Kulttuuri

Putaan he­vi­ki­ta­roil­la kova kysyntä maailmalla

Peter Brosens (oik.) seurasi Liselore-tyttärensä kanssa sunnuntaina Brysselissä, kun muusikko Tom Gardiner (vas.) ja soitinrakentajat Sampo Leppävuori ja Tomi Korkalainen esittelivät suomalaiskitaroita Brosella-messuilla. KUVA: JUHA ROININEN / EUP-IMAGES
Kulttuuri 27.10.2008 0:00
Tuomas Muraja
Belgialaiset soitinrakentajat ja kitaroiden keräilijät seurasivat haltioituneina sunnuntaina Brysselin Brosella-kitaratapahtumassa, kun Tom Gardiner turkulaisesta Hateform-metallibändistä vingutti eläimellisesti haukiputaalaisen Amfisound-yrityksen valmistamaa kahdeksankielistä sähkökitaraa.

"Kun on enemmän kieliä, skaala laajenee huomattavasti. Kitaraan on mahdollista saada useita eri virityksiä samanaikaisesti", Gardiner esitteli.

Messukeskuksen pieneen näyttelytilaan ahtautuneet vierailijat halusivat omin silmin nähdä instrumentteja, joita he olivat ennen tätä päässeet ihmettelemään vain netissä.

Aiemmin pohjoissuomalaiset soitinrakentajat Tomi Korkalainen ja Sampo Leppävuori eivät olleetkaan juuri uhranneet aikaa tuotteidensa markkinointiin, sillä miehiltä soittimia tilanneet ja kitaroihinsa tyytyväiset muusikot ovat enemmän kuin kiitettävästi levittäneet sanaa toisilleen.

"Puskaradio on ollut tähän asti parasta mainontaa, ja se että rokkistara on tullut ostamaan verstaalta uuden kitaran", Korkalainen kertoi.Pohjolasta jäätä rikkomaan


Sähköpostikyselyitä on kuitenkin alkanut tulla yhä enemmän ympäri maailmaa. Nyt hevikitaroiden ja -bassojen valmistukseen erikoistunut, vuodesta 2002 toiminut Amfisound haluaakin vastata kovaan kysyntään ja aikoo tosissaan maailmanmarkkinoille.

Silloin on oltava paikan päällä siellä, missä tapahtuu.

"Meillä ei ole aiemmin ollut omaa osastoa ulkomaisilla kitaramessuilla, joten tämä on sellainen jäänmurtamisreissu. Suomi alkaa kuitenkin olla markkina-alueena varsin pieni", Leppävuori tunnusti.

Leppävuoren ja Korkalaisen mukaan maailmanvalloitus oli helpointa aloittaa kävijämäärältään pienestä Brosella-tapahtumasta, jossa käy kuitenkin todellisia alan ammattilaisia ja entusiasteja. Varsinaista kitaranmyyntiä ei Brysselissä tapahdu.

Amfisoundilla oli messuilla esillä vain neljä kitaraa ja kaksi bassoa eli perusmallit, joiden pohjalta kullekin asiakkaalle räätälöidään oma instrumentti hänen tarpeidensa mukaan.

"Jokainen yksilö tehdään tilauksesta. Ajatuksena on luoda uusia ja modernisoituja linjoja vanhojen perusominaisuuksien rinnalle. Päätavoite on soittimien päivittäminen ja parantaminen vastaamaan tämän päivän musiikin vaatimuksia mutta perinteitä kunnioittaen", Leppävuori kuvaili.Erikoistuminen
on vahvuus


Päivän kestäneillä messuilla oli Amfisoundin lisäksi esillä myös kolme muuta suomalaista soitinrakennusverstasta - AJL-guitars, Lottonen ja Ruokangas - viemässä yhdessä suomalaista käsityötaitoa ulkomaille.

Ammattilaiset pitävät yhtä, ovathan miltei kaikki heistä valmistuneet samasta koulusta, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen soitinrakennuslinjalta.

Amfisound nuorimpana porukasta ei myöskään katso, että suomalaisfirmat olisivat kovia kilpailijoita keskenään, koska kaikki ovat erikoistuneet omille aloilleen.

Belgialaisen soitinrakennusoppilaitoksen rehtori Frans Ievenin mukaan juuri erikoistuminen on suomalaisten valmistajien vahvuus.

"Suomalaiset kitaranrakentajat ovat yhä tunnetumpia ja arvostetumpia maailmalla. Heidät tunnetaan korkeasta laadusta ja kovasta työmoraalista. Suomessa on on paljon virtuoositason muusikoita, joten se väistämättä tarkoittaa, että soittimienkin on oltava korkeatasoisia", Ieven suitsutti.

Hän kiitteli Brosella-tapahtuman järjestäjien kanssa Suomen Benelux-kulttuuri-instituuttia siitä, että se oli saanut junailtua neljä erityyppistä suomalaista pienyritystä Brysseliin.

Ieven oli niin ikään tyytyväinen siihen, että suomalaisrakentajat päättivät vastata hänen kutsuunsa ja tulla maanantaina seuraamaan belgialaisoppilaitoksen toimintaa.

Koulu järjestää eritasoisia kursseja työpajoineen ja symposiumeineen, sillä on laaja kirjasto, valtava määrä soitinpohjia ja suuri puuvarasto vastaamassa kielisoitinten rakentajien tarpeisiin. Opinahjossa pidetään niin ikään lukuisia konsertteja, joissa muusikot voivat tuoda rakentajille esiin tarpeitaan ja ideoitaan.

"Meidän ja Ikaalisten filosofia on pitkälti samanlainen", Ieven arvioi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image