna-Kaija Takalo ja työryhmä. Koreografina toimi Miia Ahonen yhdessä Hanna-Kaija Takalon, Jenni Säkkisen, Teemu Tuohimaan, Henna Holman ja Saaga Suonvieren kanssa.

Kantaesitys teoksesta Enää hengitin, muuhun en pystynyt on Valvesalissa 17. huhtikuuta.

Ohjelmistoon palaa yleisön pyynnöstä Hanna Brotheruksen koreografia Tytär, jossa tanssivat Taina Ala-Ketola ja Kaisa Rundelin Oulusta. Teos kertoo, millainen nainen kasvaa tyttärestä, jonka isä on ollut läsnä fyysisesti, muttei psyykkisesti. Tytär nähdään Valvesalissa vielä kahdesti 28. ja 29. helmikuuta.

JoJon kevät-ohjelmistoa

Open your Heart

Koreografia Taneli Törmä, Oulun kaupungintalon juhlasali 23.1. ja 24.1. kello 19, 25.1. kello 18.

JoJo goes disco

Merja Satulehdon ja dj:n vetämä afterwork, Konst o. Deli kulttuuritalo Valve 24.1. kello 16.

Tytär

Hanna Brotheruksen koreografia Taina Ala-Ketolalle ja Kaisa Rundelinille, Valvesali 28.2. ja 29.2. kello 19.

Enää hengitin, muuhun en pystynyt

Käsikirjoitus ja ohjaus Hanna-Kaija Takalo ja työryhmä. Koreografia Miia Ahonen ja työryhmä, Valvesali 17.4. ja 18.4. kello 19, 19.4. klo 16, 14.5., 15.5. ja 16.5. kello 19.

JoJo on mukana Lasten ja nuorten teatterifestivaalilla 21.–25.4.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image