Kulttuuri

Pohjoisen kir­jai­li­joil­la vahva rooli Finlandia-kisassa – Miki Liukkonen ja Hanna Hauru ehdolla palkinnon saajiksi

Miki Liukkosen O on Finlandia-palkintoehdokas. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kulttuuri 10.11.2017 10:16
Heidi Peltonen

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa tänä vuonna yksi Oulussa asuva, yksi Oulusta kotoisin oleva sekä yksi pitkään Rovaniemellä vaikuttanut kirjailija. Toinen kirjoista on Oulusta kotoisin olevan, mutta nykyään Helsingissä asuvan Miki Liukkosen O (WSOY).

Järkälemäinen 858-sivuinen O sisältää yli sata henkilöhahmoa, joista osa on saanut vaikutteita Liukkosen omasta elämästä. Kokeellinen kieli ja tehokeinot kuvaavat Liukkosen mukaan infoähkystä ja valtavasta datamäärästä seuraavaa "tuhnuista iltapäiväpäänsärkyä".

Liukkonen sai kuulla ehdokkuudestaan istuessaan parturin tuolissa.

– Huudahdin niin kovaa jes, että parturi meinasi leikata hiuksiini kaljun kohdan, Liukkonen kuvailee.

Tieto ehdokkuudesta tuli Liukkosen mukaan helpotuksena, sillä O:ta on suitsutettu arvioissa ja blogeissa. Kirjailija kertoo pelänneensä, ettei ehdokkuutta tulisi, kun siitä on useissa blogeissa puhuttu.

– Nyt en aiheuta pettymystä, Liukkonen summaa.

Hauru: "Se oli onnellista itkua"

Oululaisen Hanna Haurun Jääkansi (Like) on toinen oululaista väriä edustavista Finlandia-ehdokkaista. Ehdokkuus tuli Haurulle täytenä yllätyksenä.

– Kustannusyhtiö Liken toimitusjohtaja soitti ilmoittaakseen ehdokkuudesta, puhelu kuului huonosti ja jouduin pyytämään häntä toistamaan asiansa, Hauru kuvailee.

Puhelun päätyttyä tuli itku, joka ei tahtonut loppua.

– Se oli onnellista itkua, Hauru kertoo.

Pienoisromaani kertoo köyhällä syrjäseudulla elävän tytön elämästä 1950-luvulla sotien jälkeen. Hauru kertoo tarinan pohjautuvan löyhästi hänen jo edesmenneen isoäitinsä kertomiin tarinoihin.

– Osa kappaleista on täysin fiktiivisiä ja osassa on totuuspohjaa. Mistään tositarinasta ei kuitenkaan ole kyse, Hauru painottaa.

Ehdokkaiden joukossa on myös Tommi Liimatta, jonka moni tuntee parhaiten Rovaniemellä toimintansa aloittaneen Absoluutisen Nollapisteen laulajana ja lauluntekijänä.

Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee ministeri Elisabeth Rehn. Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta samassa tilaisuudessa tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia voittajien kanssa.

Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat:

1. Hanna Hauru: Jääkansi (Like). Pienoisromaanissa eletään 1950-lukua pohjoisessa. Tytön isä on kaatunut rintamalla ja äidin uusi mies tuo tullessaan helvetin.

2. Juha Hurme: Niemi (Teos). Sittemmin Suomeksi sukeutuneen niemen ensimmäiset 14 miljardia vuotta taiteellisin ja tieteellisin silmin. Loppupisteenä vuosi 1809.

3. Tommi Liimatta: Autarktis (Like). Mustaa komiikkaa kolmessa pohjoisen ikäpolvessa: äänessä rampautunut sotasankari, Ruotsiin muuttaja ja työvoimatoimiston tyytyväinen asiakas.

4. Miki Liukkonen: O (WSOY). 858-sivuinen suuruudenhullu järkäle sisältää kohtuuttomasti kaikkea. Kuten hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.

5. Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava). Suomalais-romanialainen nuori nainen käy läpi rakkaussuhdetta ja isänsä kotimaan tylyä historiaa. Keskipisteenä kylä Bukarestin kyljessä.

6. Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala). Neuromaanillaan (2012) kehuja keränneen kirjailijan tyyliä on määritelty sanoilla "Kafkaa kännissä". Uutuus on absurdi poliittinen satiiri.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image