Kulttuuri

Puhdistus-kirjan arvostelu Kalevassa

Kulttuuri 8.6.2008 0:01 | Päivitetty 4.12.2008 12:20
Ville Ropponen
Alistaminen kertautuu sukupolvesta toiseen

Romaani

Sofi Oksanen: Puhdistus.

WSOY 2008.

Vanha Aliide Truu löytää pihaltaan pyörtyneen parikymppisen Zaran, joka kertoo pakenevansa väkivaltaista miestään. Eletään vuotta 1992 juuri itsenäistyneen Viron tyhjentyvällä maaseudulla. Ketä Zara oikein pakenee? Kuka hän on? Onko Zara tullut löytääkseen Aliiden?

Sofi Oksasen romaani Puhdistus veistelee viiltävän tarinan, jonka propelleina pyörivät kateus, heikkous, viha ja petos. Aliiden ja Zaran kohdatessa törmäävät aikakaudet, 1990-luku ja Aliiden muistojen vuodet 1936--50, jolloin Eesti menetti itsenäisyytensä. Ovatko naisten kohtalot sittenkään kovin erilaisia?

Nykyään on tavallista, että suosituista romaaneista dramatisoidaan näytelmiä. Joskus on toisin päin: Oksasen romaani ammentaa samasta lähteestä kuin Oksasen Puhdistus-näytelmä -- viime vuoden teatteritapaus. Onko tässä mieltä? Oksasen kohdalla on: lajin vaihto ei vain onnistu yli odotusten, vaan rakentaa myös uuden teoksen. Samoista henkilöistä romaani kertoo eri tarinan.

1930-luvun lopulla Aliide elää villiä kateutta sisartaan Ingeä kohtaan, joka on valloittanut ihanan Hansin. Aliiden pakkomielle johtaa hänet hurjille urille miehitetyssä Virossa. NKVD etsii metsäveljeksi ruvennutta Hansia. Aliidea ja Ingeä kuulustellaan kunnantalon kellarissa. Ja siellä tapahtuu hirveitä.

Terrorin logiikka ajaa petokseen, parhaimmat eivät selviydy. Aliide uhraa sisarensa ja valitsee pelastajakseen fanaattisen kommunistin Martinin. Silti hän piilottelee Hansia ja haluaa omistaa tämän. Romaani näyttää loistavasti Aliiden syyllisyyden, paranoian, pelon ja valheessa elämisen sykkeen, joka ei neuvostoaikana koskenut vain yksilöä, vaan koko yhteiskuntaa.

Tarina etenee Aliiden ja Zaran näkökulmaa vuorotellen. Naturalistinen kerronta pulppuaa eeppisinä väreinä. Rakenteellisesti romaani on hämmästyttävän tasapainoinen. Sisäinen monologi säksättää kuin pienoistornado, ja aistilliset kielikuvat läimivät punan poskille. Henkilötaustat avautuvat romaanissa näytelmää syvemmin. Aliiden ja Zaran suhde saa lisävalaistusta, ja Oksanen hyödyntää myös allegorisia henkilöhahmoja. Neuvostoarjen kuvauksessa näkyy virolaisen ja venäläisen kulttuurin tuntemus. Dramaturgia nappaa lukijan pihteihin. Tekstiä ahmii pidäkkeettä, eikä ahneus kaduta. Puhdistus on Oksasen tähänastisista romaaneista paras.

Naisiin kohdistuva sorto on usein seksuaalista väkivaltaa, Oksanen muistuttaa. Stalinin terrori vertautuu nykyajan seksiorjabisnekseen. Usein uhrit syyllistävät itseään. Naisen alistaminen kertautuu sukupolvesta ja yhteiskunnasta toiseen, Oksanen vihjaa.

Miehetkään eivät säästy. Tshernobylin ydinonnettomuutta puhdistamaan kärrättyjä nuorukaisia verrataan romaanissa NKVD:n raiskaamiin naisiin.

Nimi "puhdistus" viittaa sekä Stalinin puhdistuksiin, että moraaliseen puhtauteen ja saastaan, henkilökohtaiseen ja yhteiskunnalliseen historian selvitystyöhön. Toisin kuin näytelmässä romaanin Aliide ikään kuin lunastaa pahat tekonsa pelastamalla Zaran. Loppuun sijoitetut fiktiiviset KGB:n asiakirjat heittävät silti kylmää vettä lukijan niskaan. Tuleeko lunastusta sittenkään?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
29
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
20
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
15
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
13
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image