Kulttuuri

Pohjoisen kir­jai­li­joil­la vahva rooli Finlandia-kisassa – Miki Liukkonen ja Hanna Hauru ehdolla palkinnon saajiksi

Miki Liukkosen O on Finlandia-palkintoehdokas. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kulttuuri 10.11.2017 10:16
Heidi Peltonen

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa tänä vuonna yksi Oulussa asuva, yksi Oulusta kotoisin oleva sekä yksi pitkään Rovaniemellä vaikuttanut kirjailija. Toinen kirjoista on Oulusta kotoisin olevan, mutta nykyään Helsingissä asuvan Miki Liukkosen O (WSOY).

Järkälemäinen 858-sivuinen O sisältää yli sata henkilöhahmoa, joista osa on saanut vaikutteita Liukkosen omasta elämästä. Kokeellinen kieli ja tehokeinot kuvaavat Liukkosen mukaan infoähkystä ja valtavasta datamäärästä seuraavaa "tuhnuista iltapäiväpäänsärkyä".

Liukkonen sai kuulla ehdokkuudestaan istuessaan parturin tuolissa.

– Huudahdin niin kovaa jes, että parturi meinasi leikata hiuksiini kaljun kohdan, Liukkonen kuvailee.

Tieto ehdokkuudesta tuli Liukkosen mukaan helpotuksena, sillä O:ta on suitsutettu arvioissa ja blogeissa. Kirjailija kertoo pelänneensä, ettei ehdokkuutta tulisi, kun siitä on useissa blogeissa puhuttu.

– Nyt en aiheuta pettymystä, Liukkonen summaa.

Hauru: "Se oli onnellista itkua"

Oululaisen Hanna Haurun Jääkansi (Like) on toinen oululaista väriä edustavista Finlandia-ehdokkaista. Ehdokkuus tuli Haurulle täytenä yllätyksenä.

– Kustannusyhtiö Liken toimitusjohtaja soitti ilmoittaakseen ehdokkuudesta, puhelu kuului huonosti ja jouduin pyytämään häntä toistamaan asiansa, Hauru kuvailee.

Puhelun päätyttyä tuli itku, joka ei tahtonut loppua.

– Se oli onnellista itkua, Hauru kertoo.

Pienoisromaani kertoo köyhällä syrjäseudulla elävän tytön elämästä 1950-luvulla sotien jälkeen. Hauru kertoo tarinan pohjautuvan löyhästi hänen jo edesmenneen isoäitinsä kertomiin tarinoihin.

– Osa kappaleista on täysin fiktiivisiä ja osassa on totuuspohjaa. Mistään tositarinasta ei kuitenkaan ole kyse, Hauru painottaa.

Ehdokkaiden joukossa on myös Tommi Liimatta, jonka moni tuntee parhaiten Rovaniemellä toimintansa aloittaneen Absoluutisen Nollapisteen laulajana ja lauluntekijänä.

Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee ministeri Elisabeth Rehn. Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta samassa tilaisuudessa tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia voittajien kanssa.

Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat:

1. Hanna Hauru: Jääkansi (Like). Pienoisromaanissa eletään 1950-lukua pohjoisessa. Tytön isä on kaatunut rintamalla ja äidin uusi mies tuo tullessaan helvetin.

2. Juha Hurme: Niemi (Teos). Sittemmin Suomeksi sukeutuneen niemen ensimmäiset 14 miljardia vuotta taiteellisin ja tieteellisin silmin. Loppupisteenä vuosi 1809.

3. Tommi Liimatta: Autarktis (Like). Mustaa komiikkaa kolmessa pohjoisen ikäpolvessa: äänessä rampautunut sotasankari, Ruotsiin muuttaja ja työvoimatoimiston tyytyväinen asiakas.

4. Miki Liukkonen: O (WSOY). 858-sivuinen suuruudenhullu järkäle sisältää kohtuuttomasti kaikkea. Kuten hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.

5. Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava). Suomalais-romanialainen nuori nainen käy läpi rakkaussuhdetta ja isänsä kotimaan tylyä historiaa. Keskipisteenä kylä Bukarestin kyljessä.

6. Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala). Neuromaanillaan (2012) kehuja keränneen kirjailijan tyyliä on määritelty sanoilla "Kafkaa kännissä". Uutuus on absurdi poliittinen satiiri.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:54
Kattokaa te nyt tuota! Tiernapojat palaavat Oulussa takaisin kirkkosaliin
19:30
Näkökulma: Sampo Terho käänsi kysymyksen perussuomalaisten hallituskelvottomuudesta sdp:hen – yritysjohtajat purskahtivat nauruun
19:16
"Jo silloin oli selvää, että tästä tulisi minun työni" – Tapani Kansan juhlakiertue päättyy Ouluun, viihdemusiikin kiintotähti nousi listakärkeen jo 1968
19:02
Loviisassa sijaitsevan koulun ruokalan katto romahti – Rakennuskonserni Skanska aloittaa korjaustyöt
18:26
Kymmenen vuoden työ palkittiin, Kasitie kohosi ykköskastiin – "Totta kai tuntuu hyvältä"
18:15
Nordea palkkaa 200 työntekijää viiteen ympärivuorokautiseen asiakaspalvelukeskukseen – työntekijöitä tarvitaan myös Ouluun
18:07
Suomi haluaa perustaa EU-rahaston Afrikan metsittämiseksi – asiasta puhuttu jo unionipomo Junckerille
134
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
67
Hehkut katoamassa katukuvasta, yhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – Oulussa kaksi myymälää
52
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
50
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
50
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
40
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
36
Pikaruokaketju Hesburger avaa pian jo kymmenennen ravintolansa Ouluun – "Avaamme uusia hyvien paikkojen löytyessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

oletko pettänyt tai harkinnut sitä

Jahas, muistin virkistämiseksi. Uskollisuus lähtee kunnioituksesta. Kunnioitus puolestaan rakkaudesta. Sanat kertoo, mi... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image