Kulttuuri

Puheenaihe: Tarvitaanko uusi, kolmas Tuntematon sotilas -elokuva?

Aku Louhimiehen Tuntematonta sotilasta kuvattiin muun muassa Suomenlinnassa. KUVA: Penttinen Kimmo
Kulttuuri 29.10.2017 16:17
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa uuteen Tuntematon sotilas -elokuvaan.

Väino Linnan Tuntematon sotilas -romaanista tehtiin jo kolmas elokuva. Edvin Laineen ohjaus ilmestyi 1955 ja Rauni Molbergin 1985. Aku Louhimiehen ohjaus tuli elokuvateattereihin perjantaina.

Uutta elokuvaa kehutaan vaikuttavaista sotakohtauksista. Myös ihmiskuvauksessa mennään aikaisempaa syvemmälle.

Tarvitaanko Tuntemattomasta sotilaasta kolmas ja uusi elokuvaversio?

Ratkaisu äänin 5-0 kyllä tarvitaan.

Rintamaveteraanien Oulun piirin puheenjohtaja Onni Toljamo kertoo ajatelleensa aluksi, että uutta elokuvaa ei tarvittaisi, kun Aki Louhimiehen ohjausta ryhdyttiin tekemään.

– Edvin Laineen elokuva Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta on sen verran hyvä ja olen pitänyt sitä arvossa, kun se esitetään aina itsenäisyyspäivänä. Uskoin, että uuteen löytyy vain jäljentämista, Toljamo sanoo.

Hän itse osallistui jatkosodan taisteluihin 1941-44 aluksi muun muassa Karhumäen suunnalla ja myöhemmin perääntymisvaiheessa Viipurissa.

– Kun näin uuden elokuvan yllätyin täysin. Uusi on sittenkin tarpeellinen. Se on laajempi. Tapahtumia on täydennetty oivallisesti. Se antaa hyvän kuvan uusille katsojille, jotka eivät ole kahta aikaisempaa nähneet. Uusi elokuva vastaa kokemuksiani ja käsitystäni sodasta. Vain kohtaus, jossa seisotaan kovennettua lentopommitusten aikana, puuttuu.

Myös oululainen kirjailija Joni Skiftesvik kertoo olleensa aluksi epäileväinen.

– Kuultuani ensimmäisen kerran Tuntemattoman sotilaan kolmannesta filmatisoinnista, sanoin skeptisesti kuin Jörn Donner, että mahtaneeko tulla sen jälkeen vielä neljäs ja viideskin Tuntematon? Se oli impulsiivinen ensireaktio, joka meni pian ohi. Linnan sotaromaani on klassikkoteos, josta on tehty monenlaisia tulkintoja – jopa huuhaatakin, Skiftesvik sanoo.

– Ensi tiedot kertovat Aku Louhimiehen tehneen siitä erinomaisen elokuvan, jossa on pitäydytty alkuperäisteoksen sisällössä ja sanomassa. Uskon elokuvan lisäävän kiinnostusta historiaamme ja auttavan varsinkin nuoria ymmärtämään veteraanien uhrauksen suuruuden.

Helsingin yliopistoon väitöskirjan Kristian Smedsin Tuntemattomasta sotilas -näytelmästä tehnyt Julia Pajunen sanoo, että tulkinnoilla tuodaan uusia näkökulmia tuttuihin teoksiin ja testataan, miten ne kestävät aikaa.

– Tuntematon sotilas on erityistapaus saamansa kulttuurisen aseman vuoksi. Alkuperäisteoksesta irronnutta mielikuvaa käytetään usein kansallisen sankaruuden ja yhtenäisyyden myyttinä. Elokuvan herättämät reaktiot paljastavat, miten suomalaiset voivat tai haluavat identifioitua 1950-lukulaiseen sotakertomukseen.

– Onko esimerkiksi Tuntemattoman sankaruudeksi jalostettu mieskuva enää relevantti tai mitä tarinoita jäädään kaipaamaan, kun jatkosodan muistaminen on kiinnitetty yhteen fiktiiviseen teokseen, Julia Pajunen kysyy.

Tietokirjailija Mika Kulju pitää Väinö Linnan Tuntematon sotilas -kirjaa jo useamman sukupolven kansalliseepoksena.

– Linnan kirjan hahmot ja sitaatit ovat tuttuja lähes kaikille suomalaisille, mutta samaa ei voi sanoa Kalevalasta. On pelkästään erinomainen asia, että nuorempi sukupolvi tekee oman versionsa kaikille suomalaisille tutusta tarinasta. Parhaimmillaanhan historian tutkimisessa ja lukemisessa on kyse siitä, että ihminen pystyy samaistumaan menneeseen aikakauteen. Nykyajan näyttelijöiden kasvot Linnan luomissa rooleissa tuovat jatkosodan karut tapahtumat lähemmäksi meitä kuin Laineen tai Molbergin ajan roolivalinnat.

Pohjois-Pohjanmaan Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Sampo Puoskari toteaa, että elokuvan aihe on taas ajankohtainen.

– Veteraanien uhrausten sanoma kannattaa päivittää uudelle sukupolvelle Suomen juhlavuonna. Monelle nuorelle sota-aika on jo isoisoisän päässä itsestä. Elokuvallinen kerronta on myös osin aikasidonnainen, joten uusi versio on tervetullut.

Puoskarin mielestä suomalaisen sotilaan taitoa ja urheutta saa ja pitää hehkuttaa, samoin kuin reserviupseerien suurta merkitystä sodan kokonaiskuvassa.

– Samanlaista kansan yhtenäisyyttä tarvitaan myös veteraaniperinneaikaan siirtymisessä. Elokuvalla voidaan kaataa sotien jälkeen syntyneitä raja-aitoja.

Mitä mieltä olet uudesta Tuntematon sotilas -elokuvasta? Tarvitaanko kirjasta Suomeen jo kolmas elokuva? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Ensimmäisessä versiossa oli ihan kaikki tarpeellinen, en ole katsonut uudempia enkä katso.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Nämä taitaa jo riittää, viimeisin ja lukuisa määrä teatteri sovituksia on vielä näkemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli niin hyvä että Googlekin ostettiin puhtaaksi kritiikistä,ei mitenkään uutta. Jokseenkin uskon,että tuo jää näkemättä vaikka jokainen nauttii ulosteet tuottamisesta, harva haluaa toisen tuotosta nähdä. Kaiken kehun jälkeen piirtyy kuulijalle kuva harhaisesta ohjaajasta ja katsojista jotka kosketteleva itseään kädessä oma varmistamaton kivääri ja toisessa Väinö Linnaan alkuperäinen teos nimikirjoituksella. Patenttiosuudessaan tuon teoksen uudelleen filmatisointi hakee vertaistaan Suomen elokuva historiassa. Vielä surullisemmaksi sen tekee Suomi 100 ajoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita uutta Tuntematonta sotilasta. Ensimmäinen oli paras muut rahan tuhlausta. Nämä näyttelijät olivat monet sodan käyneitä miehiä, ja sen kyllä huomasi. Isänikin oli eturintamassa 5 vuotta. Sen huomasi .hänestä tuli siellä kova ja karski. Puhui rumasti ja joi viinaakin,jos vain sai rahaa jostain.Ei sotakuviakin, pleas !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin näyttää tamperelaisen työläiskirjailijan ja sodan vastustajan luomus saavan nuoret NATOn kannattajat ja reservin upseeritkin liikkeelle. Kyllä tämä varmaan kannattaa uusia vähintäin 30 vuoden välein. Kukin saa ymmärtää sitten kirjailijan viestin tavallaan oman harkintansa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuolla sodalla on jo tarpeeksi hekumoidu. Aina pitäisi jaksaa olla innostunut tuosta sodasta joka hävittiin. Raamattu ja Tuntematon sotilas on jo koluttu loppuun ajat sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, oli hieman ennakkoluuloja tähän 3.0 versioon. Katsoin sen tänään sunnuntaina ja en oikein osaa sanoa juuta tai jaata.
Hieman hämmensi kuulla samat vuorosanat nyt taas uusintana. Hyvää oli se, että elokuvaa oli ikään kuin laajennettu sisältämään myös henkilöiden oman elämän taustoja. Se teki ehkä rooleista ihmimillisempiä. A. Rokka nousi elokuvassa tietynlaiseen pääosaan mikä ei ollut lainkaan huono valinta.

Uusiakin tarinoita olisi varmaan kerrottavissa tuota aikaa kuvaamaan.
Itse pidän muutamia vuosia sitten ilmestynyttä Åke Lindmanin Tali-ihantalaa erittäin hyvänä kuvauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laineen Tuntematon edustaa 1950-luvun käsitystä Tuntemattomasta sotilaasta, joka aiheutti mm. julmetun kirjasodan ja puhutti armeijan miehiä jotamisideologioista ja jermuiluista, kun taas Molbergin filmatisoinnissa näkyy voimakkaasti 1980-luvun sodanvastaisuus ja sodan pelko, kun Reagan pani kilpavarustelun uudelleen liikkeelle. Molle siteerasi lukuisissa haastatteluissa pelokasta Riitaojaa, jonka viimeisiksi sanoiksi jäivät:"En minä millään pahalla." Uusin Tuntematon on vielä näkemättä. Epäilemättä se edustaa nuoremman aktiivisen sukupolven "sotakokemusta"! Tuntemattoman välittämänä. Katsotaan, millaiselta se vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole vielä nähnyt tätä uutta versiota kyseisestä elokuvasta mutta ne vanhemmat versiot olen nähnyt useampaankin kertaan ja voin todeta, että Laineen Tuntematon oli oman aikansa tuotos mutta nykyihmisen silmissä huonosti näytelty ja hieman jotenkin lapsellinen ja ehkä asenteellinenkin se oli. Mollbergin versio oli selvästi parempi ja tietysti paremmalla tekniikalla toteutettu sekä myös näytelty paremmin ja luulempa vain, että tämä Louhimiehen ohjaus on kaikkein paras ja huomenna se selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan, mutta mistä löytyy uskottavat näyttelijät. Putous- hömppänäyttelijät, ei riitä, että noetaan naamat. Ainoa mikä kiinnostaa, musiikki ja tekninen taso. Siitä voi saada lisäarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras "Tuntemattomista". Hieno roolisuoritus Eero Ahon Rokka. Kaikki kunnia Hirviniemelle ja Vataselle,mutta kyllä Aho oli huippu Rokkana. Kiitos ja kumarrus Louhimiehelle .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tänään nähnyt uuden elokuvan Tuntemattomasta sotilaasta. Se on hieno elokuva. Tämän päivän näyttelijät tekivät uskottavaa työtä ja saivat tunteet liikkeelle. Minun isänisäni oli sodassa. Ja isäni joutui perheensä kanssa evakkoon Viipurista. Tämä oli hyvä nähdä. Olen samaa mieltä raadin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan jo pelkästään nuorison vuoksi. Roolitus arvelutti mutta mm. Putous -näyttelijät ovat saaneet hyvää palautetta. Aito kansainvälisyys perustuu oman maan ja kansan kunnioitukseen ja tietoon kotimaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tulee suomalaisia elokuvia teatteriin nykyään varmaankin 2-4 vuodessa ja loput leffat on Amerikkalaisia, joita tulee saman verran kuukaudessa. Ihan hyvä kun edes jotain kotimaistakin on tarjolla. Tekisivät vaan jotain Häjyt, Romanovin Kivet, veturimiehet heiluttaa tyylisiä elokuvia, seikkailua tai scifiäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

elokuva on tehty, joten turha enää pohtia tarvitaanko sitä. Nyt voi pohtia, tarvitaanko neljättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän myöhäistä kysellä kun vahinko on jo sattunut. Vastaus olisi ollut ei. Tosin Molbergin tuntematon oli niin huono että ehkä tämä oli sen takia oikeutettu.

En oikein tiedä käynkö katsomassa tätä uusinta. Mukana on liikaa näyttelijöitä joiden naamoja olen jo valmiiksi oppinut inhoamaan. No ehkä sen "kohutun" saunakohtauksen takia voisi vaivautua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei vaikka neljäskin.

Joka sukupolven kuuluisi tehdä oma versionsa. Sillä tavalla perinne ja historia elää ja kulkee eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä elokuvaa koskaan olisi varsinaisesti tarvittu? Joku tälläkin pyrkii vaurastumaan, ja mikäs siinä. Ei ole katsomispakkoa jos vastustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

147
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
77
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
62
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
58
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
49
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
48
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
39
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image