Kulttuuri

"Py­hä­jo­ki­laak­son ikonin", musiik­ki­neu­vos Tapani Tirilän viimeiset musiik­ki­vii­kot – keskittyy jatkossa kuoroihin

Tapani Tirilä sekä Viivi Mattila (keskellä) ja Elli-Maarit Merilehto Oulaisten nuorisokuorosta. KUVA: Esko Aho
Kulttuuri 14.11.2017 19:10
Esko Aho

Koko Oulaisten musiikkiviikkojen 31-vuotisen historian ajan tapahtuman taiteellisena johtajana toiminut musiikkineuvos Tapani Tirilä luopuu tehtävästään ja keskittyy kuorojen kanssa työskentelemiseen. 

Oulaisten kulttuuristrategiaa sorvaava työryhmä pohtii parhaillaan, jatketaanko musiikkiviikkoja entiseen tapaan, vai sirotellaanko tapahtumat ympäri vuoden.

Oulaisten nuorisokuorosta on 45-vuotisen toiminnan aikana kasvanut eräänlainen Oulaisten Kärpät, valtakunnallisesti tasokas kokoonpano farmijoukkueineen, joka määrittää koko kaupungin kulttuurillista luonnetta sisään- ja ulospäin.

Samalla tavoin Pyhäjokilaakson ikoneihin lukeutuu nuorisokuoroa alusta asti johtanut musiikinopettaja, musiikkineuvos Tapani Tirilä, 70, jolta sattumoisin löytyy Kärppien kausikorttikin lompakosta.

Tirilän olemuksesta uhkuu yhä samaa nuorekasta innostusta ja energiaa kuin aina. Hän ei puhu lopettamisesta, vaan aikoo jatkaa ”niin kauan kuin sokeri maistuu suussa”.

– Toinen puoli aivoistani sanoo, etten voi tietää, milloin tämä loppuu. Mutta päivä kerrallaan, niin on paras toimia.

Tirilä on yksi Suomen kokeneimmista, ellei kokenein lapsi- ja nuorisokuorojen johtaja. Viime kuussa Nuorten kuoroliitto luovutti yhteisesti Tirilälle ja hänen puolisolleen, kuoron intendenttinä toimivalle Leila Ristiluoma-Tirilälle, valtakunnallisen Erkki Pohjola -palkinnonuseiden vuosikymmenien työstä lasten ja nuorten kuorotoiminnan hyväksi.

Maaseutukunnissa kuorot lähes poikkeuksetta kärsivät siitä, että lahjakkaat nuoret laulajat muuttavat muualle opiskelemaan ja töihin. Oulaisissa kuoro-uskollisuus on kuitenkin sitä luokkaa, että harjoituksiin tullaan pitkienkin matkojen päästä. Parhaana osoituksena tästä Tirilä mainitsee entisten nuorisokuorolaisten perustaman naiskuoro Välkkeen.

Suomessa tapahtui suuri kuorolaulun murros, kun seminaareissa koulutettu opettajapolvi 1990-luvun loppuun mennessä siirtyi eläkkeelle. Heistä monet olivat laulajia ja kuorojen vetäjiä. Tirilä ei silti ole huolissaan oulaistelaisen kuoronlaulun tulevaisuudesta, vaikka toimintamuodot hänen jälkeensä todennäköisesti muuttuvat.

– Nykyään opettajat suuntautuvat eri tavalla eivätkä ehkä saa yhtä paljon kuorolaulamisen sytykkeitä koulutuksessa kuin ennen. Mutta ymmärrän niitä musiikin- ja luokanopettajia, jotka eivät tällaiseen touhuun ala kaiken muun työn ohessa.

Helsingin seudulla syntyy jatkuvasti uusia laulavia koonpanoja. Väkeä on paljon ja ammattitaitoisia, koulutettuja kuoronjohtajia riittää.

– Pienellä paikkakunnilla on vaikeampi aloittaa alusta, luoda vuosien ja vuosikymmenien kuluessa oma kuorokulttuuri ja tukiverkosto. Muun muassa monet vaativat kantaesitykset ja ulkomaanmatkat ovat meillä pitäneet 45 vuotta innostusta yllä. Haluan uskoa, että kuoron johtaminen voisi sopia muillekin kuin minun kaltaisilleni hulluille. Tämä on edelleen hieno työtehtävä, joka tarjoaa valtavasti näkymiä elämään. Laulavia, lahjakkaita lapsia kasvaa kaikkialla, Tirilä sanoo.

Ilman aktiivisia myötä- ja taustavaikuttajia sen paremmin musiikkijuhlien järjestämisestä kuin kuorojen johtamisestakaan ei tulisi mitään. Tehtäviä on liikaa yhden ihmisen hoidattaviksi. Oman vaimonsa lisäksi Tirilä haluaa tässä mielessä nostaa podiumille Mauno Nevalan ja vuosi sitten edesmenneen Harri Turusen. Kymmenittäin muitakin nimiä hän voisi mainita.

Perjantaina Tirilä vetää taas nuorisokuoron harjoitukset itsenäisyyspäivää silmällä pitäen. Isoja joulukonsertteja on myös tulossa.

Tirilä on toiminut Oulaisten musiikkiviikkojen taiteellisessa johdossa alusta saakka.

– Mietimme kaupunkiin uutta kulttuuristrategiaa: jatkammeko entiseen tapaan vai sirottelemmeko musiikkiviikkojen konsertit ympäri vuotta?

– Oulaisiin voisivat syvempinä teemoina sopia vaikka lastenmusiikki tai ihmisten hyvinvointi ja musiikin käyttäminen sen tukena. Täällähän toimivat muun muassa sairaala, terveydenhuolto-oppilaitos ja Taukokankaan kuntoutuslaitos.

Lukiolaiset Elli-Maarit Merilehto ja Viivi Mattila ovat laulaneet Oulaisten nuorisokuorossa 6–7 vuotta.

Kuoroon kuuluu nykyään pelkästään naisääniä, sillä pojat eivät Oulaisissa juuri kuorolaulua harrasta sen paremmin kuin tanssi balettia tai muuta epäilyttävää.

Parhaat koreografiat pyörähdellään viikonloppuisin parkkipaikoilla traktoreilla ja mopoilla.

Merilehdon ja Mattilan mukaan olisi maailman ihme, jos joku poika nuorisokuoroon eksyisi. Ehkä porukassa se voisi onnistua paremmin.

Mitä kaupungissa voi koulunkäynnin lisäksi tehdä nyt kaamoksen keskellä?

– Soitan pianoa, käyn zumbassa ja uimassa, kertoo Merilehto.

– Musiikin harrastaminen on yleensäkin suosittua, mutta onhan täällä uusi uimahalli ja urheilukenttä, selvittää Mattila.

Kasari on Oulaisten ainoa sopiva ravitsemusliike, monet täysi-ikäiset nuoret käyvät siellä. Muille saa kelvata Nuoppari.

Merilehto ja Mattila kertovat kuorolaulun olleen heille antoisin vapaa-ajan harrastus.

– Nuorisokuorossa saa reissata paljon tehdä monenlaisia muitakin juttuja. Voi puhua jopa kuoroperheestä. Ohjelmistomme on tarpeeksi haastavaa, ja aina tulee hyvä olo, kun konsertti onnistuu. Olemme Suomen lisäksi käyneet esiintymässä Latviassa, Norjassa, Englannissa ja kahdesti Italiassa.

Oulaisten musiikkiviikot jatkuvat 19.11. saakka.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

90
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
53
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
52
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena
31
Työttömyyden lasku jatkui Pohjois-Pohjanmaalla
31
IEA suomii turpeen käyttöä – suosittelee Suomelle erityiskohtelun lopettamista ja vihjaa jopa käytön nopeasta alasajosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image