Kulttuuri

Pojat ja pari sataa muuta kotimaista elokuvaa tulevat verkkoon katsottaviksi – katsottavissa myös vanhoja mainoksia ja sen­suu­ri­pois­to­ja

Paavo Rintalan oululaisaiheisen romaanin Pojat erästä kohtausta filmataan Haikalan perikunnan pihalla. Elokuvan ohjasi Mikko Niskanen. Kuva vuodelta 1962.
Kulttuuri 3.12.2019 6:00
Kaleva

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät elokuvat tulevat internetiin vapaasti katseltaviksi. Elokuvia pääsee katselemaan 3. joulukuuta lähtien KAVIn uudistuneessa Elonet-tietokannassa, joka liittyy samalla osaksi Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-verkkopalvelua.

Ensivaiheessa Elonetin kokoelma käsittää yli 200 pitkä elokuvaa, ja kokoelma karttuu elokuvien digitoinnin myötä kattamaan lähivuosina kaikki KAVIn omistamat kokoillan elokuvat. Suuri osa elokuvista on saatavilla jopa 4K Ultra HD -tarkkuudella.

KAVI omistaa noin 450 teosta eli yli neljänneksen kaikista Suomessa tuotetuista kokoillan elokuvista.

Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin klassikkojen ohella Elonet avaa aitiopaikan esimerkiksi Teuvo Tulion ohjaamiin melodraamoihin ja Fenno-Filmin koko tuotantoon. Klassikkoja edustavat muun muassa kriitikoiden kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi äänestämä Komisario Palmun erehdys (Matti Kassilan ohjaus vuodelta 1960), Vesa-Matti Loirin roolisuoritus Mikko Niskasen ohjaamassa elokuvassa Pojat (1962) sekä alkuperäisistä kameranegatiiveista 4K-laatuiseksi restauroitu Pekka Parikan ohjaus Talvisota (1989).

Pitkien elokuvien lisäksi Elonet sisältää pari tuhatta mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvaa sekä sensuuripoistoja ja muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.

Joukossa on muun muassa kotiseutuelokuvia ja kaupunkiesittelyitä, joita katsomalla voi tehdä nostalgisia aikamatkoja menneeseen Suomeen. Myös sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat suuren yleisön vapaasti katseltavissa.

Suomalainen elokuvatietokanta Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Sen sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa.

Elokuvia voi katsoa verkkosivuilta elonet.fi ja elonet.finna.fi. Lisäksi kaikki Elonetin elokuvat näkyvät lisäksi valtakunnallisessa Finna.fi-hakupalvelussa, jonka kautta saa käyttöönsä laajasti kulttuuri- ja tiedeaineistoja lähes 400 organisaatiolta.

MAINOS

Kommentoi

Kotimaiset, vanhat elokuvat ovat tervetullutta vaihtelua väkivaltaviihteen täyttämään ohjelmistoon. On mistä valita, on historiallisissa kulttuuriympäristöissä kuvattuja ja ihmiselämän kirjavuutta havainnollistavia elokuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus hyviäkin uutisia eikä vain lapsellista politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietinkin, että mistä löytäisin tuon Pojat-elokuvan katsottavaksi, no ei tarvitse enää etsiskellä, jeeee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihanaa, kun taas tulee Veskua TV:stä.
Siitä on jo aikaa...
Siinä oikea taiteilija ja esikuva nuorisolle!
Pojat on hyvä elokuva.
Samoin Speden korkeatasoinen viihde, jossa Vesku näytteli suurta osaa!
Lisää tällaista töllöön...hyvä!"

Puhu vain omasta puolestasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa, kun taas tulee Veskua TV:stä.
Siitä on jo aikaa...
Siinä oikea taiteilija ja esikuva nuorisolle!
Pojat on hyvä elokuva.
Samoin Speden korkeatasoinen viihde, jossa Vesku näytteli suurta osaa!
Lisää tällaista töllöön...hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en ole onnistunut löytämään mistään Speden korkeatasoista viihdettä. Voisiko joku joskus tuoda tätäkin puolta hänen tuotannostaan näytille niin ehkä katsojien käsitys muuttuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö..?
Joooo...!
Sauli voisi ja osaisi ketoa, kun on vetänyt Veskun kanssa...
...illan nuotiotulilla ja ihan TV:ssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image